Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 09:09

Τα στεφάνια στο Μάλεμε που έμειναν στα αζήτητα - Μια τελετή μνήμης που χάνει την αίγλη της...

χρόνο με τον χρόνο η θυσία των παλικαριών, Καταδρομέων και Αεροπόρων της Επιχείρησης ΝΙΚΗ, δεν τιμάται όπως θα έπρεπε. χρόνο με τον χρόνο η θυσία των παλικαριών, Καταδρομέων και Αεροπόρων της Επιχείρησης ΝΙΚΗ, δεν τιμάται όπως θα έπρεπε.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

44 χρόνια μετά τη θυσία των Καταδρομέων και των Αεροπόρων στη μαρτυρική Κύπρο, ακόμα ένα καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο της 1ης ΜΑΛ στο Μάλεμε Χανίων.

Το defenceline.gr ήταν το μόνο (!) μέσο ενημέρωσης που βρέθηκε χθες στο ιστορικό στρατόπεδο καταγράφοντας για ακόμα μια χρονιά, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, κυρίως για την οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για έναν ιερό χώρο απ΄ όπου ξεκίνησαν οι Καταδρομείς για να αναμετρηθούν με τον προαιώνιο εχθρό του Γένους, σε μια ιστορική επιχείρηση που δεν θα πρέπει να περάσει στη λήθη.

Δυστυχώς όμως χρόνο με τον χρόνο η θυσία των παλικαριών, Καταδρομέων και Αεροπόρων της Επιχείρησης ΝΙΚΗ, δεν τιμάται όπως θα έπρεπε. Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις ήταν "αναιμικές" και περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα. Λες και απλά έπρεπε να βγει μια υποχρέωση...

Παρακάτω επισημαίνουμε ορισμένα σημεία που ενισχύουν την παραπάνω άποψη, με την ευχή και την ελπίδα την επόμενη χρονιά το μνημόσυνο και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μάλεμε να είναι αντάξιες της σημασίας του γεγονότος.

1) Η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μια ακόμα χρονιά από το Μάλεμε. (Δείτε το αντίστοιχο θέμα που είχαμε γράψει το 2015)

2) Η απουσία εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

3) Η απουσία του Α/ΓΕΣ (το σχόλιό μας δεν αφορά το πρόσωπο, αλλά τον θεσμό γενικά) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και την παραμονή του μνημοσύνου ήταν δεδομένη η παρουσία του Αρχηγού. Την τελευταία όμως στιγμή αυτό "ανατράπηκε".

4) Η απουσία βετεράνων Καταδρομέων που έλαβαν μέρος στην Επιχείρηση ΝΙΚΗ και στα πολεμικά γεγονότα του Ιουλίου - Αυγούστου 1974, αλλά και συγγενών πεσόντων και στελεχών της Μοίρας, καθώς η όλη διαδικασία με το ποιος μπαίνει στη λίστα των συμμετεχόντων που έρχονται στην Κρήτη με το αεροσκάφος C-130 που διαθέτει κάθε χρόνο η ΠΑ, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προστριβής μεταξύ των εμπλεκομένων. Είναι προφανές, πως ο αρμόδιος φορέας για  τον καθορισμό της σχετικής λίστας θα έπρεπε να είναι το ΓΕΣ και οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Ειδικών Δυνάμεων και μόνο. Δεν είναι δυνατόν η λίστα να διαμορφώνεται με βάση προσωπικές συμπάθειες, ή αντιπάθειες, καπρίτσια και γινάτια...

5) Η απουσία των Κρητικών από τις εκδηλώσεις. Αλήθεια, τόσοι και τόσοι που υπηρέτησαν στο Μάλεμε, δεν έχουν να διαθέσουν μία ημέρα για να τιμήσουν τους πεσόντες; Δεν τους άφησε τίποτα, η θητεία τους εκεί;

6) Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι ρηχό και επιφανειακό, σε σημειο ...παρεξηγήσεως! Επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, μια ομιλία με απλή αναφορά στα γεγονότα, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος και ...τέλος.

7) Ειδικά τους τελευταίους μήνες, που η οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων θρήνησε τον θάνατο τριών άξιων τέκνων της που υπηρέτησαν στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών στα γεγονότα του 1974 (αναφέρονται με τους βαθμούς που είχαν τότε: Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου - Διοικητής, Ταγματάρχης Δημήτριος Κυριάκος και Υπολοχαγός Βασίλειος Φθενός), θα περίμενε κανείς στην χθεσινή εκδήλωση να γίνει αναφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Τίποτα...

Τι είχαμε δει σε προηγούμενες εκδηλώσεις στο Μάλεμε και πως μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα με απλές προσθήκες;

-Πρώτα απ΄ όλα, έναν εκ των συγγενών των πεσόντων, να καταθέτει ένα στεφάνι, ή να ανάβει τον βωμό του μνημείου, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Μια ιδιαίτερη και συμβολική κίνηση που έχει εξαφανιστεί.

εμφάνιση Καταδρομέων, που μέσα από παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης τιμούσαν τους πεσόντες, ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις των προηγούμενων ετών, όμως και αυτή εγκαταλείφθηκε!

-Η ομιλία για τα γεγονότα του 1974 και την συμμετοχή των Καταδρομέων στις μάχες του Αεροδρομίου ή της υπεράσπισης της Λευκωσίας, θα έπρεπε να γίνεται από έναν απόστρατο Αξιωματικό της Α΄ Μοίρας Καταδρομών που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις και έχει πλήρη εικόνα των γεγονότων. Έτσι θα αποφεύγονται τα "περίεργα" των περασμένων ετών και η ιστορική αναφορά θα αποκτούσε την αίγλη που της αξίζει. Επίσης, λόγω του ότι το μνημόσυνο αφορά και τους πεσόντες Αεροπόρους, ένας εκ των βετεράνων στελεχων της ΠΑ που έλαβε μέρος στην αποστολή θα μπορούσε να παρουσιάζει συνοπτικά τα δεδομένα της αποστολής, όπως μόνο ένας Αεροπόρος μπορεί να περιγράψει...

-Εκθεση κειμηλίων και υλικού (οπλισμού κλπ) που χρησιμοποιήθηκε την περίοδο των γεγονότων του 1974. Αυτό, σε συνδιασμό με την παρουσίαση της σύγχρονης μορφής των Αλεξιπτωτιστών και των υλικών και μέσων που  χρησιμοποιούν σήμερα για να εκτελέσουν την αποστολή τους, θα ήταν μια σημαντική προσθήκη. Επίσης, η παρουσίαση με την μορφή επίδειξης στους παρευρισκόμενους, κάποιων εκ των δυνατοτήτων της σημερινής 1ης ΜΑΛ και των στελεχών της, θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο την εικόνα των Ειδικών Δυνάμεων.

Τα παραπάνω δεν κοστίζουν, αντίθετα πιστεύουμε πως έχουν προστιθέμενη αξία! Το αεροδρόμιο του Μάλεμε και ο χώρος της 1ης ΜΑΛ θα πρέπει να προστατευθούν και με σειρά εκδηλώσεων - πρωτοβουλίων θα πρέπει να αναδειχθεί η ιστορικότητά τους αλλά και η σημασία τους για το μέλλον. Διαφορετικά, τα ιερά αυτά χώματα θα έχουν την κατάληξη που σας έχουμε αποκαλύψει στο παρελθόν

Για το τέλος, αφήσαμε μια φωτογραφία από την χθεσινή εκδήλωση στο Μάλεμε. Λίγο πριν από την αποχώρησή μας και αφού όλα είχαν τελειώσει, παρατηρήσαμε δύο στεφάνια. Τα στεφάνια αυτά ΔΕΝ κατατέθηκαν αλλά παρέμειναν στα ...αζήτητα, καθώς δεν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Χανίων αλλά και του Δήμου Χανίων για να το κάνει, βάση του Πρωτοκόλλου. Ντροπή!

DSC 7891

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 00:29