Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 11:41

"Έφυγε" ο θρύλος των ΟΥΚ, ο Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης "Ντάνι" Θεοφανίδης

Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Deterrence Security Force Ltd, με έδρα το Λονδίνο. Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Deterrence Security Force Ltd, με έδρα το Λονδίνο.

Δεύτερη απώλεια για τη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς σήμερα το πρωί πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης, μία θρυλική μορφή των Ελλήνων βατραχανθρώπων, πιο γνωστός ως «Ντάνι».

Έτσι μετά τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο ε.α. Λεωνίδα Βασιλικόπουλο ΠΝ, «έφυγε» σήμερα και ο Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης, ένας από τους πρώτους εκπαιδευθέντες στις ΗΠΑ από τους SEAL, Έλληνας υποβρύχιος καταστροφέας ο οποίος πέρασε όλη την ιεραρχία στη φημισμένη – τότε – Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, μετέπειτα Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) και σήμερα Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) φτάνοντας μέχρι και τη διοίκηση της Μονάδος, περίοδο για την οποία κατέστη θρυλικός εντός και εκτός ΠΝ, με τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψεως και διοικήσεως για τους βατραχανθρώπους του, τα «παιδιά του».

Ο ναύαρχος, ως διοικητής της Μονάδας, «έλιωνε» τους άνδρες του στην εκπαίδευση, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τολμούσε να «πειράξει» τα παιδιά του, κάτι πολύ «προσφιλές» για την τότε φιλοσοφία του ΠΝ, γιατί τότε είχε να κάνει μαζί του και ποιος έβλεπε τον Θεό και δεν τον φοβόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα «παιδιά του» να πίνουν νερό στο όνομά του και να τον υπακούουν τυφλά, έχοντάς τον σαν πραγματικό τους (μη βιολογικό) «πατέρα» τους.

Ο Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης ΠΝ γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946 και ήταν γιος του Ναυάρχου και μαχητή του Β' Παγκοσμίου πολέμου Ιάσωνος Θεοφανίδη, εγγονός του επίσης Ναυάρχου Ιωάννη Θεοφανίδη και πέμπτη γενεά κατ' ευθείαν γραμμή απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και μέχρι το 1970 υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά. Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, στους SEAL/UDT στις Υποβρύχιες Καταστροφές και επανερχόμενος στην Ελλάδα στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ως αλεξιπτωτιστής.

Υπηρέτησε ως κυβερνήτης σε πολλά πολεμικά σκάφη, ως Διοικητής της ΜΥΚ για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου ελληνικής συμμετοχής στον Α' Πόλεμο του Κόλπου, ως Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Παλάσκας (ΚΕΠΑΛ), και ως Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδος στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Όταν ήταν Διοικητής της ΜΥΚ είχε ως υποδιοικητή του τον σημερινό Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος έφερε τότε τον βαθμό του πλωτάρχου. Το 1995 αποστρατεύτηκε ως Αρχιπλοίαρχος και προήχθη σε Υποναύαρχο.

Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Deterrence Security Force Ltd, με έδρα το Λονδίνο.

Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα και μετάλλια, ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική και έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία.

Λ.Σ.Μ. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 11:57