Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022
Write on Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 Κατηγορία ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Προβληματισμό στους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προκαλεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την μετακίνηση στελεχών από την Δίκυκλη Αστυνόμευση στα περιπολικά της Άμεσης Δράσης.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, ενώ η διαταγή για εθελοντική μετακίνηση σε άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης, έπεσε ουσιαστικά στο κενό, καθώς μόλις ένα (1!) στέλεχος αιτήθηκε να φύγει από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Όλοι όσοι στελεχώνουν τη νευραλγική αυτή υπηρεσία, επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή, να σταθούν δίπλα στον πολίτη και να συνεχίσουν να υπηρετούν από αυτό το μετερίζι.

Έτσι, οι πληροφορίες περί ... ενδεχόμενης "μετατροπής" των μετακινήσεων από εθελοντικές σε υποχρεωτικές, δημιουργεί προφανώς μέγα ζήτημα. Γιατί όταν μιλάμε για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., την υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αγκαλιάσει η κοινωνία λόγω της αποτελεσματικότητάς της στον αγώνα για αντιμετώπιση κάθε λογής εγκλήματος ή παραβατικότητας, το θέμα παύει να είναι αυστηρώς υπηρεσιακό.

Επίσης, από τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα: Πως προέκυψε η ανάγκη για στελέχωση των περιπολικών; Που πήγαν και γιατί μετακινήθηκαν οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε αυτά; Τι ανάγκες κάλυψαν; Είναι δυνατόν να ζητείται (έστω και εθελοντικά) από τα έμπειρα στελέχη της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να αφήσουν τη Μονάδα τους για να στελεχώσουν τα περιπολικά;

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που δημοσίευσε στο facebook, ένα στέλεχος της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.:

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ... όμως....
Τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί μόνιμη συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων της ΔΙ.ΑΣ και των περιπολικών, η διαταγή για μετακίνηση πολύτιμου μέρους της δύναμης της ΔΙ.ΑΣ στα περιπολικά.
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ,
η διαταγή για εθελοντική μετακίνηση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ σε άλλο τμήμα της Διεύθυνσης βρήκε ανάχωμα, την αγάπη και τον σεβασμό των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ ,προς τη μονάδα, που αγαπήθηκε όσο καμία από τους πολίτες και τους υπηρετούντες σε αυτή.
Έως και σήμερα, ο αριθμός των αστυνομικών που θέλουν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία, που τρώνε καθημερινά κρύο, ζέστη και καθημερινές κακουχίες, έφτασε τον απίστευτο αριθμό της (1) ΜΙΑΣ!!! αίτησης από όλες τις διευθύνσεις της Αττικής. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη κίνηση.
Θα ακούσετε πάλι τις συνδικαλιστικές σειρήνες και θα την μετατρέψετε σε υποχρεωτική; Θα γίνετε ο πρώτος υπουργός, που θα μετακινεί υποχρεωτικά, αστυνομικούς που δίνουν καθημερινά τα πάντα για τους πολίτες, την κοινωνία και την ευταξία των πόλεων;
Εμείς, εφόσον μας ζητηθεί, θα υπηρετήσουμε τον πολίτη και θα τιμήσουμε την στολή μας, από οποίο πόστο και αν χρειάζεται, αλλά να γνωρίζετε και να θυμάστε, ότι η ψυχή μας, το μυαλό μας και η καρδιά μας, θα είναι πάντα στη μονάδα μας, που αγαπήσαμε και αγαπήθηκε όσο καμία και στους δεκάδες αστυνομικούς που πότισαν με το αίμα τους, το σήμα και την στολή της ΔΙ.ΑΣ.
ΛΕΠΙΔΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΔΙ.ΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναζητά τους ήρωες της Ομάδας ΔΙΑΣ για να τους ευχαριστήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

«ΔΙΑΣ: Ασφάλεια για τους έχοντες, κάτω από το χαλί η εγκληματικότητα για τους πληβείους»

 
Write on Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το διήμερο 16 και 17 Απριλίου 2022, στην κοινότητα Λεπτοκαρυών του Δήμου Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διεθνές ερευνητικό πείραμα πάνω στην μηχανική και λειτουργία της Μακεδονικής Σάρισσας. H Σάρισσα αποτελούσε το βασικό επιθετικό όπλο της Μακεδονικής φάλαγγας, πρωταγωνιστώντας στα πεδία των μαχών απο τον 4ο έως τον 1ο αιωνα π.Χ, με κύριο χαρακτηριστικό το μεγάλο της μήκος και την ιδιότυπη στάση φύλαξης του κατόχου της.

Το πείραμα το σχεδιασε και το διοργάνωσε ο Αρχαιολόγος Σπύρος Μπάκας (MA, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) ο οποίος έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια σείρα ανάλογων μελετών και πειραμάτων πάνω στην αρχαία Ελληνική στρατιωτική παράδοση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πείραμα σχεδιάστηκε μεθοδικά τα τελευταία τρία έτη, στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν αρχαιολογοι και ιστορικοί απο Πολωνία, Ρωσια και Ελλάδα, ενω το project διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πειραματικής Αρχαιολογίας (EXARC).

8

Μέσα απο τα πρωτόκολα και τους κανόνες που ορίζει η Πειραματική Αρχαιολογία (κλάδος της επιστήμης της Αρχαιολογίας) εξετάστηκαν -παγκοσμίως για πρώτη φορά- μία σειρά απο ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία και την μηχανική του ιστορικού αυτού όπλου, και τα οποία απασχολούν για χρόνια την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μερικά απο αυτά τα ερωτήματα ήταν:

α) Η δοκιμή εφαρμογής της χαρακτηριζόμενης"μικρής αιχμης", και του ιδιότυπου πολυγωνικού "συνδετήρα", (ταυτοποιημένων υπο του Καθηγητού Μανώλη Ανδρόνικου), ως πιθανών εξαρτημάτων της σάρισσας, βασισμένοι σε πιστές ανακατασκευές των άνω ευρημάτων.
β) Η χρήση του ενδημικού ξύλου φράξος (Fraxinus excelsior) ως πιθανού υλικού κατασκευής των στελεχών του όπλου, σε μια σείρα απο διάφορα μήκη σάρισσας: 16πήχης (7.7μ), 12πήχης (5.8μ), 10πήχης (4.8μ).
γ) Η αντοχή, η ακρίβεια και η λειτουργία της μακρύτερης έκδοσης της Σάρισσας (Πολύαινος/Πολύβιος) στα 7,7μ (16πήχης).
δ) Την δοκιμή της λοξης και ευθυτενούς στάσης μάχης του κατόχου της Σάρισσας.

5

Σημαντικό είναι το γεγονός οτι στα πλαίσια της προσομοίωσης των συνθηκών έρευνας που ορίζει η Πειραματική Αρχαιολογία χρησιμοποιήθηκε ιστορικά σωστός ανακατασκευασμένος αμυντικός εξοπλισμός (λινοθώρακες, κράνη, ασπίδες) τα οποία προσομοίωσαν το βάρος και τις συνθήκες μηχανικής κίνησης του κατόχου του όπλου, προσφέροντας συγκριτικά συμπεράσματα.

1

Τα αποτελέσματα του πειράματος, ήταν άκρως ενθαρυντικά και διαφωτιστικά, προσφέροντας στην ερευνητική ομάδα την δυνατότητα να επικαιροποιήσει τα συμπεράσματά της σε επικείμενη ακαδημαϊκή εργασία σε διεθνή Αχαιολογική Journal.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://uw.academia.edu/SpyrosBakas 
https://exarc.net/events/experimenting-sarissa 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αποκλειστική του συνέντευξη στους βρετανικούς Τάιμς ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεκσέι Ρεζνίκοφ ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον εξοπλισμένος με σύγχρονα δυτικά όπλα και είναι έτοιμος να ανακαταλάβει τις νότιες περιοχές από τους Ρώσους.

Η Ουκρανία συγκεντρώνει δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών εξοπλισμένη με δυτικά όπλα για να ανακτήσει τη νότια επικράτειά της από τη Ρωσία, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στους Times. Στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα από την έναρξη της εισβολής, ο Ρεζνίκοβ είπε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε εντολή στον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας «εκτός από το πυροβολικό των 155mm, οι Ουκρανοί διαθέτουν συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας. Η Ουκρανία είχε ένοπλες δυνάμεις της σοβιετικής εποχής με όπλα τριάντα ετών. Το αλλάξαμε αυτό σε τρεις μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέζνικοφ στη συνέντευξή του.

Το Κίεβο καλεί τους κατοίκους να φύγουν από την κατεχόμενη από τους Ρώσους Χερσώνα

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε σήμερα τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μια αντεπίθεση. Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού... και ως εκ τούτου προτρέπουμε (τους ανθρώπους) να απομακρυνθούν επειγόντως», δήλωσε η Βερετσούκ στην κρατική τηλεόραση. Είπε ότι δεν μπορούσε να πει πότε ακριβώς θα γίνει η αντεπίθεση. «Ξέρω σίγουρα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γυναίκες και παιδιά εκεί και ότι δεν πρέπει να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες», συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Χερσώνας που εγκατέστηκαν οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις λένε ότι θέλουν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τους κατοίκους της. Η περιοχή Χερσώνα περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκους. Δεν είναι γνωστό πόσοι από τους κατοίκους της πόλης βρίσκονται ακόμα εκεί.