Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 16:09

Οι τελευταίες εξελίξεις για την αναβάθμιση των Ελληνικών αεροσκαφών - Τι συμβαίνει με τα ανταλλακτικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΑ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες σε ότι αφορά τη δική της πλευρά και περιμένει να γίνει το ίδιο και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια των ανταλλακτικών και τα εν λόγω προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΑ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες σε ότι αφορά τη δική της πλευρά και περιμένει να γίνει το ίδιο και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια των ανταλλακτικών και τα εν λόγω προγράμματα.

Με αγωνία αναμένει η Πολεμική Αεροπορία την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης των ανταλλακτικών που θεωρούνται απαραίτητα ώστε ο Στόλος της να συνεχίσει να είναι διαθέσιμος, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της καθήλωσης αεροσκαφών στο έδαφος εξαιτίας της έλλειψης κρίσιμων υλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΑ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες σε ότι αφορά τη δική της πλευρά και περιμένει να γίνει το ίδιο και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια των ανταλλακτικών και τα εν λόγω προγράμματα. 

Αναβάθμιση αφων F-16
Αναφορικά με την αναβάθμιση των αφων F16, η ΠΑ προχωρά στην επεξεργασία του θέματος, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προβλέψεις του Ν.3978/11 έχοντας ξεκινήσει απ' την αρχή συνεργασία με τις επίσημες Αμερικανικές Αρχές, έτσι ώστε το πακέτο της αναβάθμισης, που θα προωθηθεί για έγκριση:
-Να καλύπτει τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τον διαμορφούμενο συσχετισμό δυνάμεων, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα συγκριτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
-Να είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες και να επιτυγχάνει τις όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, που μπορεί να εξασφαλίσει ο ανταγωνισμός, για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος.
-Να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, προβλέψεις και επιχειρήματα, που θα εξασφαλίσουν την έγκριση των προϊσταμένων κλιμακίων.
-Να απαλείφουν το ρίσκο της εφαρμογής τής αναβάθμισης σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές.
-Να συντομεύει τη διαδικασία και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, γιατί το πρόγραμμα έχει ήδη καθυστερήσει επί πολλά έτη.

Heat Sinks
Η ΠΑ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, που αφορούν στην προμήθεια Heat Sinks (συγκρότημα πέδησης) για τα αεροσκάφη Μirage 2000 από τον Ιούλιο του 2013. Το υποπρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 144 τεμαχίων Heat Sinks για την κάλυψη των αναγκών των αφων Μ2000 σε βάθος τετραετίας και ανέρχεται στο ποσό των 6,48 εκ. €.
Όσον αφορά στους Ειδικούς Όρους, οι οποίοι συντάσσονται σύμφωνα με τα άρθρα 33, 34, 35, 36 και 37 του Ν.3978/11 η ΠΑ ανταποκρινόμενη στις διευκρινιστικές οδηγίες του κ. ΥΕΘΑ απάντησε τον Αύγουστο του 2013, προβάλλοντας τους σε μία σελίδα. Ακολούθως η αρμόδια επιτροπή της ΓΔΑΕΕ συνέταξε και προώθησε ειδικούς όρους σε 38 σελίδες.
Λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν και της κρισιμότητας στο εν λόγω υλικό, που οδηγούσε μαθηματικά σε μαζική καθήλωση των αφων Μ2000, η ΠΑ προχώρησε στην εξεύρεση προσωρινής εναλλακτικής λύσης, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξασφάλισε τα αναγκαία υλικά για το 2014.
Τελικά, στην παρούσα φάση, τα Mirage 2000 δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα καθήλωσης από το εν λόγω υλικό, αλλά από άλλα, που έχουν συμπεριληφθεί έγκαιρα στην Τροποποίηση της Σύμβασης 26Γ/00 (Προμήθεια 10 αφων Μ2000/-5, Αναβάθμιση 10 υπαρχόντων αφων Μ2000 και Προμήθεια συναφών ειδών και Υπηρεσιών). Επισημαίνεται ότι η εν λόγω τροποποίηση διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση 21 εκ. €, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες συντήρησης – υποστήριξης των αφων Μ2000 μέχρι να ευοδώσει η FOS των εν λόγω αεροσκαφών, που έχει προωθηθεί από την ΠΑ και έχει ήδη εγκριθεί.
Τέλος, επί του θέματος, η ΠΑ αν και ολοκλήρωσε την πρόταση της, όσον αφορά στα υλικά και υπηρεσίες, που επιθυμούσε να συμπεριληφθούν στην τροποποίηση 26Γ/00, από 11/11/13, εντούτοις ακόμη και σήμερα, αυτή δεν έχει υπογραφεί για λόγους που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της.

Υποπρογράμματα ΠΑ
Η ΠΑ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Άρθρο 6 του Ν.3978/11 για 14 Υποπρογράμματα Συμβάσεων εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) αεροσκαφών, RADARS και λοιπών Οπλικών Συστημάτων, καθώς επίσης προμήθειας ανταλλακτικών, εδώ και ένα χρόνο περίπου, συμπεριλαμβανομένης της γνώμης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής και της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, όπου αυτό απαιτείται από το Νόμο. Έκτοτε αναμένει τις ενέργειες εκ μέρους των προϊσταμένων κλιμακίων και έχει ενημερώσει κατ' επανάληψη για καθυστερήσεις, που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της και τις επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με τους Έλληνες επιτελείς, η Πολεμική Αεροπορία μελετά, σχεδιάζει και προβάλει τις επιχειρησιακές της απαιτήσεις, με σύνεση, ρεαλισμό, καθώς επίσης και με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και τη διατήρηση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων, με σκοπό την προβολή της ως μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, που θα μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή της στο ακέραιο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 18:33