Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 09:48

Τα Mirage 2000 σε υπηρεσία με την ΠΑ – Δελταπτέρυγοι αντικατοπτρισμοί στο Αιγαίο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Aπό το 1988 που προσγειώθηκαν τα πρώτα Μ2000 έως και σήμερα, η 114ΠΜ έχει αναλάβει την επιχειρησιακή αξιοποίηση και των δυο τύπων μαχητικών με πτέρυγα ''δέλτα'' (Μ2000 και Μ2000-5) που επιχειρούν από δυο Μοίρες, την 331 και 332 Μοίρα. Aπό το 1988 που προσγειώθηκαν τα πρώτα Μ2000 έως και σήμερα, η 114ΠΜ έχει αναλάβει την επιχειρησιακή αξιοποίηση και των δυο τύπων μαχητικών με πτέρυγα ''δέλτα'' (Μ2000 και Μ2000-5) που επιχειρούν από δυο Μοίρες, την 331 και 332 Μοίρα.
Γράφει ο: Βασίλης Παρασκευόπουλος
Φωτογραφίες: ΠΑ

Για πολλές δεκαετίες η 114 Πτέρυγα Μάχης είναι επιφορτισμένη με την αεράμυνα –κυρίως- του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, καθώς και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Για την επίτευξη της αποστολής της, χρησιμοποίησε στο πέρασμα των χρόνων διαφόρους τύπους αεροσκαφών, όπως αμερικανικά F-102, F-104 κ.ά.. Tο έτος 1975 φέρνει το Προσωπικό της 114ΠΜ αντιμέτωπο με νέα δεδομένα: η έλευση στις τάξεις της ΠΑ του α/φους Mirage F-1CG αποτελεί και την ''επίσημη'' εμπλοκή της Μονάδος με το πρώτο μη αμερικανικό α/φος. Η γαλλική φιλοσοφία και τεχνογνωσία απορροφήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το Προσωπικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε για ευνόητους λόγους και τα γαλλικά μαχητικά ανέλαβαν σύντομα υπηρεσία.

Δέκα έτη αργότερα μια νέα απόφαση ''οριστικοποιεί'' την ονομασία ''γαλλική πτέρυγα'' που είχε δοθεί στην 114ΠΜ: η παραγγελία 40 νέων Mirage 2000EGM/BGM από την Dassault Aviation. Aπό το 1988 που προσγειώθηκαν τα πρώτα Μ2000 έως και σήμερα, η 114ΠΜ έχει αναλάβει την επιχειρησιακή αξιοποίηση και των δυο τύπων μαχητικών με πτέρυγα ''δέλτα'' (Μ2000 και Μ2000-5) που επιχειρούν από δυο Μοίρες, την 331 και 332 Μοίρα.

Η γαλλική φιλοσοφία και τεχνογνωσία απορροφήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το Προσωπικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε για ευνόητους λόγους και τα γαλλικά μαχητικά ανέλαβαν σύντομα υπηρεσία.

331 Μοίρα

Η 331 Μοίρα αξιοποιεί τα νεότερα και ικανότερα μαχητικά Mirage 2000-5 ή αλλιώς ''Dash 5'' τα οποία προήλθαν από αναβάθμιση αριθμού ''παλιότερων'' Μ2000 και απευθείας παραγγελία νέων Dash 5 από την Dassault Aviation. Τα α/φη αποτελούν - μαζί με τα F-16C/D Block 52M της 335 Μοίρας - την ''αφρόκρεμα'' του οπλοστασίου της ΠΑ! Ικανά να επιχειρούν οποιαδήποτε ώρα και με οποιονδήποτε καιρό, τα Dash 5 είναι εξοπλισμένα με ραντάρ RDY-2, ''glass cockpit'', ικανότερο αδρανειακό σύστημα (ΤΟΤΕΜ 3000) και φυσικά την νεότερη έκδοση του συστήματος αντιμέτρων ICMS Mk3.

Ικανά να επιχειρούν οποιαδήποτε ώρα και με οποιονδήποτε καιρό, τα Dash 5 είναι εξοπλισμένα με ραντάρ RDY-2, ''glass cockpit'', ικανότερο αδρανειακό σύστημα (ΤΟΤΕΜ 3000) και φυσικά την νεότερη έκδοση του συστήματος αντιμέτρων ICMS Mk3.

To σύστημα αυτό προσδίδει στο Dash 5 την έννοια μιας πλήρους πολεμικής αεροπορικής πλατφόρμας στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Εκτός των 2 DEFA των 30 χιλ. που φέρει το α/φος μόνιμα, έχουν προστεθεί στην ''φαρέτρα'' του δυο εκδόσεις του βλήματος MICA, το MICA EM και το MICA IR. Το πρώτο αφορά σε επιχειρήσεις για στόχους BVR (Beyond Visual Range) και το δεύτερο για στόχους με χρήση IR (Infra Red). Το Ιπτάμενο Προσωπικό της 331 Μοίρας αναφέρει ότι πρόκειται για δυο καταπληκτικών δυνατοτήτων βλήματα Α/Α, που προσφέρουν τακτικό πλεονέκτημα σε συνεργασία με το σύγχρονο ραντάρ του α/φους.

Εκτός των 2 DEFA των 30 χιλ. που φέρει το α/φος μόνιμα, έχουν προστεθεί στην ''φαρέτρα'' του δυο εκδόσεις του βλήματος MICA, το MICA EM και το MICA IR.

Η 331 Μοίρα, εκτός των αποδεδειγμένων δυνατοτήτων της στην εναέρια μάχη, με το Dash 5 δύναται να επιχειρεί σε A/G αποστολές, έχοντας ένα ειδικό όπλο, το SCALP-EG. Πρόκειται για ένα βλήμα στρατηγικού πλήγματος (σ.σ. στόχοι μεγάλης στρατηγικής αξίας), με εμβέλεια 300 km, κατευθυνόμενο με GPS, το οποίο φέρεται στον κοιλιακό κεντρικό σταθμό φόρτωσης του α/φους. Με τα βλήματα αυτά, μπορεί να επιφέρει στον αντίπαλο καίρια χτυπήματα σε στόχους στην ενδοχώρα, δίχως να χρειαστεί να κινδυνέψει το α/φος-φορέας και το πλήρωμά του.

Η 331 Μοίρα, εκτός των αποδεδειγμένων δυνατοτήτων της στην εναέρια μάχη, με το Dash 5 δύναται να επιχειρεί σε A/G αποστολές, έχοντας ένα ειδικό όπλο, το SCALP-EG.

332 Μοίρα

Η 332 Μοίρα επιχειρεί με τα ''παλιότερα'' Mirage 2000, έχοντας και αυτή διπλό ρόλο. Για πολλά χρόνια τα Mirage 2000 καταφέρνουν να βρίσκονται στις επάλξεις του Αιγαίου άμεσα και με ασφάλεια, φέρνοντας εις πέρας εκατοντάδες αποστολές αναχαίτισης ''αγνώστων ιχνών''. Τα Μ2000 επιχειρούν –πλέον- με τέσσερα βλήματα IR μικρής εμβέλειας MAGIC-II, όντας απόρροια μη εγκαίρως πολιτικά ορθών αποφάσεων όσων αφορά στον εκσυγχρονισμό τους. Παρ' όλα αυτά, τα πληρώματα της 332 Μοίρας, συνεχίζουν να φυλάττουν με επιτυχία Θερμοπύλες, προσφέροντας αγόγγυστα στην αεράμυνα της χώρας.

τα πληρώματα της 332 Μοίρας, συνεχίζουν να φυλάττουν με επιτυχία Θερμοπύλες, προσφέροντας αγόγγυστα στην αεράμυνα της χώρας.

Για πολλά χρόνια τα Mirage 2000 καταφέρνουν να βρίσκονται στις επάλξεις του Αιγαίου άμεσα και με ασφάλεια, φέρνοντας εις πέρας εκατοντάδες αποστολές αναχαίτισης ''αγνώστων ιχνών''.

Ο δεύτερος ρόλος της Μοίρας είναι Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ). Τα Mirage 2000 φέρουν λογισμικό το οποίο τους επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος anti-ship ΑΜ-39 Exocet. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο εμπορικά και τακτικά βλήμα για βολές α/φων εναντίων σκαφών επιφανείας! Είναι και η μοναδική Μοίρα της Π.Α. που είναι επιφορτισμένη με αυτόν τον ειδικό ρόλο.

Τα Mirage 2000 φέρουν λογισμικό το οποίο τους επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος anti-ship ΑΜ-39 Exocet.

Σμήνος Μετεκπαίδευσης

Όπως κάθε Πτέρυγα Μάχης, έτσι και η 114, έχει το Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ). Από εκεί ξεκινούν τα νέα πληρώματα που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς Αεροπόρους-μαχητές στο θέατρο του Αιγαίου και όχι μόνο. Έμπειροι εκπαιδευτές, μέσα από σεμινάρια, εικονικές πτήσεις αρχικά στον εξομοιωτή του Μ2000 αλλά και του Dash 5, πτήσεις με διθέσια α/φη –δανεισμένα από τις δυο Μοίρες- κλπ. ετοιμάζουν τους αυριανούς ''δίλιτρους'', μέσα από τους οποίους θα συνεχιστεί με λαμπρές σελίδες η επικράτηση εναντίων οποιουδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας μας.

Από το Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) ξεκινούν τα νέα πληρώματα που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς Αεροπόρους-μαχητές στο θέατρο του Αιγαίου και όχι μόνο.

Έμπειροι εκπαιδευτές, μέσα από σεμινάρια, εικονικές πτήσεις αρχικά στον εξομοιωτή του Μ2000 αλλά και του Dash 5, πτήσεις με διθέσια α/φη –δανεισμένα από τις δυο Μοίρες- κλπ. ετοιμάζουν τους αυριανούς ''δίλιτρους''.

Τεχνική Υποστήριξη

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων, που ζει και επιχειρεί δίχως ωράρια, δίχως αργίες, με αρκετά μειωμένες οικονομικές αποδοχές, είναι το Τεχνικό Προσωπικό της 114ΠΜ. Τεχνικοί πολλών ειδικοτήτων, εργάζονται πυρετωδώς καθημερινά, για να μπορούν να κρατούν αξιόμαχα τα α/φη, τα επίγεια μηχανήματα, τα ραντάρ και γενικά καθετί που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ένα πολεμικό αεροδρόμιο. Δίχως αυτούς, το κομμάτι που λέγεται ''πτήση'', δεν θα λάμβανε χώρα ποτέ... Είναι εκείνοι που από τα χαράματα θα τρέξουν στην πίστα να ετοιμάσουν πάση θυσία τα α/φη για να τα δώσουν στην Γραμμή λίγο αργότερα...

Τεχνικοί πολλών ειδικοτήτων, εργάζονται πυρετωδώς καθημερινά, για να μπορούν να κρατούν αξιόμαχα τα α/φη, τα επίγεια μηχανήματα, τα ραντάρ και γενικά καθετί που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ένα πολεμικό αεροδρόμιο.

 

Είναι εκείνοι που θα πρέπει να μείνουν επιπλέον ώρες μετά την λήξη της βάρδιας, για να φτιάξουν μια τυχαία βλάβη σε κάποιο Μ2000 που μόλις επέστρεψε από νυχτερινές... Είναι με λίγα λόγια οι ''αφανείς ήρωες'', προσωνύμιο που τους έχει αποδοθεί όχι τυχαία. Είναι οι άνθρωποι που στηρίζεται ολόκληρο το ''οικοδόμημα'' της Π.Α. Δεν τυγχάνουν πολλές φορές της απαραίτητης προσοχής του κόσμου και των ΜΜΕ, όχι φυσικά επίτηδες, αλλά γιατί το αεροπλάνο και ο Αεροπόρος είναι εκείνοι που κερδίζουν το ενδιαφέρον αναμφισβήτητα. Στο πρόσωπο των Τεχνικών της 114 ΠΜ καθρεπτίζεται μια στρατιά ακούραστων ''μηχανισμών'' που με πάθος και θέληση καταφέρνουν πολλά σε συνθήκες που απλά άλλοι, θα τα είχαν παρατήσει...

το πρόσωπο των Τεχνικών της 114 ΠΜ καθρεπτίζεται μια στρατιά ακούραστων ''μηχανισμών'' που με πάθος και θέληση καταφέρνουν πολλά σε συνθήκες που απλά άλλοι, θα τα είχαν παρατήσει...

Το μέλλον της 114 Πτέρυγας Μάχης προμηνύεται ακόμη πιο λαμπρό. Έχοντας στις τάξεις της δυο εκδόσεις του αεροσκάφους Mirage 2000 και επιχειρώντας μέρα και νύχτα, 365 μέρες τον χρόνο, διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Τα ''δίλιτρα'' θα κυριαρχούν στο Αιγαίο για αρκετά χρόνια ακόμη, με το μοναδικό τους σχήμα ''δέλτα'' να δηλώνει: Η ''Delta Force'' της ΠΑ μας είναι εδώ...!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter