Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 09:17

ΗΝΙΟΧΟΣ 2018: Η πολυεθνική άσκηση και ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η ΠΑ απέδειξε πως μπορεί να οργανώνει μεγάλες αεροπορικές πολυεθνικές ασκήσεις, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, καθώς χρόνο με το χρόνο ο ΗΝΙΟΧΟΣ εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Η ΠΑ απέδειξε πως μπορεί να οργανώνει μεγάλες αεροπορικές πολυεθνικές ασκήσεις, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, καθώς χρόνο με το χρόνο ο ΗΝΙΟΧΟΣ εξελίσσεται και αναβαθμίζεται.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παρασκευόπουλος - Φωτογραφίες: Β. Παρασκευόπουλος, Πάνος Βαλάσης.

Για μια ακόμη χρονιά διεξήχθει στην χώρα μας η ετήσια -πλέον- διεθνής πολυκλαδική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ με την συμμετοχή ξένων χωρών, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η ΠΑ απέδειξε πως μπορεί να οργανώνει μεγάλες αεροπορικές πολυεθνικές ασκήσεις, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, καθώς χρόνο με το χρόνο ο ΗΝΙΟΧΟΣ εξελίσσεται και αναβαθμίζεται.

3844

4219

4205

Την Τρίτη 20 Μαρτίου, έλαβε χώρα στην ίδια αεροπορική βάση, ενημέρωση – παρουσίαση της ασκήσεως σε πολιτικό, στρατιωτικό προσωπικό και διεθνή ΜΜΕ. Για πρώτη φορά, η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο υπόστεγο της Μοίρας Συντήρησης Βάσης της 117 ΠΜ, με παρουσία δυο αεροσκαφών που πρωταγωνιστούν στην άσκηση: ενός F-16C Block 52M της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ενός F-15E Strike Eagle της Αμερικανικής Αεροπορίας.

2096

3375

3601

Την ενημέρωση όπως κάθε χρόνο, παρακολούθησε ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα, κα. Irit Ben-Abba, ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Efisio Luigi Marras, o Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Farid Monib, η Πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, κα. Kate Smith και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, κ. Mohamed Meer Abdalla Yousif Alraeesi, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας συμμαχικών χωρών.

PVF 0734

PVF 9850

PVF 1897

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον Σμηναγό (Ι) Βασίλειο Καλογερίδη της 335 Μοίρας, καθώς και την 335 Μοίρα που πρώτευσαν σε τομείς της εκπαίδευσης, στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018, του Tactical Leadership Programme (TLP).

2923

PVF 0867

PVF 1221

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, επετράπη η είσοδος σε Έλληνες αλλά και ξένους ανταποκριτές των μέσων Άμυνας, αλλά και spotters, κατόπιν άδειας από το ΓΕΑ προς φωτογραφική κάλυψη των επιχειρήσεων που θα λάμβαναν μέρος στην Μονάδα την ίδια ημέρα.

PVF 1057

PVF 0478

PVF 0343

Η άσκηση
Η άσκηση χωρίζεται κάθε χρόνο σε τρεις φάσεις:
• Προετοιμασία
• Παράταξη Δυνάμεων ( Δευτέρα 5 Μαρτίου με Τετάρτη 7 Μαρτίου) και
• Φάση Εκτέλεσης (12-23 Μαρτίου)

PVF 9594

PVF 1934

PVF 0188

Ο φορέας που είναι αρμόδιος για την σωστή διεξαγωγή του σεναρίου της άσκησης είναι το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ). Κατά την διάρκεια της άσκησης διεξάγονται διάφορα σενάρια αποστολών με πλήρη αληθοφάνεια όπως:
• Καταστολή Αεράμυνας
• Προσβολές Αεροδρομίων
• Προσβολές Στόχων Επιφανείας
• Προσβολές Ειδικών Στόχων (γέφυρες, εργοστάσια κλπ.)
• Προστασία αεροσκαφών Υποστήριξης
• Αποστολές Combat Search And Rescue (CSAR) κ.ά.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην φετινή άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2018 είναι οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15E Strike Eagle, τα ΗΑΕ με αεροσκάφη Mirage 2000-9, η Βρετανία με αεροσκάφη EF-2000 Typhoon FGR4, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado και η Κύπρος με ελικόπτερα AW-139. Eκτός προγράμματος ήταν αρχικά το Ισραήλ, όπου τελικώς συμμετείχε με δύναμη τεσσάρων αεροσκαφών F-16C Barak, προς ικανοποίηση πολλών επισκεπτών της άσκησης.

PVF 1786

2217

PVF 1826

Όπως ανέφερε και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ έχει αφήσει τα πρώιμα της στάδια, όντας μια μικρής κλίμακας άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Πλέον διαμορφώνεται ετήσια και τείνει να γίνει μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Ευρώπης και όχι μόνο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.

4272

4265

PVF 1385

Το γεγονός ότι κάθε χρόνο πολλές χώρες ζητούν και ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις της Π.Α. ώστε να λάβουν και αυτές μέρος με τις δυνάμεις τους, υπογραμμίζει την επιτυχής γραμμή όπου έχει χαραχθεί όλη η φιλοσοφία της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ. Ο Α/ΓΕΑ όντας οραματιστής, θέλει όσο είναι αυτόν δυνατό, να καθορίσει την 117 Πτέρυγα Μάχης ως κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης σε σύγχρονες αεροπορικές –και μη- επιχειρήσεις. Με προσωπική εργασία και θέληση, καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο, να πλησιάζει τον σκοπό του. Ως πολίτες και υποστηρικτές της Π.Α. ευχόμαστε και ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Ευχαριστίες
To defenceline.gr εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, στον Εκπρόσωπο Τύπου . Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Τσιτούμη για την βοήθειά του στην πραγματοποίηση της επίσκεψης στην 117ΠΜ και την κάλυψη της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2018.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 10:26