Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 22:54

Νέα Αγχίαλος: Οι αποθήκες των πυρομαχικών, οι εκρήξεις και τα ερωτηματικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών και συνολικά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι στα υψηλότερα επίπεδα που θέτουν - πέρα από τα ελληνικά - τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών και συνολικά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι στα υψηλότερα επίπεδα που θέτουν - πέρα από τα ελληνικά - τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα «χτενίσουν» οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας τους χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών που ανήκουν διοικητικά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου στο πλαίσιο των ελέγχων μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή, αποτέλεσμα της επέκτασης δασικής πυρκαγιάς που κατέκαψε περιοχές της Μαγνησίας.

Παράλληλα, οι έλεγχοι των στελεχών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) επεκτείνονται σε μια μεγάλη ακτίνα έξω από την στρατιωτική εγκατάσταση, ώστε να εντοπιστούν θραύσματα, τυχόν υπολείμματα πυρομαχικών κλπ.

«Υποδειγματικές οι εγκαταστάσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών και συνολικά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη θέση Καράμπα, είναι στα υψηλότερα επίπεδα που θέτουν - πέρα από τα ελληνικά - τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Ο τρόπος αποθήκευσης των πυρομαχικών που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις γίνεται βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, ενώ δεν τίθεται θέμα - αναφέρουν οι ίδιες πηγές - «εκπτώσεων» ή άλλων παραλείψεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, τις αποψιλώσεις των χώρων κ.ο.κ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που προκύπτουν, οι εκρήξεις που έγιναν προέρχονταν από πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε μεταλλική κατασκευή. Στο σημείο αναπτύχθηκε υψηλότατο θερμικό φορτίο, όταν η πυρκαγιά «πέρασε» εντός του χώρου του στρατοπέδου. Οι κύριες αποθήκες (από οπλισμένο σκυρόδεμα και άλλα υλικά) και οι υπόλοιποι χώροι του στρατοπέδου άντεξαν χωρίς ιδιαίτερες ζημιές ή άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο: Αν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να «αναχαιτιστεί» η φωτιά ΠΡΙΝ να απειλήσει - πόσο μάλλον να κάψει - τμήμα των εγκαταστάσεων. Θα πρέπει δηλαδή οι αρμόδιοι που εξετάζουν ήδη την υπόθεση, να διερευνήσουν κατά πόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης και κυρίως τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, διατέθηκαν κατά την κρίσιμη φάση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς ΠΡΟΣ τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών κι αν υπήρχε επαρκής δύναμη ώστε να αποτραπεί το γεγονός. Άρα, οι υπεύθυνοι του συντονισμού των επίγειων και εναέριων μέσων (που προφανώς δεν είναι η Πολεμική Αεροπορία) θα πρέπει να ερωτηθούν και να απαντήσουν, για το αν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα πριν να πλησιάσει στις αποθήκες των πυρομαχικών.

Ο Διοικητής έφυγε τελευταίος

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το προσωπικό που βρισκόταν στη στρατιωτική εγκατάσταση έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψει την καταστροφή. Αλλά προφανώς, χωρίς ρίψεις από αέρος ή παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Π.Υ. στις κρίσιμες φάσεις της επέκτασης της πυρκαγιάς, τα περιθώρια ήταν λιγοστά. Έφυγαν από το σημείο μόνο όταν οι φλόγες πραγματικά απειλούσαν την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν παρόν και ο ίδιος ο Διοικητής της 111 Π.Μ., ο οποίος αποχώρησε τελευταίος από το σημείο...

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Τις ακριβείς συνθήκες θα τις διαπιστώσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια. Είναι πάντως περίεργο, πως πριν από την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης (ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Μονάδας μόλις τον περασμένο Μάρτιο) φαίνεται να «πληρώνει το μάρμαρο» για την υπόθεση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως πηγές του Μ. Μαξίμου τόνισαν τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανώτατη ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ και Α/ΑΤΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτοι έλεγχοι για τα μέτρα πυρασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin