Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021
Write on Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε το νέο πόνημα του συγγραφικού "διδύμου" Δημητρόπουλου - Τρασάνη, οι οποίοι με τις εκδόσεις τους έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους Έλληνες στρατιωτικούς, εφέδρους, εθνοφύλακες και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Βιβλία τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη, αλλά και για κάθε ...μπέργκιν, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική στρατιωτική βιβλιογραφία.

Το καινούργιο βιβλίο που συστήνουν στο κοινό τα δύο έμπειρα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, ο Υπολοχαγός ε.α. Γιώργος Δημητρόπουλος και ο Αρχιλοχίας Ευάγγελος Τρασάνης φέρει τον τίτλο «Εγχειρίδιο Τακτικής Φροντίδας Απωλειών Μάχης Έλληνα Μαχητή – Ξεγελώντας τον Θάνατο» αφορά την εκπαίδευση όλων των Ελλήνων μαχητών στο επίπεδο Tier 2, ή Combat Lifesaver ή Provider Course. Περιλαμβάνει τις πλέον πρόσφατες οδηγίες της επιτροπής TCCC, αυτές της 5ης Νοεμβρίου 2020. Όλα τα στάδια των οδηγιών, οι τεχνικές και τα προβλεπόμενα υλικά παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας μάχης επεξηγούνται και αναλύονται με χρήση άνω των 500 φωτογραφιών, πινάκων και καλλιτεχνικών απεικονίσεων βήμα-βήμα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη την κατανόησή τους.

tactical care front page

Σύμφωνα με τους συγγραφείς«αντιλαμβανόμενοι ότι ο μέσος αναγνώστης δεν έχει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας, φαρμακολογίας και ανατομίας, προσθέσαμε αντίστοιχα κεφάλαια στο βιβλίο μας, μετατρέποντάς το σε αυτόνομο εγχειρίδιο που προσφέρει το σύνολο των αναγκαίων γνώσεων.

Το βιβλίο υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητικό και χρονοβόρο στην συγγραφή του όμως η πρόσφατη ήττα της Αρμενίας και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από τον επιθετικό μας γείτονα μας έκανε να επιταχύνουμε την προσπάθειά μας. Παρά τις εξαιρετικά έντονες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, και εν μέσω της διδακτορικής διατριβής ενός εκ των δύο συγγραφέων, καταφέραμε να συγγράψουμε ένα βιβλίο που ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως συνέβη με τις προηγούμενες συγγραφικές μας προσπάθειες.

Το βιβλίο αφιερώνεται στους Έλληνες και αλλοδαπούς εκπαιδευτές μας καθώς και στους πρωτοπόρους, εν ενεργεία και έφεδρους, παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Εφεδρικών Σωματείων, με την ευχή να μπορούν πάντα να «ξεγελούν τον θάνατο», σώζοντας ζωές Ελλήνων. Επίσης το αφιερώνουμε στην μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων και συμμάχων μαχητών, που πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, επειδή οι ίδιοι και οι συμμαχητές τους δεν κατείχαν τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις και υλικά ώστε να τους διατηρήσουν στην ζωή, με την ειλικρινή ευχή να είναι οι τελευταίοι».

periexomena

Τρόποι παραγγελίας και δώρο!

Το βιβλίο μπορείτε να παραγγείλετε από την ιστοσελίδα https://www.ecwid.com/store/helmilbooks/ ή τηλεφωνικά από τα: 6944592153 και 6944682948. Το κόστος του για την περίοδο έως 20 Ιανουρίου είναι 18€ και από 21 Ιανουρίου θα είναι 20€. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Ως επιπλέον δώρο, το κάθε βιβλίο θα συνοδεύεται από μία κάρτα απώλειας υγείας μάχης στα Ελληνικά, εκτυπωμένη σε ειδικό αδιάβροχο χαρτί και με ειδικά ενισχυμένη τρύπα με μεταλλικό στεφάνι για την ασφάλισή της επί του ασθενή.

Επιπλέον κάρτες είναι διαθέσιμες με κόστος 5€ η πεντάδα (που είναι ο ελάχιστος αριθμός καρτών που πρέπει να διαθέτει ο μαχητής μαζί του). Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Σε περίπτωση που αυτές παραγγελθούν με το βιβλίο, δεν θα επιβαρύνονται με έξοδα αποστολής. Τονίζεται ότι τα βιβλία θα αποσταλούν μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποσταλούν οι κωδικοί αποστολής σε όσους έχουν προβεί σε προπαραγγελία.

9670682532c90447beff9c0299df2cb7 L

Τα βιβλία των Δημητρόπουλου - Τρασάνη

Τα βιβλία που έχουν εκδόσει μέχρι σήμερα οι συγγραφείς, είναι τα εξής:

- Το βιβλίο με τίτλο «Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή, Τακτικές Μικρών Κλιμακίων»Μέσα από τις 304 σελίδες του βιβλίου, γεμάτες (στην κυριολεξία), με εικόνες και διαγράμματα, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει, να μελετήσει και να κάνει πράξη, αντικείμενα όπως Ηγεσία, Εξοπλισμός, Περίπολα, Σχηματισμοί ομάδας, Ασκήσεις Αμέσου Αντιδράσεως, Περίπολα Μάχης και Αναγνωρίσεως και πολλά άλλα.

- Το βιβλίο «CQB: Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Οπλισμός, Εξοπλισμός, Τακτικές», το οποίο είναι μια πραγματική ....Βίβλος, καθώς περιέχει σχεδόν τα πάντα όσον αφορά τακτικές συμπλοκής με φορητό οπλισμό σε κάθε είδους περιβάλλον και κατάσταση. Από τις βασικές αρχές της σκόπευσης και τις θέσεις βάλλοντος, μέχρι πολύπλοκες τακτικές εκκαθάρισης οικίας, μάχης σε κλίμακες, νηοψίες σε πλοία, ελέγχους σε οχήματα, τεχνικές στρατιωτικής διάρρηξης, και πολλά άλλα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βιβλίο μπορείτε να το έχετε και ως εφαρμογή στο κινητό σας. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή πατήστε ΕΔΩ

 - Το βιβλίο «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας» το οποίο αποτελεί ενημερωμένη έκδοση του βιβλίου «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης» απευθυνόμενο πλέον σε ευρύτερο κοινό, όπως Στελέχη Οργανισμών Ασφαλείας και Επιχειρήσεων, αλλά και στον απλό ιδιώτη, ο οποίος καθημερινά λαμβάνει αποφάσεις.

Πληροφορίεςhelmilbooks.comΜείνετε συντονισμένοι στις σελίδες: https://www.facebook.com/cqbtactics/ και https://www.facebook.com/Helmilbooksgr/

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Θάνος Κάλλης, Δικηγόρος-Ιστορικός

Την Κυριακή 27/12/2020, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Η εν λόγω πράξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Εν συνεχεία, θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο προς ψήφιση - στις αρχές του 2021 - το νομοσχέδιο για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην προαναφερόμενη περιοχή.

Η τουρκική επιθετικότητα και η υπογραφή του ανυπόστατου και παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για κοινή ΑΟΖ μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της Τρίπολης το 2019 αποτέλεσαν έναν ισχυρό καταλύτη εξελίξεων, ξεκλειδώνοντας συμφωνίες που βρίσκονταν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης επί σειρά δεκαετιών.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία άνοιξε την αυλαία των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας. Ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών έμοιαζε με ταμπού, που έσπασε το καλοκαίρι με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την ελληνοϊταλική συμφωνία, με την άφιξη του Ιταλού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνη. Ακολούθησε η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο σε έναν δεύτερο αιφνιδιασμό, με τον Νίκο Δένδια να αναχωρεί σχεδόν μυστικά για το Κάιρο στις 6 Αυγούστου.

Τα χωρικά ύδατα αποτελούν επέκταση στη θάλασσα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας πέρα από τις ακτές της. Θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους και επ' αυτών ασκείται πλήρης εξουσία από την παράκτια χώρα. Από το 1936 η χώρα μας έχει καθορίσει το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 μίλια. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία ο «χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων (...) είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική».Επιπλέον το άρθρο 2 του νόμου 2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ' εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη περί Δικαίου της Θάλασσας, αυτόματα μεταφράζεται σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δηλαδή σε θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον αέρα.

Το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανάβουν το πράσινο φως και για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας-Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Γεγονός που συμφωνήθηκε τον Οκτώβρη, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στα Τίρανα και στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Μια εκκρεμότητα που έχει προϊστορία, αφού πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ που υπέγραψε η Ελλάδα το 2009 και ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ως ετεροβαρής υπέρ της Αθήνας. Στο τότε ναυάγιο σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η αποσταθεροποιητική δύναμη της περιοχής, η Τουρκία.

Με την απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο μεγαλώνει σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1947, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου.

Τόσο οι συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο όσο και η συμφωνία προσφυγής στη Χάγη με την Αλβανία καθιστούν σαφές στην διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική πλευρά έχει διάθεση και προχωρά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων με τους γείτονες της, είτε με διμερείς συμφωνίες είτε με προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Η φιλειρηνική μας χώρα κινείται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και την δικαιοσύνη και επιθυμεί να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας και να προωθήσει την ασφάλεια, την συνεργασία και την ευημερία μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Φυσικά, το μέγα πρόβλημα και τον «γόρδιο δεσμό» που πρέπει να λύσει η Ελλάδα είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με την επιθετική Τουρκία και με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Η χώρα μας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ασκήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω της απειλής πολέμου από τον προβληματικό γείτονα, ο οποίος με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του (8/6/1995),θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων.