Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023
Write on Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρακολούθησε χθες, Σάββατο 6 Μαΐου 2023, την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών εντός κατοικημένων τόπων με την επωνυμία «ΕΡΚΕΙΟΣ ΖΕΥΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ», στην Κομοτηνή.

10142907 F1 1 1020x1020

Στην Άσκηση συμμετείχαν στελέχη και Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εχίνου, Κομοτηνής, Νέστου, Ξάνθης, Ροδόπης και Σαπών, της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ).

10142937 F31 1020x1020

10142942 F36 1020x1020

Την Άσκηση παρακολούθησαν επίσης, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς/EU–OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ Ταξίαρχος Ανέστης Ελευθεριάδης, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς.

10142945 F39 1020x1020

10142909 F3 1 1020x1020

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά το πέρας της Άσκησης, από το Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το επίπεδο ετοιμότητας, καθώς και το αξιόμαχο των Εθνοφυλάκων μας, τα οποία είχα τη χαρά να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι για μια ακόμα φορά. Σε μερικές ημέρες, θα βρίσκομαι ξανά κοντά τους για να παρακολουθήσω μια άσκηση με εξίσου απαιτητικό περιεχόμενο στο Κάτω Νευροκόπι. Μόνο θαυμασμός αξίζει στους συμπολίτες μας αυτούς, που δεν φείδονται ούτε προσωπικού χρόνου, ούτε εξόδων για να συνδράμουν στον υψηλό σκοπό της υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να επενδύει στην Εθνοφυλακή, όπως έγινε πρόσφατα με την ψήφιση του Νόμου 5018/2023, που αναβάθμισε συνολικά τον θεσμό. Να γνωρίζουν οι Εθνοφύλακές μας ότι η Πολιτεία θα είναι παντού και πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές τους!».

10142931 F25 1 1020x1020

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

 Τσαβούσογλου: «Δώστε μας πίσω τα χρήματά μας»

Στα F-35 και τους S-400 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του την Κυριακή.

«Εμείς δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τους λέμε “δώστε μας τα χρήματα μας πίσω”, επειδή κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με την hurriyetdailynews.Θα θέλαμε να διορθώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει τα απαραίτητα συστήματα γι' αυτό, πρόσθεσε ο Τσαβούοσογλου.

Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι μία από τις προτάσεις που έγιναν προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ ήταν η αποστολή των S-400 στην Ουκρανία. «Μας πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Είπαμε "όχι"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, διοργανώνουν διαδικτυακά την Τρίτη 09 Μαΐου 2023 επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Προαγωγή της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις» και απευθύνεται στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική γνώση για την παρακολούθησή της.

Την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Μαΐου σε συνέχεια της Ημερίδας θα διεξαχθούν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια.

Για την συμμετοχή στην Ημερίδα και τα βιωματικά εργαστήρια είναι απαραίτητη η εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/ydUdQgSMnreeUKM56 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας και πληροφορίες για τις εισηγήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια, καθώς και περαιτέρω οδηγίες για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

05 may 02 001 F scaled

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία χτυπώντας και το Κίεβο.

Πρόκειται για μία από τις πιο σφοδρές ρωσικές επιθέσεις τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο κάνει λόγο για 16 επιθέσεις με πυραύλους, 35 με ντρόουν και 61 αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες του Χαρκόβου, της Οδησού στο νότο, το Μικολάεφ και τη Χερσώνα.

Το Κίεβο και η Οδησσός ήταν μεταξύ των στόχων, αν και οι περισσότερες επιθέσεις απωθήθηκαν, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε εξάλλου κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε αξιωματούχος, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη Χερσώνα (νότια) και στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά). Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας.

Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Οδησσό, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στόχος ήταν αποθήκη τροφίμων, μεταξύ άλλων, και μεταφόρτωσε φωτογραφίες κτιρίου στις φλόγες.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Όπως έγινε γνωστό, στο Κίεβο θα παραβρεθεί η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, για να δείξει την στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο για την Ημέρα της Νίκης των Σοβιετικών επί των Ναζί.

Με το φόβο να βρεθούν εχθρικά ντρόουν πάνω από τα κεφάλια τους θα γιορτάσουν οι Ρώσοι, αν και στόχος του Πούτιν είναι να τονώσει το πατριωτικό αίσθημα ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης. Παρελάσεις θα γίνουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, καθώς στρατιώτες και εξοπλισμός βρίσκονται στα μέτωπα.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία πολεμά λυσσαλέα με σκοπό να ανακοινώσει την κατάληψή του Μπαχμούτ, ανήμερα της επετείου. Ο Πριγκόζιν που έχει ισχυρές δυνάμεις στην πόλη συντηρεί την κόντρα με το υπουργείο άμυνας λέγοντας ότι ακόμη περιμένει τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν.

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι σταμάτησε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, όμως η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας,

«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε γι΄ άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία και να διενεργήσει τις επιθεωρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, 90 πλοία, περιλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένου για να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία που αποσκοπεί να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.

Πηγές: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

​Μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πυροσβέστες του Ηρακλείου βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υποψήφιος βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης με τη Διοίκηση της υπηρεσίας σε επίπεδο Ηρακλείου και εργαζόμενους.

Οι πυροσβέστες υποδέχθηκαν τον Μάξιμο με θέρμη και συζήτησαν μαζί του θέματα στελέχωσης, μόνιμης εργασίας εποχικών, αναβάθμισης του μηχανοκίνητου στόλου και παροχής επιδόματος επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας.

FvmXQIhXwAAiJ5M

unnamed 1 3

Ο Υποψήφιος Βουλευτής έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου και υποσχέθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί λύση στα αιτήματα των πυροσβεστών.

unnamed 2 1

FvmXQIfXgAAUHa8

«Κανείς μας δεν θεωρεί ότι τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν με τις ιδανικότερες συνθήκες. Καθένας από εμάς αναγνωρίζει, ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Όμως, τα στελέχη της πυροσβεστικής αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση να γίνουν ακόμα περισσότερα» τόνισε ο Μάξιμος.

FvmXQH1XoAEsku9

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin