Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023
Write on Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, πολυεπίπεδη και κρίσιμη. Ειδικά στον τομέα των αεροδιακομιδών, η συμβολή του προσωπικού και των εναέριων μέσων των ΕΔ είναι καθοριστική για την παροχή έγκαιρης βοήθειας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια του Απριλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 120 αεροδιακομιδές. Από αυτές, οι 91 αποστολές εκτελέστηκαν με εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και 29 από τα αντίστοιχα της Αεροπορίας Στρατού. Η ΠΑ μετέφερε συνολικά 127 ασθενείς, ενώ η ΑΣ μετέφερε 46 ασθενείς, ενώ το ίδιο διάστημα ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού ανέλαβε την μεταφορά μοσχεύματος.

Συνολικά, τον περασμένο μήνα τα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσαν 238 ώρες πτήσεις για επιχειρήσεις αεροδιακομιδών, ενώ τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού "έγραψαν" 86 ώρες σε αντίστοιχες αποστολές.

03 may 03 001 F

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Από την Δευτέρα 24 έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διμερή Άσκηση με την επωνυμία «THRACIAN STAR 23» που πραγματοποιήθηκε στο FIR Σόφιας, με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών από την Βουλγαρία.

Η Άσκηση, η οποία είναι τύπου INVITEX-LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) Μικρής Κλίμακας, εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών δράσεων των ΕΔ που έχουν σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με σύμμαχες Χώρες, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η εκπαίδευση και εξοικείωση των ΕΔ της Βουλγαρίας επί των διαδικασιών τυποποίησης της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ Standards) σε αντικείμενα αεροπορικής φύσεως, και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας σε αντικείμενα Αέρος – Αέρος (Air to Air).

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε σε αυτήν με 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης, ενώ από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας συμμετείχαν 2 MIG-29.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην 2η διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA - Defence Exhibition Athens θα πραγματοποιηθεί 9-11 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, θα συμμετέχει και η εταιρεία Στεγόσαυρος.

Συγκεκριμένα, ο Στεγόσαυρος θα βρίσκεται στην αίθουσα Α, περίπτερο 18.

Στην έκθεση, κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες παρουσιάζουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώνεται με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ, Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, από την εταιρεία Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις στενών συνεργατών του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τις επερχόμενες εκλογές ως «πολιτικό πραξικόπημα».

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί με σχετική αρθρογραφία στις μεθοδεύσεις του Ερντογάν προκειμένου να αποφύγει την ήττα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Μάλιστα είχαμε αποκαλύψει ακόμη και σχεδιασμούς στημένης απόπειρας πραξικοπήματος συνοδευόμενης με κύμα μαζικών συλλήψεων δυτικότροπων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών στην Τουρκία, παρατηρείται αύξηση της αντιδυτικής ρητορικής από τον Ερντογάν, αλλά κυρίως από τον συνήθη ύποπτο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, με δημόσιες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, έχει εμπλέξει τον δυτικό παράγοντα και κυρίως τις ΗΠΑ σε προηγούμενα κινήματα ανατροπής του Τούρκου Προέδρου (γεγονότα Γκεζί, απόπειρα πραξικοπήματος 15ης Ιουλίου 2016).

Το θέμα αυτό όχι μόνο προκαλεί εντύπωση, αλλά φαίνεται να έχει και χαρακτήρα ανοιχτής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών, καθώς ο Κιλιντζάρογλου και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία των έξι» συνεχίζει να προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία το τελευταίο διάστημα, είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Τουρκία, καθώς αυτές φαίνεται ότι αποτελούν σοβαρές ενδείξεις προβληματικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, αφού το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές.

Οι δηλώσεις αυτές στην ουσία αποκαλύπτουν ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει λάβει τα μηνύματα της εκλογικής ήττας και προετοιμάζει την τουρκική κοινή γνώμη για τις επερχόμενες εξελίξεις την επομένη των εκλογών, δίνοντας το στίγμα ότι ο Ερντογάν και η ομάδα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και θα επικαλεστούν «πολιτικό πραξικόπημα».

Φαίνεται ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει αντιληφθεί ότι, η αντιπολίτευση έχει επίγνωση των μεθοδεύσεων νοθείας αφού έχουν ληφθεί μέτρα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως γνωστόν, η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας σε όλη την τουρκική επικράτεια με 500.000 στελέχη της, περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης, ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές, Κιλιτζντάρογλου, μίλησε για μεθοδεύσεις της ΜΙΤ αλλά και της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας για επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Με πρωτεργάτη τον Τούρκο Πρόεδρο άρχισε να διαδίδεται από στελέχη του η φράση «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα», δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς αυτός αποκαλεί την λαϊκή βούληση, ως πραξικόπημα.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δημόσια ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του στην γενέτειρά του Καισάρεια στις 16 Απριλίου, στις επευφημίες του πλήθους με το σύνθημα, «χτύπα και θα χτυπήσουμε, πέθανε και θα πεθάνουμε», αυτός απάντησε με την γεμάτη νόημα φράση, «περιμένετε, εκείνη η ώρα θα έρθει», προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Ακολούθησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές της 14ης Μαΐου ως «απόπειρα πραξικοπήματος», εμπλέκοντας και τον δυτικό–αμερικανικό παράγοντα.

Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές αποτελεί πραξικόπημα».
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του αρχισυμβούλου του Ερντογάν Μεχμέτ Ουτσούμ, ο οποίος στις 2 Μαΐου ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ότι, «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πραξικόπημα εναντίον της πλήρους ανεξαρτησίας».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στις 3 Μαΐου σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ικόνιο, προετοίμασε τον τουρκικό λαό για την εξελίξεις λέγοντας ότι «παίρνει εντολές από τον Αλλάχ», σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει τον θρησκευόμενο Τούρκο πολίτη με το μέρος του προβάλλοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος «έχει αποστολή εξουσίας από τον Αλλάχ».

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν και της κυβερνητικής συμμαχίας οδηγούν μαθηματικά την Τουρκία στο χάος, αφού ήδη αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νίκης του Κιλιτζντάρογλου.
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αυτή θα αποδοθεί από τους διψασμένους για αλλαγή, σε νοθεία και σε σκοτεινούς μηχανισμούς, οδηγώντας επίσης την Τουρκία σε μια κατάσταση εσωτερικών ταραχών με σημαντικές συνέπειες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας αλλά και στην περιφέρεια.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 04 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Διεθνούς Άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) «ΩΡΙΩΝ – 23» στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης Μεγάρων, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τους προσκεκλημένους και τις ξένες αποστολές στην Ελλάδα, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συμμετέχοντες στην Άσκηση, στις ξένες αποστολές για την ενεργή συμμετοχή τους, και στο σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού για την συμβολή του στην άρτια και επιτυχή διεξαγωγή της.

Αναφέρθηκε στην σημασία της «ΩΡΙΩΝ – 23» και στο γεγονός ότι αυτή αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για στενή συνεργασία μεταξύ των ΕΔ-ΔΕΕ των συμμετεχουσών Χωρών, προάγοντας την μεταξύ τους διαλειτουργικότητα και μαχητική ικανότητα, καθώς και στον καθοριστικό τους ρόλο στην διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Αναφερόμενος τέλος στο ασταθές περιβάλλον ασφάλειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και προσφάτως στο Σουδάν, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY και αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Άσκησης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα κάτωθι επιχειρησιακά αντικείμενα που εκτελέστηκαν κατά υποδειγματικό τρόπο από τα στελέχη ΕΔ-ΔΕΕ:

● Διείσδυση από αέρος με άλμα Ελεύθερης Πτώσης (ΕΠ) (Air Insertion).
● Εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας (Maritime Interdiction Operation – Visit Boat Search Seizure/ MIO – VBSS).
● Άμεση Επιθετική Ενέργεια (Direct Action – DΑ).
● Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους (Α/Φ) από JTAC (Terminal Guidance Operations – TGO).
● Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).
● Ρίψη Φορτιών CDS (Container Delivery System) από Α/Φ C-27.
● Διείσδυση από αέρος με άλμα Στατικού Ιμάντα (ΣΙ) (Static Line Air Insertion).
● Εκκένωση προσωπικού με χρήση συσκευής Airborne Tactical Extraction Platform (AIRTEP).
● Άλμα Επίδειξης Ελεύθερης Πτώσης (Military Free Fall Demonstration Jump).

Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ» διεξάγεται από το έτος 2018 σε ετήσια βάση, και προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τμήματα ΕΔ-ΔΕΕ από φίλες και σύμμαχες Χώρες, καθιστώντας την ως μοναδική του είδους της στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX), επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών ΕΔ-ΔΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά το τρέχον έτος, η «ΩΡΙΩΝ 23» διεξάγεται σε όλο το εύρος του χερσαίου και νησιώτικου χώρου, εμπλέκοντας αθροιστικά το σύνολο των ΕΔ-ΔΕΕ της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, τόσο στο Διεθνές όσο και στο Εθνικό σκέλος διεξαγωγής της, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Η αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε Εθνικό και Συμμαχικό πλαίσιο που επιτεύχθηκε με την Νέα Δομή Δυνάμεων, αναβάθμισε περαιτέρω τον ρόλο της ΔΕΠ, σηματοδοτώντας την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

● Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ.
● Ο Δήμαρχος Μεγάρων Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γρηγόριος Σταμούλης.
● Οι Πρέσβεις στην Αθήνα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Lidija Boshkovska και του Μαυροβουνίου κ. Ana Vucadinovic.
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
● Ανώτατοι Αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Αρχηγείου Στόλου.
● Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης και ο Διοικητής της Ι ΜΠ Υποστράτηγος Σαράντης Τυλιγαδάς.
● Οι Διοικητές Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Commanders) του Ισραήλ Ταξίαρχος Levy Guy και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Αντισυνταγματάρχης Oliver Zarioski.
● Ο Ταξίαρχος Ahmed Mahdy Abdelaziz ως εκπρόσωπος του Διοικητή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Commander) της Αιγύπτου.
● Ο Συνταγματάρχης Rudolf Weissenbacher ως εκπρόσωπος του SOF Commander της Αυστρίας και ο Συνταγματάρχης Nikolay Draginov ως εκπρόσωπος του SOF Commander της Βουλγαρίας.
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) της Εθνικής Φρουράς Συνταγματάρχης Ιάκωβος Χρυσοστόμου.
● Ο Πλοίαρχος Michael Stabile ως εκπρόσωπος του Διοικητή του US Special Operations Command Europe (US SOCEUR), Major General Steven G. Edwards (US AIR FORCE).
● Οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουδάν: Η επιχείρηση του ΕΤΑ στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin