Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 19:26

«Έφυγε» ο Αεροπόρος Ε. Καρύδης - Μέλος της θρυλικής αποστολής των Hurricanes στην Κρήτη το 1943

Ο Ευάγγελος Καρύδης, ήταν ένας από τους Έλληνες αεροπόρους που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, ενώ υπηρετώντας στην 336 Μοίρα Διώξεως, έλαβε μέρος σε πλήθος αποστολών. Ο Ευάγγελος Καρύδης, ήταν ένας από τους Έλληνες αεροπόρους που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, ενώ υπηρετώντας στην 336 Μοίρα Διώξεως, έλαβε μέρος σε πλήθος αποστολών.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Έφυγε τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Βετεράνος Απτχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Καρύδης. Ένας από τους Έλληνες αεροπόρους που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, ενώ υπηρετώντας στην 336 Μοίρα Διώξεως, έλαβε μέρος σε πλήθος αποστολών, με χαρακτηριστικότερη εκείνη της 14ης Νοεμβρίου 1943, όταν τα ελληνικά Hurricanes που απογειώθηκαν από το Σίντι Μπαράνι, έπληξαν στόχους στην κατεχόμενη Κρήτη.

Η αποστολή, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η αποστολή όπου «και οι τέσσερις δεν επέστρεψαν...», δόξασε τα ελληνικά φτερά, με τους Έλληνες πιλότους να γράφουν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Ήταν μια επιχείρηση της 336 και χαρακτηριζόταν ως «Επιχείρηση Sociable. Στόχος Αρ.8 (Οδός Ιεράπετρα - Καστέλι)». Στις 08:25 απογειώθηκαν από το LG.121 δύο ζευγάρια Hurricane ΙΙc.

2 karidis

Συγκεκριμένα, στις 14/11/1943, τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως απογειώθηκαν από αεροδρόμιο της Λιβύης, για να πλήξουν στόχους στην οδό Ιεράπετρας-Καστελίου (τελευταία από τις επιχειρήσεις της Μοίρας στη μεγαλόνησο που άρχισαν στις 9 του μήνα).

1 hurricane

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής δύο από τους χειριστές, ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος και ο Σμηνίας Δημήτριος Σαρεώνης, καταρρίφθηκαν από εχθρικά πυρά και φονεύθηκαν. Οι άλλοι δύο χειριστές, ο Υποσμηναγός Ε. Καρύδης και ο Σμηνίας Γ. Μαδεμλής, χτυπημένος από αντιαεροπορικά πυρά, προέβησαν σε αναγκαστική προσγείωση΄ συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και παρέμειναν μέχρι το τέλος του Πολέμου σε στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 16:00.

Ο ίδιος, με άρθρο του στην Ηχώ των Αιθέρων, είχε αναφερθεί στην θρυλική αυτή αποστολή:

4 karidis

5 karidis

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 19:51