Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021
Write on Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Αεροπορίας Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης, γράφεται πλέον και επίσημα.

Το 2015, το defenceline.gr, είχε αναδείξει για πρώτη φορά το θέμα της μεταφοράς και μόνιμης εγκατάστασης στο Ηράκλειο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού,   προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αερομεταφερόμενων Μονάδων, με διαδοχικές συνεντεύξεις των -τότε- Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Βασίλειου Τελλίδη (δείτε ΕΔΩ) και του Γενικού Επιτελείου  Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση (δείτε ΕΔΩ).

Μετά από 6 και πλέον χρόνια προσπαθειών και οργάνωσης από τα αρμόδια Επιτελεία, το σχέδιο για την μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ένα κλιμάκιο, αποτελούμενο από δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, δύο ελικόπτερα μεταφορών CH-47D Chinook, δύο ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warriοr και ένα ελικόπτερο γενικού ρόλου UH-1D Huey, θα εδρεύουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πρώην 126 Σμηναρχίας Μάχης που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τόσο των εναέριων μέσων, όσο και του προσωπικού.

«Η σημαντική αυτή εξέλιξη, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πρόσφατη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπάγεται σε αυτήν. Η μερική αναδιάταξη των μέσων της Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί τις αυξημένες ετοιμότητες και αναπροσαρμογές σχεδίων υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητος, που υποχρεώνει τον Ελληνικό Στρατό και το ΓΕΕΘΑ να αποδώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον Νότιο Τομέα», αναφέρει ο Σάββας Βλάσσης στον «Δούρειο Ίππο», σε ρεπορτάζ του.

DSCN0705 1

Η απόφαση και οι εξελίξεις
Η απόφαση για ενεργοποίηση και τρίτου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού στην Κρήτη (σήμερα υπάρχουν δύο Α/Μ Τάγματα το 545 με έδρα το Ηράκλειο και το 547 με έδρα το Ρέθυμνο), ελήφθη με γνώμονα τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες στον νευραλγικό τομέα του νοτιανατολικού Αιγαίου «πεδίο» έντασης και κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων. Επίσης, με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι αυξημένες απαιτήσεις προϋποθέτουν και ενίσχυση των δυνάμεων που έχουν ως τομέα ευθύνης την συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα αναδεικνύεται - και ενισχύεται- ο ρόλος της Κρήτης και των στρατιωτικών Μονάδων που εδρεύουν στο νησί, το οποίο θα αποκτήσει τον δεύτερο σε πλήρη σύνθεση αερομεταφερόμενο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού: Μετά την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (με έδρα το Κιλκίς και Τομέα Ευθύνης το Βόρειο Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα) και η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία θα καλύπτει το Νότιο Τομέα με τρία πλήρη Τάγματα.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες επιτυχίας των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων είναι η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο Σχηματισμός και η επάρκεια των μέσων που διατίθενται από την Αεροπορία Στρατού για την εκτέλεση των αποστολών. Το παράδοξο, να διαθέτει η Κρήτη αερομεταφερόμενες Μονάδες (1η ΜΑΛ, 5η Α/Μ ΤΑΞ) χωρίς να εδρεύουν στο νησί τα ελικόπτερα που θα κληθούν να μεταφέρουν το προσωπικό στη ζώνη επιχειρήσεων επιτέλους αντιμετωπίζεται.

76710807 489751994970427 7292512524786728960 n

Δε νοείται αερομεταφερόμενες δυνάμεις χωρίς να έχουν κοντά τους τα εναέρια μέσα που θα χρησιμοποιήσει σε περίοδο επιχειρήσεων! (Φωτογραφία: Αντώνης Μυλωνάκης)

Αεροδρόμιο Ηρακλείου - Επιχειρησιακές ανάγκες

Όσο για την έδρα της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, αυτή δεν μπορεί στην παρούσα φάση να είναι άλλη από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο - όταν λειτουργούσε η 126 Σμηναρχία Μάχης- φιλοξενούσε την 334 Μοίρα Παντός Καιρού της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη Mirage F-1CG, ενώ σήμερα επιχειρεί από εκεί η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων με το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 PMU-1.

Το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου του Ηρακλείου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού καθώς οι άρτιες εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών Mirage F-1CG (το πως αυτή η απόφαση ανατράπηκε και τελικά όλα τα α/φη κατέληξαν στην Τανάγρα και την 342 ΜΠΚ θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικού μας άρθρου), παρέμειναν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτες.

1580386930123834504930 01 20 11

Αξίζει να σημειωθεί πως, το θέμα της ταυτόχρονης παρουσίας του πολιτικού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» δεν θα δημιουργεί κανένα θέμα, καθώς προχωρούν τα έργα κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα Κρήτης στο Καστέλι. Ακόμα και με το υφιστάμενο καθεστώς όμως, σε περίοδο κρίσης ή και ακόμα περισσότερων πραγματικών επιχειρήσεων, το αεροδρόμιο – όπως και όλα τα υπόλοιπα – θα εξυπηρετούν μόνο τις στρατιωτικές ανάγκες...

Διαθέτοντας εγκαταστάσεις καυσίμων, υλικοτεχνικές υποδομές, χώρους για την συγκρότηση όλων των απαιτούμενων συνεργείων συντήρησης και εξυπηρέτησης των εναέριων και επίγειων μέσων της Αεροπορίας Στρατού, το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ηρακλείου καλύπτει στον απόλυτο βαθμό τις ανάγκες της ΑΣ, ενώ για την ενεργοποίησή του δεν θα απαιτηθεί να διατεθούν μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εγκαταστάσεις είναι γνωστές στα στελέχη του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού, από τις επιθεωρήσεις που είχαν γίνει την περίοδο που το θέμα άρχισε να ανακινείται.

72705693 487590428512634 4287564919865344000 n

76697227 931998150520273 1909049844232617984 n

Ελικόπτερα UH-1H Huey και CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού φωτογραφημένα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και στις πίστες της -τότε λειτουργούσας- 126 Σμηναρχίας Μάχης. Εικόνες από το ...μέλλον; (Φωτογραφίες: Αντώνης Μυλωνάκης)

Η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων της ΑΣ στην Κρήτη, θα βοηθήσει στην καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού των αερομεταφερόμενων Σχηματισμών, ασκήσεις, αεραποβατικές ενέργειες, ρίψεις αλεξιπτωτιστών κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ορθολογικότερη χρήση των ελικοπτέρων, εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και ωρών πτήσης για τα διατιθέμενα μέσα, τα οποία σήμερα πετούν από τις βάσεις της ηπειρωτικής χώρας προς την Κρήτη για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Ηράκλειο, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των αερομεταφερόμενων Δυνάμεων του νησιού, οι οποίες θα αποτελούν μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη για τον αντίπαλο, όταν θα ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν και να επιχειρήσουν στις «καυτές» περιοχές ενδιαφέροντος...