Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 17:39

ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014 – Σοκ και δέος στο Πεδίο Βολής Κρανέας! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η εντυπωσιακή ισχύς της ΠΑ, η δυνατότητα των αεροσκαφών να επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα σε εχθρικούς στόχους αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία με τους άλλους κλάδους των ΕΔ ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στον ΚΑΜΠΕΡΟ 2014, τον οποίο παρακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντυπωσιακή ισχύς της ΠΑ, η δυνατότητα των αεροσκαφών να επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα σε εχθρικούς στόχους αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία με τους άλλους κλάδους των ΕΔ ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στον ΚΑΜΠΕΡΟ 2014, τον οποίο παρακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποστολή Κρανέα: Γιώργος Λαμπράκης – Νίκος Φαζός

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής αλλά και επίτευξης σαρωτικών πληγμάτων εναντίον του αντιπάλου - εάν αυτό απαιτηθεί - έστειλε η Πολεμική Αεροπορία με την διεξαγωγή της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014! Δεκάδες μαχητικά της ΠΑ, αλλά και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού προκάλεσαν σοκ και δέος σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άσκηση η οποία διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρανέας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια...

Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από άμεσο πλήγμα σε στόχο!

Κόλαση πυρός στο πεδίο βολής Κρανέας!

Αεροσκάφος F-16C πάνω από το χώρο της άσκησης!

Η εντυπωσιακή ισχύς της ΠΑ, η δυνατότητα των αεροσκαφών να επιφέρουν συντριπτικά χτυπήματα σε εχθρικούς στόχους, αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία με τους άλλους κλάδους των ΕΔ ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στον ΚΑΜΠΕΡΟ 2014, τον οποίο παρακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως επρόκειτο για μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Όπλου, η οποία προέβλεπε την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά, από αεροσκάφη όλων σχεδόν των Μοιρών της ΠΑ!

Αερομαχία μεταξύ Mirage 2000 και F-16!

Αεροσκάφος F-16 πετά πάνω από το παρατηρητήριο!

Σκοπός της άσκησης, στην οποία έλαβαν συνολικά μέρος 104 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ήταν η επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των Πολεμικών Μοιρών, Ιπταμένων και Τεχνικών, καθώς επίσης και ο έλεγχος της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων και όπλων. Η άσκηση περιελάμβανε την εκτέλεση όλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ συμμετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ.

Κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – εδάφους, βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ και βόμβες γενικής χρήσης μετέτρεψαν το Πεδίο Βολής Κρανέας σε μια κόλαση πυρός, καθώς για 45 περίπου λεπτά την περιοχή σφυροκοπούσαν με απόλυτη ακρίβεια αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι προσβολές στόχων με "πακέτα" αεροσκαφών τύπου Comao, όπου αεροσκάφη ειδικών ρόλων άνοιγαν τον δρόμο για τα μαχητικά που είχαν ως αποστολή των βομβαρδισμό τους.

Αποστολή CSAR με Super Puma της ΠΑ και προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ!

Δύο ελικόπτερα Αpache της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησαν βολές με πυραύλους αέρος - εδάφους Hellfire!

Αερομαχίες και ελιγμοί σε χαμηλό ύψος που έκοβαν πραγματικά την ανάσα, μια επιχείρηση διάσωσης πιλότου που είχε πέσει σε εχθρικό έδαφος από ελικόπτερο Super Puma και στελέχη της 31 ΜΕΕΔ, αλλά και προσβολές στόχων με την χρήση των πυροβόλων των αεροσκαφών, συμπλήρωσαν το υπερθέαμα της αεροπορικής υπεροχής και της καταστροφής των στόχων από τα ατσάλινα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας!

Άφεση βομβών από αεροσκάφος F-16C!

Οι βόμβες κατευθύνονται στον στόχο!

Οι βόμβες κατευθύνονται στον στόχο!

Στο στόχο!

A-7E Corsair σε βομβαρδισμό... Η τελευταία επιχειρησιακή αποστολή του τύπου, λίγο πριν την απόσυρση!

Εντυπωσιακά πλήγματα τους στόχους!

Οι αντικειμενικοί σκοποί όχι μόνο επιτεύχθηκαν αλλά έστειλαν μηνύματα προς ... κάθε ενδιαφερόμενο. Η ΠΑ, αλλά και οι ΕΔ συνολικά έδειξαν πως παρά την κρίση, τις περικοπές και τους περιορισμούς σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν δύναμη αποτροπής και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν, όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, αναλαμβάνοντας επιθετικές αποστολές με βάση τα υφιστάμενα σχέδια και τα μέσα που διαθέτουν!

Βολές με πυροβόλο από F-16C!

Μirage 2000 σε βολή με τα πυροβόλα του!

Οι στόχοι προσβάλλονται από τα πυροβόλα του Mirage 2000!

Αεροσκάφος Mirage 2000 σε ελιγμό απαγκίστρωσης αμέσως μετά την προσβολή των στόχων!

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με πτήσεις σχηματισμών των εναέριων μέσων που έλαβαν μέρος σε αυτήν πάνω από το Πεδίο Βολής Κρανέας, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη ήταν η ηγεσία του ΥΕΘΑ και των ΕΔ!

Άφεση βομβών από αεροσκάφος F-16!

F-4E AUP σε άφεση 12 (!) βομβών Mk-82!

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με πτήσεις σχηματισμών των εναέριων μέσων που έλαβαν μέρος σε αυτήν πάνω από το Πεδίο Βολής Κρανέας.

Να σημειωθεί πως την άσκηση παρακολούθησαν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. ο Αρχηγός ΑΤΑ (Ι) Χρήστος Βαϊτσης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 18:57