Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 09:30

ΗΝΙΟΧΟΣ 2015: Τα σενάρια και οι αποστολές της αναβαθμισμένης άσκησης της ΠΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Άσκηση ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' είναι Αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα δόγματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Άσκηση ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' είναι Αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα δόγματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βασίλης Παρασκευόπουλος

Την Τρίτη 28 Απριλίου το defenceline.gr βρέθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, για να παρακολουθήσει μέρος της Αεροπορικής Άσκησης μεσαίας κλίμακας ''ΗΝΙΟΧΟΣ'', στα πλαίσια του media day που οργάνωσε με επιτυχία το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το C-130 που ανέλαβε την μεταφορά των προσκεκλημένων, Ανώτατων και Ανώτερων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και των δημοσιογράφων, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στις 08.15'. Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαϊτσης υποδέχθηκε τον Υπουργό ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ). Μαζί με τον Α/ΓΕΑ, υποδέχθηκαν τον Υπουργό ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής ΚΕΑΤ Ταξίαρχος (Ι) Θεόδωρος Λίγκρης και ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Δημήτριος Τζουμερκιώτης.

6 inioxos 2015

Στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ, παρευρισκομένων μεταξύ άλλων και Ιπταμένων που λάμβαναν μέρος στην άσκηση, έλαβε μέρος μια πλήρης ενημέρωση για την άσκηση, με τον Διοικητή ΚΕΑΤ να παρουσιάζει αναλυτικά την τελευταία.
Η Άσκηση ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' είναι Αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα δόγματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή συμμετέχει προσωπικό και των τριών κλάδων των Ε.Δ. που επιχειρούν σε όλη την ελληνική επικράτεια από τις θέσεις ειρηνικής περιόδου ή μετασταθμεύουν σε άλλες.
Από το 2014 η Άσκηση εκσυγχρονίστηκε υιοθετώντας το SINGLE BASE CONCEPT και την επι τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό ρυθμό επιχειρήσεων, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο της εκπαίδευσης.
Από φέτος, για πρώτη φορά ο ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' εκτελείται στα πρότυπα και τη μορφή ασκήσεων τύπου RED FLAG ως INVITEX με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη (USAFE) με ειδικές Ομάδες (SOF) και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF) με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16I Sufa διαφόρων Μοιρών της IAF. 

9 inioxos 2015

5 inioxos 2015

Την τακτική διοίκηση των Αεροπορικών Δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Α/ΤΑ, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός οργάνου – φορέα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικά για την άσκηση. Ο τακτικός έλεγχος των δυνάμεων της Άσκησης έχει μεταβιβασθεί στον Διοικητή του ΚΕΑΤ.

7 inioxos 2015

Η Άσκηση ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' βασίζεται στην εξάσκηση των συμμετεχόντων σε περιβάλλον που προσομοιάζει την απειλή και την εκτιμώμενη πραγματική κατάσταση, ώστε σε μια πολεμική αναμέτρηση αυτοί να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε όσο το δυνατόν ''γνώριμο'' περιβάλλον και παράλληλα τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τα εξαγόμενα συμπεράσματα να ανατροφοδοτούν τη διαδικασία εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων.
Τα οφέλη από την συμμετοχή στην άσκηση είναι πολλά και προέρχονται όχι μόνο από την εκπαίδευση των Ιπταμένων σε τακτικό επίπεδο, και των Τεχνικών σε παρατεταμένες επιχειρήσεις, αλλά και από την συνεργασία και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην υλοποίηση της Άσκησης.

8 inioxos 2015

Οι Ελληνικές Ε.Δ. συμμετέχουν ως εξής:
1) Πολεμική Αεροπορία : Όλες οι Πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών, Α/φη Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ), Μεταφορικά Α/φη, Σταθμοί RADAR Εδάφους και Αντιαεροπορικά Συστήματα.
2) Στρατός Ξηράς : Ελικόπτερα, επίλεκτες Δυνάμεις σε ρόλο JTAC και Αντιαεροπορικά Συστήματα.
3) Πολεμικό Ναυτικό : Πλοία όλων των τύπων και ρόλων καθώς και ελικόπτερα.
Η άσκηση διεξάγεται ''τμηματικά'' στη βάση εννέα επιμέρους σεναρίων, που φέρουν την κωδική ονομασία ''MISSION'' (MSN) 1 εως 9, των οποίων οι Αντικειμενικοί Σκοποί και η συμμετοχή δυνάμεων, διαφέρουν.

12 inioxos 2015

11 inioxos 2015

18 inioxos 2015

Οι αποστολές

Οι αποστολές σε ρόλο Κυανό – Ερυθρό, δύναται να περιλαμβάνουν τμήμα, συνδυασμό ή και το σύνολο των κάτωθι Αεροπορικών Επιχειρήσεων:
-Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – COUNTER AIR OPERATIONS.
-Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης – FIGHTER SWEEP.
-Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίων Δυνάμεων Επιφανείας – ANTI SURFACE FORCE AIR OPERATIONS.
-Αεροπορικές Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Αναγνώρισης
-Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης – COMBAT SEARCH AND RESCUE (CSAR).
-Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης.
-Άμεση Καταστολή Στόχων – TIME SENSITIVE TARGETS (TST).
-Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ναυτιλιακών Συστημάτων και Προσδιορισμού Θέσης.
Οι αποστολές του ''ΗΝΙΟΧΟΥ'' εκτελούνται ημέρα και νύχτα, σε πολύ έντονους ρυθμούς, δοκιμάζοντας ψυχολογικά και σωματικά όλους τους εμπλεκομένους, οι οποίοι δίδουν τον καλύτερό τους εαυτό, πετυχαίνοντας από πολύ καλά έως 'αριστα αποτελέσματα.

13 inioxos 2015

15 inioxos 2015

Μετά την ενημέρωση από τον Διοικητή ΚΕΑΤ, την σκυτάλη πήρε ο Α/ΓΕΑ, καλωσορίζοντας τον κ. Υπουργό και την Πρέσβειρα του Ισραήλ κα Irit Ben Abba, και αναφερόμενος στην σημασία που έχει η άσκηση για τις χώρες που λαμβάνουν μέρος (Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ). Ακολούθησε χαιρετισμός και ομιλία του Υπουργού ΥΕΘΑ κ. Καμμένου, της κας Irit Ben Abba και τέλος παράδοση αναμνηστικών πλακετών.

Ο Υπουργός ΥΕΘΑ, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΑ, τον Α/ΤΑ και το επιτελείο της 117ΠΜ, εν συνεχεία, μετέβησαν στον Πύργο Ελέγχου για να παρακολουθήσουν το κύμα απογειώσεων των αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων ισραηλινών μαχητικών F-16I Sufa. Οι δημοσιογράφοι μετεφέρθησαν με λεωφορεία σε σημείο του βοηθητικού διαδρόμου της μονάδος, ώστε να παρακολουθήσουν - φωτογραφήσουν τις απογειώσεις των αεροσκαφών.

17 inioxos 2015

14 inioxos 2015

Με το πέρας των απογειώσεων, ο Α/ΓΕΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ συνομίλησαν με δημοσιογράφους και πλήθος προσκεκλημένων σε εγκάρδιο κλίμα, σχετικά με την άσκηση και μελλοντικά σχέδια. Εκεί ενημερωθήκαμε ότι τους επόμενους μήνες η ΠΑ θα συνεκπαιδευθεί με την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία με α/φη Mirage 2000-5 σε αιγυπτιακό έδαφος. Η Ηγεσία της ΠΑ δίνει βαρύτατη σημασία στην διεξαγωγή ασκήσεων με ξένες χώρες, εν όψει του ''εξ ανατολών'' κινδύνου που ακούει στο όνομα διεθνής τρομοκρατία.

19 inioxos 2015

Ο Α/ΓΕΑ θα λάμβανε μέρος σε πτήση με διθέσιο F-16D Block 52M της 335 Μοίρας ''Τίγρης'', παράλληλα με τον Αρχηγό της IAF Υποπτέραρχο Amir Eshel, σε COMAO αεροσκαφών. Τέλος, οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τις προσγειώσεις των α/φων που επέστρεψαν στην 117ΠΜ, υπο νέφωση και αρκετό άνεμο και έπειτα αναχώρησαν για την 112 ΠΜ, όσοι αφίχθησαν με το C-130 της 356 ΜΤΜ.

Για άλλη μια χρονιά, τα αποτελέσματα της Άσκησης ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' ήταν άκρως θετικά και έδωσαν προς όλες τις κατευθύνσεις τις ανάλογες απαντήσεις... Η συνεργασία ειδικά της Ελλάδας και του Ισραήλ σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις λαμβάνει χώρα πλέον τακτικά, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και για τις δυο χώρες.

16 inioxos 2015

Ευχαριστίες: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραχο (Ι) Χρήστο Βαϊτση για την πρόσκληση στο media day για τον Ηνίοχο 2015, καθώς επίσης τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑ Σμήναρχο (Ι) Αλέξανδρο Μαρίνο για την πολύτιμη βοήθειά του.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 09:06