Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
Write on Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Lockheed Martin, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της αεροδιαστημικής, τεχνολογίας και ασφάλειας, εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), με έμφαση στη ρομποτική, για τα παιδιά των εργαζομένων του Στρατού Ξηράς.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της επένδυσης της Lockheed Martin στην εκπαίδευση STEM, στο πλαίσιο της συνολικής δέσμευσής της να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά επιστημόνων και μηχανικών.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα διήμερο γεμάτο εκπαιδευτικές δραστηριότητες STEM για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των οικογενειών του Στρατού Ξηράς. Συνολικά έλαβαν μέρος 120 παιδιά, που χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες για δύο Σαββατοκύριακα. Την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός "STEM Education". Αυτό το πρόγραμμα STEM είναι η συνέχεια του πρώτου αντίστοιχου προγράμματος, που ξεκίνησε η Lockheed Martin το Νοέμβριο του 2022, με επίκεντρο τη ρομποτική, στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παίδων του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενα hovercrafts. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής πειραματίσθηκαν με θέματα τριβής, πλοήγησης στο έδαφος, αεροδυναμικής σύνθεσης δυνάμεων και κατεύθυνσης, με θέματα ηλεκτρισμού και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Έμαθαν επίσης πώς να μειώνουν τη δύναμη της τριβής, να αυξάνουν ταχύτητα και πώς μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο (στροφή αριστερά, δεξιά κ.λπ.).

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις κατασκευές τους με στόχο να κερδίσουν το διαγωνισμό και, στην ουσία, να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν. Τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενα αερόπλοια (μπαλόνια ηλίου) που θυμίζουν τα παλιά αερόπλοια με δεξαμενή υδρογόνου, και συμμετείχαν σε επιστημονικούς διαγωνισμούς σε διάφορους τομείς STEM.

Η προώθηση της εκπαίδευσης STEM είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Lockheed Martin. Ως πρωτοπόρος του κλάδου, η Lockheed Martin, με ένα δυναμικό 60.000 μηχανικών, επιστημόνων και επαγγελματιών πληροφορικής, δεσμεύεται να συνεργαστεί με αυτές τις ομάδες για την ανάπτυξη προγραμμάτων που εκπαιδεύουν και εμπνέουν τους αυριανούς επιστήμονες, μηχανικούς και μαθηματικούς.

LM25.jpg

 Απο αριστερά: Ταξίαρχος Ιωάννης Χειμαριός, Δ/ντής ΔΑΣ - Υποστράτηγος Χρήστος Λαζαρίδης, Δ/ντής Πολ. Μουσείου - Υποστράτηγος (ε.α.) Αριστομένης Κράγκαρης, μέλος ΔΣ Πολεμικού Μουσείου - Tim German, Director Lockheed Martin Aeronautics - Kων/νος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Lockheed Martin στην Ελλάδα - Αντιστράτηγος Α. Χουδελούδης, Αρχηγός ΓΕΣ - Αναστάσιος Λιάσκος, Πρ. ΔΣ Πολεμικού Μουσείου - Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, Υπαρχηγός ΓΕΣ - Υποστράτηγος Αστέριος Σαμαράς, Διευθυντής Γ΄ Κλάδου ΓΕΣ

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός STEM Education που συνεργάζεται με τη Lockheed Martin, έχει 12 χρόνια εμπειρίας στην εισαγωγή του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχεδιάζει και διεξάγει συντονισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών να εξοικειωθούν με την πρωτοποριακή προσέγγιση του STEM.

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin στην Ελλάδα είπε κατά τη διάρκεια της τελετής: "Είμαστε υπερήφανοι για τις πρωτοβουλίες μας STEM στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα παιδιά. Ως ηγέτιδα εταιρεία, οι κορυφαίες πλατφόρμες μας σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από ομάδες αποτελούμενες από επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της ιδέας που πρεσβεύουμε, να επικεντρωνόμαστε δηλαδή στην έκθεση των παιδιών στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, ως μέρος του φυσικού εκπαιδευτικού τους περιβάλλοντος μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Ο κ. Αρχηγός του ΓΕΣ κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τη Lockheed Martin για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά του προσωπικού να γνωριστούν με τις νέες τεχνολογίες και το μέλλον.

Σχετικά με τη Lockheed Martin

Η Lockheed Martin Corporation, με έδρα την Bethesda του Maryland, είναι μια παγκόσμια εταιρεία ασφάλειας και αεροδιαστημικής που απασχολεί περίπου 116.000 άτομα παγκοσμίως και δραστηριοποιείται κυρίως στην έρευνα, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, την ενσωμάτωση και τη συντήρηση συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Γράφει ο: Δασκαλάκης Εμμανουήλ Δόκιμος Αξιωματικός ΠΣ Γεωλόγος, ΜΒΑer

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πυρκαγιές έχουν γίνει πιο συχνές και έντονες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ταυτόχρονης μείωσης της υγρασίας στο έδαφος και την ατμόσφαιρα. Αυτό οδηγεί αυτόματα τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο να κάνουν νέο σχεδιασμό και στο να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Απαραίτητο δε, είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό σε ακραίες συνθήκες και να εξοπλιστεί όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να καταλήγει στο ότι το έργο του Πυροσβεστικού προσωπικού είναι πλέον δυσκολότερο, απρόβλεπτο και μεγαλύτερο.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές για την πρόληψη και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, την εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών και ασφαλούς συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια εκτάκτων περιστάσεων, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών και την ξεκάθαρη διάκριση των ευθυνών του κάθε φορέα. Αυτό κρίνεται ως σημαντικό σημείο, καθώς σε περίπτωση που καταγραφεί μια καταστροφή, η οποία δεν κατεστάλη επιτυχώς ή έστω επαρκώς, οφείλει ο μηχανισμός να επιρρίψει συγκεκριμένες ευθύνες στους αρμόδιους έτσι ώστε να βελτιώνεται και να αναγνωρίζει τα λάθη του.

Επιπλέον, οι φυσικές και πολιτικές ηγεσίες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς για το περιβάλλον και το κλίμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία στρατηγικών προληπτικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις και διασκέψεις για την ανταλλαγή εμπειριών και τη σύναψη διακυβερνητικών συμφωνιών, κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των υπηρεσιών αλλά και κοινή στρατηγική ενημέρωσης του κοινού με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πρέπει να δώσουν βάση στην πρόληψη και συγκεκριμένα στην προστασία των δασών και άλλων περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Εκεί δηλαδή που υπάρχει καύσιμη ύλη. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση της ξηράς βλάστησης, τη δημιουργία ασφαλών ζωνών, την εφαρμογή πυροτεχνικών εργαλείων και τη χρήση ειδικών τεχνικών για την προστασία των περιοχών αυτών.

Άλλη μια σημαντική κίνηση που πρέπει να γίνει από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι, σε συνεργασία ξανά με τις αρμόδιες αρχές (πχ Δασαρχείο), να ελέγχει τις περιοχές με μεγάλο φορτίο καύσιμης ύλης έτσι ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένες από κακόβουλες ενέργειες. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με φύλαξη και περιπολίες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα φαινόμενα ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας είναι πιο έντονα. Θα πρέπει επίσης εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών όσον αφορά το αδίκημα του εμπρησμού. Αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο σε επίδοξους εμπρηστές.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει επίσης να διαμορφώσει τις διαδικασίες επιλογής και κατάρτισης των Πυροσβεστών παγκοσμίως. Πλέον, η εκπαίδευση των Πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται στην κατάσβεση πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρτιση σε θέματα κλιματικής αλλαγής, την απότομη κλιμάκωση φαινομένων και την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση των απειλών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως οι αεροπλάνα και οι ελικόπτερα με μεγάλη χωρητικότητα νερού (καταστολή) ή τη χρήση drones για την ανίχνευση πυρκαγιών και την παρακολούθηση της κατάστασης των δασών και άλλων περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (πρόληψη).

Συνολικά, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από τις πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και προληπτικών μέτρων. Η πρόληψη είναι ένα από τα κύρια μέτρα που ακολουθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική και φθηνότερη από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin