Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 10:23

Η ΑΟΖ ως πολιτικό κριτήριο

Το έργο που άφησε στην Κύπρο ο Τάσος Παπαδόπουλος όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που έγραψε ιστορία. Ήρθε τώρα η ώρα των ιστορικών αποφάσεων και πράξεων για την Ελλάδα αφού κι εμείς μπορούμε. Το έργο που άφησε στην Κύπρο ο Τάσος Παπαδόπουλος όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που έγραψε ιστορία. Ήρθε τώρα η ώρα των ιστορικών αποφάσεων και πράξεων για την Ελλάδα αφού κι εμείς μπορούμε.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποκτά ένα επιπλέον ενδιαφέρον, αφού μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως πολιτικό κριτήριο με πυρήνα το θέμα της αξιοπιστίας. Τώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα αξιόλογα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, έχει αποκτήσει μια αντικειμενική αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που να εμπεριέχει πράξεις και όχι μόνο προϋποθέσεις.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με ελληνοτουρκικές σχέσεις κι ας προχωρήσουμε αποτελεσματικά με ορθολογισμό και στρατηγική στο θέμα της θέσπισης και των οριοθετήσεων της ΑΟΖ. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και τώρα σε επιστημονικό επίπεδο εξετάζουμε ήδη το πρόβλημα της τεμάχισης των οικοπέδων της ΑΟΖ μας. Πρέπει λοιπόν και στο επίπεδο της πολιτικής να προχωρήσουμε όχι μόνο επειδή έχει νόημα στρατηγικό αλλά και γιατί λειτουργεί ως κριτήριο αξιολογίας.

Το έργο που άφησε στην Κύπρο ο Τάσος Παπαδόπουλος όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που έγραψε ιστορία. Ήρθε τώρα η ώρα των ιστορικών αποφάσεων και πράξεων για την Ελλάδα αφού κι εμείς μπορούμε. Τώρα το πολιτικό πεδίο είναι ενημερωμένο για τα δομικά και τεχνικά σημεία της Ελληνικής ΑΟΖ και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αξιόλογο πολιτικό σύστημα για την πατρίδα μας, θα είναι αυτό που θα προσφέρει στην πατρίδα και στο λαό μας, την ελληνική ΑΟΖ και κανένα άλλο.

Κατά συνέπεια, η Ελληνική Προεδρία είναι ένα πολύ καλό timing, για να ενεργοποιηθεί αυτή η υλοποίηση δίχως καθυστέρηση έτσι ώστε κι εμείς να ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι ικανοί να αξιοποιήσουν την ελληνική ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter