Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 09:25

Η αυτόκλητη συνήγορος του Χάινς Ρίχτερ - Απαντήσεις και αντιδράσεις για την πολύκροτη υπόθεση

Παρά το σάλο που προκλήθηκε, παρά τις αντιδράσεις από φορείς και τοπικούς παράγοντες – κοινωνικούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς κ.α. - η υπεράσπιση του Γερμανού ιστορικού, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ώστε να γίνει η τελετή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Παρά το σάλο που προκλήθηκε, παρά τις αντιδράσεις από φορείς και τοπικούς παράγοντες – κοινωνικούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς κ.α. - η υπεράσπιση του Γερμανού ιστορικού, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ώστε να γίνει η τελετή προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ομολογουμένως προκαλεί εντύπωση η περισσή σπουδή με την οποία ορισμένοι υπερασπίζονται την «Εν Κρυπτώ» αναγόρευση του κ.Ρίχτερ, ως επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μια μελανή σελίδα στην ιστορία του ιδρύματος και της πολύπλευρης  - αναμφισβήτητα - προσφοράς του στην τοπική κοινωνία και στις επιστήμες.

Παρά το σάλο που προκλήθηκε, παρά τις αντιδράσεις από φορείς και τοπικούς παράγοντες – κοινωνικούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς κ.α. - η υπεράσπιση του Γερμανού ιστορικού, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ώστε να γίνει η τελετή προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Ανάμεσα στους αυτόκλητους υπερασπιστές του Χάινς Ρίχτερ ξεχωρίζει η κα Μαρίνα Χειλά, η οποία διδάσκει Αγγλικά στο συγκεκριμένο τμήμα του ιδρύματος.

Η κα Χειλά δε δίστασε να επιτεθεί με συκοφαντικές κατηγορίες, μέσο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook) τόσο στους καθηγητές του τμήματος που αντιδρούσαν όσο και εναντίον του Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσου Παραγιουδάκη, οι όποιες ουδεμία σχέση είχαν με τη πραγματικότητα. Όταν αντιλήφθηκε ωστόσο το ολίσθημα της, κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, έσπευσε να διαγράψει τα εν λόγω σχόλια, αν και η τεχνολογία επιβεβαιώνει πως τα γραπτά ... μένουν.

Ωστόσο το παραπάνω ολίσθημα δεν ήταν αρκετό διότι εν συνεχεία επιτέθηκε εναντίον των απλών πολιτών που αντιδρούσαν μιας και είναι νωπές ακόμα οι μνήμες, στο μαρτυρικό νησί της Κρήτης, από τις "ιπποτικές" πράξεις των Γερμανών εισβολέων (εκτελέσεις, βασανισμοί, ολοκαυτώματα) αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας. Η επιστολή της σε τοπικό ειδησεογραφικό πόρταλ είναι ένα παράδειγμα.

Θα θέλαμε όμως μέσα από την παρέμβαση αυτή να είχαμε πληροφορηθεί για το πως "άνοιξε" το - υπό κατάληψη - ίδρυμα για την τελετή, ποιοι το γνώριζαν, πως έγινε η συνεννόηση με τους καταληψίες και από ποιους, ποιοι έδωσαν το παρόν και το σημαντικότερο: Αν οι εμπνευστές και οι διοργανωτές όλης αυτής της απίθανης ιστορίας είναι υπερήφανοι που μια τόσο σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο – όπως είναι οι αναγορεύσεις – έγινε με αυτό τον τρόπο, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση το ίδρυμα!

Επίσης είναι απορίας άξιο πως η κα Χειλά η οποία, όπως η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της, η κυριότερη επαφή με την ιστορία είναι το πολιτικό-ιστορικό πλαίσιο της αγγλικής λογοτεχνίας περιόδου 1558-1642 (!) και που ουδέποτε δεν ασχολήθηκε με την ιστορία της Κρήτης να συνεχίζει έως και σήμερα να κάνει υποδείξεις και να επιπλήττει άτομα αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού κύρους που αντιδρούν και που, κατά γενική ομολογία, έχουν αντικείμενα περισσότερο συναφή από την ίδια, όπως είναι ο κ. Δημήτριος Φίλιας, καθηγητής Πολ. Επιστήμης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, ο κ. Γιωργος Περράκης, καθηγητής Πολ. Επιστήμης (Πάντειο), η Κα Ντανιέλα Μαρούδα καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου (Πάντειο), ο Κ.Μιχάλης Πασχάλης καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης και πλήθος άλλων μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο μέρος των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όμως όταν οι προσωπικές απόψεις και συμπάθειες (ή αντιπάθειες) είναι ισχυρότερες όχι μόνο από τις επιστημονικές τοποθετήσεις έγκριτων ακαδημαϊκών αλλά και από τις νωπές μνήμες των ναζιστικών θηριωδιών τότε έχουμε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, αλλά μάλλον η κα Χειλά θα είχε άλλη γνώμη αν είχε γίνει η ίδια αποδέκτης της γερμανικής "ιπποσύνης", όπως ένας 89 χρόνος κρητικός, ο οποίος δήλωσε μετά την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια αναγόρευσης του κ.Ρίχτερ, "αν οι κύριοι που θέλουν να βραβεύσουν το κ.Ρίχτερ είχαν δει όπως εγώ το αίμα των αθώων που έχυσαν οι Γερμανοί στη Κρήτη τότε δεν θα του επέτρεπαν ούτε να πατήσει το πόδι του στο νησί".

Ανακοινώσεις - παρεμβάσεις

Σχετικά με την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εντός και εκτός της Ακαδημαικής κοινότητας, εξέδωσαν από κοινού την παρακάτω ανακοίνωση,ο Αναπληρωτής Πρύτανη Βασίλης Καρδάσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Δημήτρης Μυλωνάκης στην οποία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων: "Η απόφαση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγόρευσης στον χώρο της πανεπιστημιούπολης κατά την επομένη ημέρα Πέμπτη 20η Νοεμβρίου εκρίθη αναγκαία,ύστερα από διαβουλεύσεις με την Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Στην τελετή παρέστησαν δεκάδες καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, περισσότεροι από όσους είχαν παρευρεθεί την προηγούμενη ημέρα στο Ωδείο, και πολλοί περισσότεροι απ' όσους συνήθως παρακολουθούν ανάλογες τελετές. Άρα η αναγόρευση δεν έγινε "εν κρυπτώ" όπως έχει γραφεί σε μερίδα του τύπου, και αποτελούσε συνέχεια της διακοπείσας διαδικασίας στον χώρο του Ωδείου".

Η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης,Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου,εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αντιδράσεις για την τελετή αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε Επίτιμο Διδάκτορα, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Ως πρόεδρος του Τμήματος είχα υποχρέωση να εφαρμόσω την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, ενώ είναι προφανές ότι δεν είχα την αρμοδιότητα να αναβάλω ή να ματαιώσω ή πολύ περισσότερο να ανακαλέσω αποφάσεις κυρίαρχων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Επίσης, ενδεχόμενη σκέψη για ακύρωση της διαδικασίας θα δημιουργούσε, εκτός των διαδικαστικών θεμάτων, άλλου είδους προβλήματα σε ακαδημαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως επεσήμανε σχετικά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε δημόσια τοποθέτησή του".

Την αντίδρασή της με την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή, Χάινς Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων.
Στην επιστολή, η ομοσπονδία αναρωτιέται "ποιοι είναι εκείνοι οι ακαδημαϊκοί που βάζουν στο «πλυντήριο» την ιστορία μας και τολμούν να αποδέχονται τις «αλήθειες» του κάθε κύριου Ρίχτερ, για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες;" και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν.
Στην επιστολή αναφέρουν:

"Με την παρούσα επιστολή μας, εκφράζουμε το αίσθημα προδοσίας που αισθανόμαστε εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών και ενεργειών και ζητούμε την απόδοση ευθυνών σε όλους όσους με τις μεθοδεύσεις ή την αμέτοχη στάση τους, εκούσια ή ακούσια, επέτρεψαν αυτήν την απαράδεκτη και καθόλα προσβλητική παραχάραξη της ιστορίας μας. Η αποκατάσταση της ηθικής τάξης και η απόδοση ευθυνών είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στους Ήρωες της Κρητικής Αντίστασης".

Ανακοίνωση με την οποία αποδοκιμάζει την ενέργεια του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέδωσε και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 09:45