Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 09:24

Γρηγόρης Παυλάκης: «Έφυγε» ο τελευταίος Έλληνας Αξιωματικός που πολέμησε στη Νορμανδία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ήρωας της Νορμανδίας "έφυγε" ήρεμος στον ύπνο του και η κηδεία του θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Ο ήρωας της Νορμανδίας "έφυγε" ήρεμος στον ύπνο του και η κηδεία του θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Έφυγε το πρωί της περασμένης Κυριακής από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ο κρητικής καταγωγής Ναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης. Ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιζών Αξιωματικός, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη μεγαλύτερη συμμαχική απόβαση του Β΄ΠΠ στη Νορμανδία, ως ύπαρχος της κορβέτας "ΚΡΙΕΖΗΣ" του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετείχε στο πρώτο κύμα της "μεγαλύτερης ημέρας του πολέμου".

Ο ήρωας της Νορμανδίας "έφυγε" ήρεμος στον ύπνο του και η κηδεία του θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Στις 6 Ιουνίου του 2004, στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ιστορική απόβαση, ο Γρηγόρης Παυλάκης ήταν ο μοναδικός Έλληνας, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με 13 άλλους Βετεράνους της απόβασης της Νορμανδίας από τον -τότε- Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

1 grigoris paulakis

Βιογραφικό
​Γεννήθηκε το 1921 στην Πάτμο και καταγόταν από τα Χανιά. Μαθήτευσε επί τέσσερα χρόνια στο Γυμνάσιο Χανίων και το 1937 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ονομάσθηκε σημαιοφόρος και τοποθετήθηκε αρχικά στη 13η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, ως παρατηρητής με αποστολές συνοδείας νηοπομπών, επιτήρησης των Ελληνικών θαλασσών και βομβαρδισμό σκαφών.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον αέρα και στη θάλασσα, με κορυφαία φυσικά αυτή της Συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας και από τους ελάχιστους παγκοσμίως επιζώντες βετεράνους πολεμιστές αυτής της ιστορικής απόβασης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε τιμηθεί συνολικά με 15 μετάλλια και παράσημα και ήταν πρέσβης της Ελευθερίας της Ευρώπης.

1943C

Λίβερπουλ, 3 Δεκεμβρίου 1943: Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στην κορβέτα "ΚΡΙΕΖΗΣ".

Στα Χανιά
Ξεχωριστή στιγμή για τα Χανιά, αλλά και για τους μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού ήταν αναμφίβολα η 27η Οκτωβρίου 2012, όταν ο Γρηγόρης Παυλάκης μίλησε στα παιδιά, στους γονείς και στους καθηγητές, με αφορμή την επέτειο του "ΟΧΙ". Μάλιστα, είχε παραδώσει ο ίδιος την Σημαία του σχολείου στην σημαιοφόρο εκείνης της χρονιάς, Αντωνία Τρικουνάκη.

4 grigoris paulakis

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» και την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γρηγόρης Παυλάκης στον Γιάννη Σωτηρόπουλο:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter