Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 10:35

Η συνεκπαίδευση ΠΑ και USAFE στη Σούδα - Η 480FS και η ιστορία της (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων τα ελληνικά αεροσκάφη άλλοτε επιχείρησαν ως εχθρικά και άλλοτε ως φιλικά προς τα αμερικανικά εξομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες οι οποίες ανεβάζουν κατά πολύ το επίπεδο εκπαίδευσης. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων τα ελληνικά αεροσκάφη άλλοτε επιχείρησαν ως εχθρικά και άλλοτε ως φιλικά προς τα αμερικανικά εξομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες οι οποίες ανεβάζουν κατά πολύ το επίπεδο εκπαίδευσης.
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αντωνάκης

Ολοκληρώθηκε η κοινή εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ της Ελληνικής και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση της Σούδας και την 115ΠΜ.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν κυρίως οι 340 και 343 Μοίρες αλλά κατά περίπτωση και αρκετές ακόμα πολεμικές Μοίρες που επιχειρούν από διάφορα σημεία της χώρας, καθώς επίσης από Αμερικανικής πλευράς η 480 Fighter Squadron που εδρεύει στην αεροπορική βάση της USAFE στο Spangdahlem της Γερμανίας με κλιμάκιο 300 ιπταμένων, τεχνικών καθώς και λοιπού προσωπικού υποστήριξης (τηλεπικοινωνίες, ιατρικό προσωπικό, logistics κ.α.) οι οποίοι σε μια επίδειξη οργανωμένης μετακίνησης μετέφεραν με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules το σύνολο του προσωπικού, των εφοδίων και του εξοπλισμού τους στην Σούδα.

19 480 115

25 480 115

Κατά την διάρκεια των ασκήσεων τα ελληνικά αεροσκάφη άλλοτε επιχείρησαν ως εχθρικά και άλλοτε ως φιλικά προς τα αμερικανικά εξομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες οι οποίες ανεβάζουν κατά πολύ το επίπεδο εκπαίδευσης. Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε από κοντά τις ημερήσιες δραστηριότητες της εκπαίδευσης στις 03 Φεβρουαρίου. Μετά τις πρώτες πρωινές απογειώσεις δυο τετράδων αμερικανικών αεροσκαφών καθώς και μιας τετράδας ελληνικών έλαβαν χώρα οι πρώτες εμπλοκές της άσκησης καθώς τις προηγούμενες ήμερες γινόταν πτήσεις εξοικείωσης με την περιοχή και εξάσκησης βασικών αεροπορικών ελιγμών από αμερικανικής πλευράς.

22 480 115

23 480 115

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης της άσκησης της ημέρας οι τετράδες των αμερικανικών F-16 επέστρεψαν στην Σούδα και αφού εκτέλεσαν Hot Refuelling (ανεφοδιασμό καύσιμων με τους κινητήρες σε λειτουργία) απογειώθηκαν εκ νέου για ένα νέο γύρο εμπλοκών πάνω από το Βόρειο Αιγαίο έως την Λήμνο με αεροσκάφη F-4E Phantom της 339 Μοίρας της ΠΑ.

Συμφωνά με την ενημέρωση από πλευράς ΠΑ αλλά και USAFE-480FS πέραν της εκπαίδευσης στην εναέρια μάχη θα εκτελεστούν αποστολές COMAO καθώς και εναέριοι ανεφοδιασμοί.

17 480 115

Οι Αμερικανοί πιλότοι με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε αναφέρθηκαν με πολύ θερμά λόγια στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των Ελλήνων συναδέλφων τους καθώς και στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης το οποίο πραγματοποίησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Σούδα.

16 480 115

Δεν παρέλειψαν επίσης να αναφερθούν στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σε αντίθεση με τις αντίστοιχες στην βάση τους στο Spangdahlem της Γερμανίας.

20 480 115

«Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους 6 μήνες που βρισκόμαστε εδώ στην Σούδα δουλεύοντας με την ΠΑ. Αυτή την φορά θα επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση εναέριας μάχης, σε βασικούς αεροπορικούς ελιγμούς και ελιγμούς μάχης πετώντας στο πλευρό των Ελλήνων πιλότων. Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ και απολαμβάνουμε τις εξαιρετικές συνθήκες» μας δήλωσε ο διοικητής της 480FS Lt. Col. David Berkland σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε.

18 480 115

«Η μέρα στην Σούδα ήταν φανταστική. Είχαμε την ευκαιρία να πετάξουμε με F-4Ε Phantom της 339 Μοίρας. Η συνεργασία ήταν τελεία και αποκομίσαμε φανταστικές εμπειρίες. Ελπίζω να επιστρέψω εδώ σύντομα», μας δήλωσε Αμερικανός ιπτάμενος λίγο μετά την προσγείωση του μετά το πέρας του ημερήσιου προγράμματος πτήσεων αργά το απόγευμα.

15 480 115

13 480 115

Στα παραλειπόμενα της παραμονής των Αμερικανών στην Κρήτη αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδα 15 ατόμων προέβηκαν εθελοντικά σε καθαρισμό παράλιας από σκουπίδια κοντά στην πόλη των Χανιών.

14 480 115

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που τα αμερικανικά F-16 είχαν επισκεφτεί την Σούδα τον Αύγουστο του 2014, λόγω των εργασιών συντήρησης του κυρίως διαδρόμου της βάσης, όλες οι δραστηριότητες διεξήχθησαν από τον ένα τροχόδρομο πράγμα που δυσκόλεψε αρκετά την διεξαγωγή της άσκησης καθώς για λόγους ασφαλείας υπήρχε περιορισμός του αριθμού των αεροσκαφών που μπορούν σε κάθε δεδομένη στιγμή να βρίσκονται στον αέρα.

12 480 115

Η ιστορία της 480FS

480 phantom

(picture of 480TFS in Vietnam from Albert (A.D.) Clark and Curtis (C.J.) Wesley)

Η 480FS-The Warhawks αποτελεί μια Μοίρα που επιχειρεί για πάνω από 50 χρόνια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-16CM Block 50 τα οποία μπορούν να φέρουν σε πέρας μεγάλη ποικιλία αποστολών αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους καθώς και αέρος-επιφανείας κάνοντας χρήση της μεγάλης γκάμας οπλικών συστημάτων που εξοπλίζουν το αμερικανικό οπλοστάσιο.

Η 480FS ξεκίνησε την δράση της ως 480 Fighter-Bomber Squadrom (Μοίρα Βομβαρδισμού) εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-100 Super Sabre στην England AFB στην Louisiana. Αργότερα μετονομάστηκε σε 480th Tactical Fighter Squadron το 1957 ενώ το 1959 διαλύθηκε εξαιτίας περικοπών των αμυντικών κονδυλίων. Σύντομα όμως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον John F. Kennedy και εξαιτίας της ανάγκης για τακτικές δυνάμεις κρούσης ανασυστάθηκε το 1962 και εντάθηκε στην διοίκηση των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη (USAFE) στην Phalsbourg-Bourscheid Air Base στην Γαλλία πετώντας με αεροσκάφη F-84F Thunderstreak. H παρουσία της όμως στην Γαλλία δεν ήταν μακροχρόνια καθώς η Γαλλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Στρατηγού Ντε Γκώλ απαίτησε την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από την επικράτεια της και ως αποτέλεσμα η 480TFS επέστρεψε πίσω στις ΗΠΑ και την Holloman AFΒ στο Νέο Μεξικό και επανεξοπλίστηκε με τα νέα για την εποχή μαχητικά αεροσκάφη F-4C Phantom II με τα οποία σύντομα θα καλούνταν να επιχειρήσει από την Da Nang AFB στο Νότιο Βιετνάμ. Κατά την διάρκεια του πολέμου συμμετείχε στην επιχείρηση βομβαρδισμού του Βορείου Βιετνάμ με την κωδική ονομασία Rolling Thunder, καθώς και σε μάχιμες αποστολές στο Νότιο Βιετνάμ και στο Λάος σημειώνοντας εννέα καταρρίψεις Βόρειο-βιετναμέζικων μαχητικών ανάμεσα τους και την πρώτη κατάρριψη MiG-21.
Το 1969 μετά το τέλος της επιχείρησης Rolling Thunder άρχισε να επιχειρεί από την Phu Cat Air Base έως το 1971 όπου διαλύθηκε για δεύτερη φορά.

Το 1976 ανασυστάθηκε ως μέρος της 52d Tactical Fighter Wing στο Spangdahlem της Γερμανίας και εξοπλίστηκε με F-4D και αργότερα με F-4E, F-4G.

Σημαντική στιγμή για την Μοίρα ήταν ο εξοπλισμός της με αεροσκάφη νέας γενιάς F-16A/B το 1983 τα οποία αναβαθμίστηκαν σε F-16C/D το 1993 με τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση Desert Shield/Desert Storm.

Το 1994 η Μοίρα ξαναδιαλύεται και επανιδρύεται το 2010 αποτελούμενη από μελή των 22FS και 23FS μετά την διάλυση της 52FW.

Σήμερα η 480FS είναι η μοναδική Μοίρα της USAFE που επιχειρεί με αεροσκάφη F-16 Block 50 παρέχοντας υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε αποστολές Wild Weasel-Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD), Air Interdiction, Counter-Air και Εγγυς Υποστήριξης (CAS).

24 480 115

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 00:43