Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022
Write on Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Η επιχειρησιακή αξία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην (πρώην) 126 Σμηναρχία Μάχης είναι αναμφισβήτητη και διαχρονική, παρά τις κινήσεις που οδήγησαν σταδιακά στη μη αξιοποίησή τους – όχι μόνο – από την Πολεμική Αεροπορία.

Θυμίζουμε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου στο Ηράκλειο φιλοξενεί πλέον μόνο την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (υπάγεται διοικητικά στην 350 ΠΚΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη) που αξιοποιεί τα ρωσικά συστήματα S-300 PMU1 και TOR-M1. Η 126 Σμηναρχία Μάχης έχει αναστείλει τη λειτουργία της από τις 31 Ιουλίου 2015, συνέπεια της σταδιακής συρρίκνωσης του έργου της. Μια αντίστροφη μέτρηση που άρχισε ουσιαστικά με την αναστολή λειτουργίας της 334 Μοίρας Παντός Καιρού στις 21 Ιουλίου 2000 και της απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage F-1CG που από το 1989 με μόνιμο ορμητήριο το Ηράκλειο, κάλυψαν επάξια το νευραλγικό χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Για ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα, παράλληλα με τα Mirage F-1CG, καθήκοντα readiness από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εκτελούσε και ένα ζεύγος Mirage-2000EGM που μεταστάθμευε από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας που ήταν η μητρική βάση του τύπου.

Η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι

Τα χρόνια που ακολούθησαν αναδείχθηκε η 133 Σμηναρχία Μάχης του Καστελίου (βρίσκεται στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου) καθώς με τα έργα επέκτασης του διαδρόμου και άλλων υποδομών, πήρε τα σκήπτρα και ανέλαβε ως προκεχωρημένο αεροδρόμιο την φιλοξενία σε μόνιμη βάση ενός ζεύγους αεροσκαφών F-16 όλων των τύπων της ΠΑ και όλων των Μοιρών που τα αξιοποιούσαν επιχειρησιακά και που εκ περιτροπής έστελναν προσωπικό και μέσα στο Καστέλι για την εκτέλεση καθηκόντων επιφυλακής. Τα τελευταία χρόνια, οι ετοιμότητες εκτελούνται από μαχητικά της 115 ΠΜ (340Μ – 343Μ) και της 116 ΠΜ (335Μ – 336Μ).

Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της ύπαρξης ενός εναλλακτικού αεροδρομίου το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν προκύψουν επιχειρησιακά δεδομένα που αλλάζουν τους υφιστάμενους σχεδιασμούς και τις «παγιωμένες» διαδικασίες. Το αεροδρόμιο αυτό υπάρχει και είναι του Ηρακλείου, με τα shelters, τα υπόστεγα και τις λοιπές εγκαταστάσεις. Εκεί όπου φιλοξενούνταν μια Μοίρα αεροσκαφών και που υπήρξε σκέψη για μεταφορά όλου του στόλου των Mirage F-1CG (πριν τα α/φη συγκεντρωθούν τελικά στην 342ΜΠΚ) μπορούν χωρίς κανένα επιχειρησιακό εμπόδιο να μετασταθμεύσουν τα αεροσκάφη επιφυλακής «αύριο».

Θα είναι «έγκλημα» αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν εκτάσεις του αεροδρομίου του Ηρακλείου να έχουν ήδη παραχωρηθεί ή να ετοιμάζονται να δοθούν ως «φιλέτα» σε ιδιωτικά - επιχειρηματικά συμφέροντα, τη στιγμή που τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαιώνουν όλους όσοι τα τελευταία χρόνια επιμένουν στη διατήρηση των εγκαταστάσεων και στη αξιοποίησή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις (Πολεμική Αεροπορία και Αεροπορία Στρατού). Οι επιχειρησιακές ανάγκες (έκτακτες ή μη) αποδεικνύουν την σπουδαιότητα των στρατιωτικών υποδομών στον αερολιμένα του Ηρακλείου. Ειδικά όταν το πολιτικό τμήμα του αερολιμένα θα «μετακομίσει» στο υπό κατασκευή νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο ...Καστέλι!

Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Άμεσα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter