Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023
Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα «χτενίσουν» οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας τους χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών που ανήκουν διοικητικά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου στο πλαίσιο των ελέγχων μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή, αποτέλεσμα της επέκτασης δασικής πυρκαγιάς που κατέκαψε περιοχές της Μαγνησίας.

Παράλληλα, οι έλεγχοι των στελεχών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) επεκτείνονται σε μια μεγάλη ακτίνα έξω από την στρατιωτική εγκατάσταση, ώστε να εντοπιστούν θραύσματα, τυχόν υπολείμματα πυρομαχικών κλπ.

«Υποδειγματικές οι εγκαταστάσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών και συνολικά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη θέση Καράμπα, είναι στα υψηλότερα επίπεδα που θέτουν - πέρα από τα ελληνικά - τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Ο τρόπος αποθήκευσης των πυρομαχικών που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις γίνεται βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, ενώ δεν τίθεται θέμα - αναφέρουν οι ίδιες πηγές - «εκπτώσεων» ή άλλων παραλείψεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, τις αποψιλώσεις των χώρων κ.ο.κ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που προκύπτουν, οι εκρήξεις που έγιναν προέρχονταν από πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε μεταλλική κατασκευή. Στο σημείο αναπτύχθηκε υψηλότατο θερμικό φορτίο, όταν η πυρκαγιά «πέρασε» εντός του χώρου του στρατοπέδου. Οι κύριες αποθήκες (από οπλισμένο σκυρόδεμα και άλλα υλικά) και οι υπόλοιποι χώροι του στρατοπέδου άντεξαν χωρίς ιδιαίτερες ζημιές ή άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο: Αν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να «αναχαιτιστεί» η φωτιά ΠΡΙΝ να απειλήσει - πόσο μάλλον να κάψει - τμήμα των εγκαταστάσεων. Θα πρέπει δηλαδή οι αρμόδιοι που εξετάζουν ήδη την υπόθεση, να διερευνήσουν κατά πόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης και κυρίως τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, διατέθηκαν κατά την κρίσιμη φάση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς ΠΡΟΣ τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών κι αν υπήρχε επαρκής δύναμη ώστε να αποτραπεί το γεγονός. Άρα, οι υπεύθυνοι του συντονισμού των επίγειων και εναέριων μέσων (που προφανώς δεν είναι η Πολεμική Αεροπορία) θα πρέπει να ερωτηθούν και να απαντήσουν, για το αν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα πριν να πλησιάσει στις αποθήκες των πυρομαχικών.

Ο Διοικητής έφυγε τελευταίος

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το προσωπικό που βρισκόταν στη στρατιωτική εγκατάσταση έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψει την καταστροφή. Αλλά προφανώς, χωρίς ρίψεις από αέρος ή παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Π.Υ. στις κρίσιμες φάσεις της επέκτασης της πυρκαγιάς, τα περιθώρια ήταν λιγοστά. Έφυγαν από το σημείο μόνο όταν οι φλόγες πραγματικά απειλούσαν την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν παρόν και ο ίδιος ο Διοικητής της 111 Π.Μ., ο οποίος αποχώρησε τελευταίος από το σημείο...

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Τις ακριβείς συνθήκες θα τις διαπιστώσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια. Είναι πάντως περίεργο, πως πριν από την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης (ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Μονάδας μόλις τον περασμένο Μάρτιο) φαίνεται να «πληρώνει το μάρμαρο» για την υπόθεση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως πηγές του Μ. Μαξίμου τόνισαν τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανώτατη ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ και Α/ΑΤΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτοι έλεγχοι για τα μέτρα πυρασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η εβδομάδα 17 με 23 Ιουλίου 2023 ήταν αρκετά απαιτητική για τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής καθώς η Αττική δοκιμάστηκε (και συνεχίζει) από ακραίες θερμοκρασίες αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές.

Την Δευτέρα 17 Ιουλίου, ύστερα από κλήση που έλαβε η Λέσχη από τους αρμόδιους φορείς, 10 μελής πιστοποιημένη ομάδα μετέβει στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Δήμο Λαυρεωτικής.

foties attiki 2023 8

Συγκεκριμένα τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής μαζί με 2 μέλη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), και 1 υδροφόρα του Δήμου Κορυδαλλού, συνέδραμαν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να κατασβησθούν μικροεστίες στην περιοχή Σακκά του Δήμου Λαυρεωτικής.

foties attiki 2023 1

Την Τρίτη 18 Ιουλίου, συνεχίστηκε η επιχείρηση των μελών της Λέσχης καθώς ύστερα από κλήση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς, 10μελής πιστοποιημένη ομάδα, μαζί με 2 μέλη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), μετέβη στην περιοχή Νέα Ζωή Μάνδρας όπου υπό τις καθοδηγίες του Διοικητή του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), συνέδραμε μαζί με το όχημα Λ 40 της Π.Υ. Πατρών για την κατάσβεση μικροεστιών σε ελαιώνες που βρίσκονταν δίπλα σε κατοικημένα σπίτια.

foties attiki 2023 15

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πυρασφάλειες από τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής ύστερα από οδηγίες της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα Αθηνών και του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, στο Ποικίλο Όρος όπου και είναι ο Τομέας Ευθύνης μας.

Όλα τα μέλη που επιχείρησαν έφεραν μαζί τους Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια) και όλα τα πιστοποιημένα μέλη έφεραν επιπλέον αντιπυρικές στολές, κράνη δασοπυρόσβεσης και επινώτιους.

foties attiki 2023 17

Ευχόμαστε όλες οι ενεργές εστίες να κατασβεσθούν πλήρως το  δυνατόν, να μην υπάρξουν νέα ενεργά μέτωπα, αλλά και να υπάρξουν, η ΛΕΦΕΔ Αττικής θα είναι εκεί να συνδράμει όπου και όταν της ζητηθεί.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, θα υλοποιήσει σχέδιο έκτακτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.

Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί διαδοχικά στις έδρες:

Κυριακή 30 Ιουλίου

- Της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής.

- Της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη.

- Της 110 Πτέρυγας Μάχης και της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.

Δευτέρα 31 Ιουλίου

- Του 8ου Λόχου Αποθηκών Πυρομαχικών, στο Πετσάλι Ιωαννίνων.

- Της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα.

- Της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον Άραξο.

Τρίτη 1 Αυγούστου

- Της 115 Πτέρυγας Μάχης, στα Χανιά, όπου εκτός από τους ελέγχους θα παρακολουθήσει μικρής κλίμακας άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Πυροσβεστών.

- Του Λόχου Εφοδιασμού και Μεταφορών του 5ου Τάγματος Υποστήριξης, στο Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα).

Τετάρτη 2 Αυγούστου

- Της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει άσκηση δοκιμής Σχεδίου Πυρασφάλειας και αντιμετώπισης Μείζονος Συμβάντος.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο σύνολο των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin