Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023
Write on Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως αποτυπώθηκε με την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, επιβεβαιώνει η σημαντική παρουσία αμερικανικών εταιρειών στη DEFEA 2023.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο αμερικανικός στρατός συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας με ορισμένα από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που διαθέτει, τα οποία μάλιστα, βρίσκονται στην επίκεντρο των επιχειρήσεων τόσο στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά και ορισμένα από αυτά στο «στόχαστρο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

HIMARS και Black Hawk

Γνωστοί για την αποτελεσματικότητα τους, οι αμερικανικοί εκτοξευτές πυραύλων M142 HIMARS που κατασκευάζει η Lockheed Martin θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη DEFEA. Το πανίσχυρο οπλικό σύστημα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο για τις επιτυχίες που σημειώνει στα πεδία των μαχών όσο και μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Lockheed Martin και Rheinmetall για την από κοινού ανάπτυξη ενός γερμανικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος, αντίστοιχου των HIMARS.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και το Ελικόπτερο UH-60M, το θρυλικό Black Hawk της Sikorsky/Lockheed Martin. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή στρατιωτικά ελικόπτερα στον κόσμο, με περισσότερες από 5.000 μονάδες που υπηρετούν σε 35 χώρες. Το ελικόπτερο που θα έρθει στην Ελλάδα θα ανήκει στην έκδοση «Mike», με τον συγκεκριμένο τύπο να έχει στο δυναμικό του περισσότερες από 15 εκατομμύρια ώρες πτήσης και πάνω από 4 εκατομμύρια ώρες σε περιβάλλον μάχης.

Το Black Hawk βρίσκεται άλλωστε, στο «στόχαστρο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να αντικαταστήσει τα γερασμένα πλέον UH-1 Huey του Στρατού Ξηράς ενώ συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής και της Πολεμικής Αεροπορίας ως ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης. Το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί ήδη μια παραλλαγή του συγκεκριμένου ελικοπτέρου, το S-70 Aegean Hawk και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται στην Ελλάδα και τα ακόμη πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά MH-60 Romeo, της ίδιας «οικογένειας» ελικοπτέρων. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχει ήδη αποστείλει το σχετικό αίτημα (LoR for LoA) για τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και περιμένει την απάντηση της Ουάσιγκτον.

defea usa 2 blackhawk ekthesi

Εντυπωσιακή αμερικανική παρουσία

Στη DEFEA 2023 θα δώσει το «παρών» και το γνωστό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Μ270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, την Α2, με νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο επιτρέπει τη χρήση πυραύλων ακριβείας (Precision Strike Missile) κινητήρα 600 ίππων, αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης και καλύτερη θωράκιση της καμπίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αναβαθμίσει ολόκληρο των στόλο των 225 M270A1 που διαθέτει αλλά και 160 παροπλισμένα M270A0 στην έκδοση Α2.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για το τακτικό τροχοφόρο όχημα JLTV(Joint Light Tactical Vehicle) της Oshkosh που χρησιμοποιούν ο Στρατός, οι Πεζοναύτες και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται μάλιστα, για ένα από τα οχήματα – φορείς του ισραηλινού συστήματος Spike NLOS, το οποίο σύντομα θα διαθέτουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το μεγαλύτερο όχημα της αμερικανικής Oshkosh, FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) που χρησιμοποιεί ο Στρατός των ΗΠΑ.

defea usa 3 ekthesi fortigo

Αμερικανικά ΤΟΜΑ

Ο αμερικανικός Στρατός θα παρουσιάσει ακόμη, το πανίσχυρο Μ1134 TOW Carrier ATGM (Anti-Tank Guided Missile Vehicle) της οικογένειας οχημάτων Stryker, ένα σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) που χρησιμοποιείται ως κύριο αντιαρματικό μέσο και διαθέτει αξιοσημείωτες δυνατότητες έναντι θωρακισμένων απειλών καθώς είναι εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου TOW. Όσοι βρεθούν στη DEFEA θα δουν και την αμερικανική εκδοχή του Μ1117 Guardian της Textron, που τέθηκε πρόσφατα στην υπηρεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Αθήνα πρόκειται να παραλάβει συνολικά 1.200 οχήματα του συγκεκριμένου τύπου μέσω του προγράμματος EDA, με εκατοντάδες να έχουν ήδη παραληφθεί και τα υπόλοιπα να καταφθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Αθήνας - Ουάσιγκτον, στο Metropolitan Expo θα βρεθούν σημαντικές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Aviation Procurement Systems, η BAE Systems, η Boeing, η D&M Ammunition Manufacturing Solution, η Dillon Aero, η Erickson Inc., η General Atomis Aeronautical, η Lockheed Martin, η Onex, η Pratt & Whitney, η Raytheon Technologies Corporation, η State of Missouri International Trade & Investment, η EWR Radar Systems, η Masterclock, η Textron Aviation Inc., η Titanium Industries, η Velos Rotors Inc., η By-Linear/By-Light, η Summit Aviation Inc., η Alpha Systems, η Air Industrial – G. Alexandris and Join Stock Co., η Total View, η Aeroservices, η S3 Aerodefense, η Northrop Grumman και η Cubit Digital Intelligence.

Πηγή: skai.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nικήτρια των Greek Exports Awards 2023 αναδείχθηκε η ελληνική εταιρία συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης THEON SENSORS S.A., μέλος του EFA GROUP, κατακτώντας τον τίτλο Top Greek Export Company 2023, το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, ενώ συνολικά τιμήθηκε με 7 χρυσά βραβεία στις κατηγορίες:

1. Top Greek Export Company 2023
2. Top Industrial Export Company
3. Top Manufacturing Export Company
4. Top Export Company στο PR
5. Top Export Company στο HR
6. Top Export Company στο R&D
7. Τop Export Product

Ασημένιο βραβείο ως Τop Innovation in Exports απέσπασε και η SCYTALYS (μέλος και αυτή του Ομίλου EFA GROUP ), σε μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες βραβείων της διοργάνωσης. Η εταιρία διακρίθηκε για τη δυναμική διεθνή της παρουσία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών διαλειτουργικότητας.

2

O Δημήτρης Καραντζάβελος, Πρόεδρος SCYTALYS, παραλαμβάνει το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Τop Innovation in Exports

Στην τελετή απονομής των Greek Exports Awards 2023, που διεξήχθη την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, αναδείχθηκαν και επιβραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την εξαγωγική τους δραστηριότητα, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη συγκυρία που σημαδεύτηκε από την πανδημία, γεωπολιτικές συγκρούσεις, αλλά και υψηλό ενεργειακό, μεταφορικό και χρηματοδοτικό κόστος.

Την τελευταία τριετία (2020-2022) η ΤΗΕΟΝ SENSORS έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές της τάξεως των €260 εκ., οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του συνολικού της τζίρου, ενώ μόνο για το 2023 αναμένει το ίδιο περίπου ποσό εξαγωγών βάσει υπογεγραμμένων συμβάσεων. Η εξωστρέφεια αποτελεί για την εταιρία στρατηγική προτεραιότητα, σε συνδυασμό με την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων της. Η διεθνής αναγνώρισή της καταδεικνύεται και από την ποικιλομορφία των χωρών με τις οποίες συνεργάζεται, έχοντας καταφέρει να εισέλθει επιτυχώς σε αγορές όπως της Σ. Αραβίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Αίγυπτου, του Καναδά, των ΗΑΕ, των ΗΠΑ κ.α., χώρες με εξαιρετικά απαιτητικούς στρατούς και δυναμικά γεωστρατηγικά περιβάλλοντα. Χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας του Ομίλου EFA GROUP είναι και η συνεχή παρουσία των εταιριών του στις μεγαλύτερες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις (μόνο το 2022 συμμετείχε σε πάνω από 15 εκθέσεις ανά τον κόσμο).

Μόλις πρόσφατα η THEON SENSORS USA Inc. με έδρα τις ΗΠΑ ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες για μεταφορά τεχνολογίας και σχετικές εκπαιδεύσεις στo πλαίσιo συνεργασίας με την EOTECH για γραμμή παραγωγής στο Plymouth, Michigan των ΗΠΑ που θα εξυπη¬ρετεί τις αυξημένες ανάγκες της αμερικανικής αγοράς σε συστήματα νυχτερινής όρασης. Σε λίγες ημέρες θα εγκαινιαστεί και το νέο εργοστάσιο της εταιρίας στο Κορωπί, ενώ μέσα στο 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μονάδες συμπαραγωγής της THEON SENSORS στο Wetzlar της Γερμανίας μέσω της κοινής εταιρίας με τη Hensoldt. Ανάλογες μονάδες θα υπάρξουν στη Ν. Κορέα, ενώ στα σκαριά είναι και μια δεύτερη βιομηχανική συνεργασία στη Μέση Ανατολή.

1

O Πρόεδρος του EFA GROUP Κρίστιαν Χατζημηνάς παραλαμβάνει το χρυσό βραβείο Top Greek Export Company 2023 από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη

Στρατηγικό πλεονέκτημα του Ομίλου EFA GROUP αποτελεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του, αφού ο Όμιλος επενδύει όχι μόνο σε αύξηση προσλήψεων, αλλά κυρίως σε μια ολιστική επανεκπαίδευση όλου του υφιστάμενου προσωπικού του σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων.
«Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει καινοτομία και υψηλή τεχνολογία και αυτό αναδεικνύουν και τα συγκεκριμένα βραβεία εξαγωγών, ότι δηλαδή η χώρα έχει πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις που όχι μόνο συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μπορούν να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικές και πρωτοπόρες. Η χρυσή συνταγή είναι ο συνδυασμός εξωστρεφούς στρατηγικής και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Το επίπεδο των Ελλήνων και Ελληνίδων μηχανικών είναι πλήρως «εξαγώγιμο», μέσα από ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν ολοκληρωμένα ελληνικά προϊόντα και παράγουν πολύ μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία από τις πάντα καλοδεχούμενες πολυεθνικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ευχαριστώ τα 400 στελέχη του EFA GROUP για αυτές τις διακρίσεις ελπίζοντας να συνεχίσουμε και στο άμεσο μέλλον την ίδια αυτή πορεία», ανέφερε σχετικά ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος του EFA GROUP.

Τα Greek Exports Awards 2023, μαζί με το Greek Exports Forum, διοργανώθηκε για 11η συνεχή χρονιά, από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Οι τελικοί βραβευθέντες αναδείχθηκαν μετά τον συνδυασμό των ψήφων, με ποσοστό βαρύτητας 60%-40% της ψηφοφορίας της Επιτροπής και του κοινού, αντίστοιχα.

O Όμιλος EFA GROUP δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 66 χώρες παγκοσμίως. Απασχολεί 400 άτομα προσωπικό, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Στον όμιλο ανήκουν η EFA VENTURES (Διεθνής Πάροχος Βιομηχανικών Συνεργασιών και Συναφών Ολοκληρωμένων Λύσεων και Υπηρεσιών), η ΤΗΕΟΝ SENSORS (Συστήματα Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης), η SCYTALYS (Συστήματα Τακτικής Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Ζεύξης Δεδομένων, Εξομοίωσης, Λύσεις Διαλειτουργικότητας) και η ES SYSTEMS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Αισθητήρων με τεχνολογία MEMS και Λύσεις IoT). Πρόσφατα ο Όμιλος EFA GROUP προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις με τις εταιρίες DEFENDER (Πανοραμικές Κάμερες και Συστήματα Ανάλυσης και Επεξεργασίας Εικόνας) και τις ελληνικές εταιρίες UCANDRONE (UAS για την άμυνα, ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές) και AETHER AERONAUTICS (Target Drones, Ελαφρά Αεροσκάφη, Πτητικές Δοκιμές). Οι δραστηριότητες του EFA GROUP ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς Β2Β διαδικτυακή πύλη για τον χώρο της Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Νέων Τεχνολογιών (ADHT). www.efagroup.eu

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα από το Σουδάν. Σήμερα (26/4) το απόγευμα προσγειώθηκε  στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.

image00080

Το C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου χθες στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ' όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ' όπου παρέλαβε τους 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

image00093

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

image00082

image00084

Εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη και της σημερινής επιχείρησης από τις Πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννας Φάρου αλλά και στην Ιορδανία κ. Ελευθερίας Γαλαθιανάκη.

image00092

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin