Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 10:03

Η 340 Μοίρα στη Blue Flag – Τα γεράκια της ΠΑ στη μεγάλη Ισραηλινή άσκηση

H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της ΠΑ, συμμετέχοντας σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων! H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της ΠΑ, συμμετέχοντας σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων!
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ε. Λαμπράκης

Ραντεβού στους ουρανούς του Ισραήλ, σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της λαμπρής ιστορίας της δίνει η 340 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας! Η Μοίρα, σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την ΠΑ στην μεγάλη ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία Blue Flag, την οποία οργανώνει η Heyl Ha'Avir.

Η Πολεμική Αεροπορία, συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την αντίστοιχη του Ισραήλ, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των Ισραηλινών για συμμετοχή σε μια από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η Blue Flag.

Η Πολεμική Αεροπορία, συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την αντίστοιχη του Ισραήλ, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των Ισραηλινών για συμμετοχή σε μια από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η Blue Flag. H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της ΠΑ, συμμετέχοντας σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων!

H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της ΠΑ.

Οι συμμετοχές
Η άσκηση Blue Flag είναι η πρώτη Ισραηλινή διοργάνωση πολυεθνικής άσκησης με τη συμμετοχή 5 χωρών. Θα διεξαχθεί από 13 έως 29 Νοεμβρίου 2013 (οι πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το διάστημα 17-28 Νοεμβρίου) στην αεροπορική βάση Ovda και θα συμμετάσχουν:
-Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη F-15C/D και F-16 blk 30/52
-H Πολεμική Αεροπορία με F-16 blk 52+
-H USAF με F-15E Strike Eagle
-H Πολωνική Αεροπορία με F-16 blk 52+
-H Iταλική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη TORNADO και AMX.

Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 4 αεροσκάφη F-16 blk 52+ της 340Μ και με ανάλογο κλιμάκιο ιπταμένων και τεχνικών (αναμένεται να μεταβούν στο Ισραήλ περίπου 45 άτομα).

Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 4 αεροσκάφη F-16 blk 52+ της 340Μ και με ανάλογο κλιμάκιο ιπταμένων και τεχνικών.

Οι αποστολές
Η άσκηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του defenceline.gr, θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αποστολές εναέριας μάχης και στα πακέτα Comao. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η Blue Flag χωρίζεται σε δύο στάδια, ένα ανά εβδομάδα και συγκεκριμένα:
Την πρώτη εβδομάδα της άσκησης, από τις 17 έως 21 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν πτήσεις εξοικείωσης, αποστολές Εναέριας Μάχης, mini COMAO, αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφέσεις πραγματικών βομβών (GBU/JDAM) σε ειδικό πεδίο βολής της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Τη δεύτερη εβδομάδα της άσκησης και συγκεκριμένα, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν αποστολές COMAO εναντίον Ισραηλινών αεροσκαφών F-15 και F-16 και αποστολές Ground Base Air Defence...

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία και τη 340 Μοίρα να δείξουν για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη άσκηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία και τη 340 Μοίρα να δείξουν για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται. Τα μηνύματα που θα σταλούν σε εχθρούς και φίλους θα είναι για μια ακόμα φορά πολυεπίπεδα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις αποστολές της ΠΑ στο εξωτερικό.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για την Άμυνα και την Ασφάλεια!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 09:48