Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 13:09

Τουρκική παραπλάνηση

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί Κύπριοι πιστεύουν πραγματικά ότι θέλει την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ αν μπορούσε θα έπαιρνε όλη την Κύπρο. Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί Κύπριοι πιστεύουν πραγματικά ότι θέλει την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ αν μπορούσε θα έπαιρνε όλη την Κύπρο.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Είναι απίστευτο πόσο αθώοι είναι μερικοί στο πλαίσιο του Κυπριακού αφού δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία όταν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Πολλοί θεωρούν ότι προσπαθεί πράγματι να βοηθήσει στην επίλυση, ενώ στην πραγματικότητα προωθεί τα δικά της συμφέροντα και μόνο.

Μάλιστα από τότε που η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχει αρχίσει την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, προσπαθεί να σώσει την κατάσταση τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων για να πείσει και τους πολίτες της και τους γείτονες αλλά και γενικότερα τους Ευρωπαίους. Όλα αυτά για να φανεί ότι είναι θετική κι ότι έχει ένα σπουδαίο ρόλο να παίξει στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί Κύπριοι πιστεύουν πραγματικά ότι θέλει την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ αν μπορούσε θα έπαιρνε όλη την Κύπρο.

Μόνο που βλέπει ότι υπάρχει κόστος ακόμα και με την αναγνώρισή της των κατεχομένων. Θέλει επίσης να εκμεταλλευτεί τους Τουρκοκύπριους για το θέμα των αποθεμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δεν τους δίνει τίποτα από τα οφέλη της τουρκικής ΑΟΖ διότι δεν τους θεωρεί πραγματικά δικούς της. Έτσι χρησιμοποιεί την παραπλάνηση ως εργαλείο διαπραγμάτευσης όχι όμως για την επίλυση του Κυπριακού αλλά για να φανεί απλώς θετική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα κάνει το ίδιο και με το προσφυγικό.

Το πρόβλημά της είναι ότι οι ειδικοί του θέματος δεν μπερδεύονται, γιατί ξέρουν τον ρόλο της και μάλιστα την ύπουλη στρατηγική της για να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Βλέπουν επίσης ότι οι πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες συμμαχίες την αποκλείουν από την περιοχή, όσες προσπάθειες και να κάνει για ν' αλλάξει αυτό το κλίμα.

Έχει όμως πέσει στην παγίδα των ΑΟΖ της περιοχής που δεν της δίνουν καμία πρόσβαση στα κοιτάσματα. Έτσι βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μία ευκαιρία αλλά τίποτα άλλο.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 13:11