Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 15:05

Απονομή Πράσινου Μπερέ στους Πεζοναύτες της 2013 Δ' ΕΣΣΟ

Η τελετή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νέο Πεζοναύτη ο οποίος αφού έχει ολοκληρώσει την Προχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτου (ΠΕΝ), είναι έτοιμος πια να ενταχθεί σαν «όμοιος» στο έμψυχο δυναμικό των μονάδων Πεζοναυτών. (Φωτογραφία αρχείου) Η τελετή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νέο Πεζοναύτη ο οποίος αφού έχει ολοκληρώσει την Προχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτου (ΠΕΝ), είναι έτοιμος πια να ενταχθεί σαν «όμοιος» στο έμψυχο δυναμικό των μονάδων Πεζοναυτών. (Φωτογραφία αρχείου)

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε η απονομή του Πράσινου Μπερέ στους Πεζοναύτες της 2013 Δ' ΕΣΣΟ στο Στρατόπεδο «Επχου Γ. Μελίδη» στον Αυλώνα, Αττικής.

Η τελετή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νέο Πεζοναύτη ο οποίος αφού έχει ολοκληρώσει την Προχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτου (ΠΕΝ), είναι έτοιμος πια να ενταχθεί σαν «όμοιος» στο έμψυχο δυναμικό των μονάδων Πεζοναυτών.

Είναι η τελετή, κατά την οποία ο Νεοσύλλεκτος παύει να είναι Νεοσύλλεκτος και γίνεται Πεζοναύτης και μπορεί υπερήφανα να φορά τον Πράσινο Μπερέ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΕΝ είναι μια διαδικασία προχωρημένης εκπαίδευσης η οποία ακολουθεί μετά το πέρας της Βασικής Εκπαίδευσης των Νεοσυλλέκτων, και δίνει στον μελλοντικό Πεζοναύτη την δυνατότητα να καταλάβει τόσο το αντικείμενο όσο και τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, όταν με το καλό βρεθεί στην μονάδα του.
Η τελετή της απονομής συνδυάστηκε με τον εορτασμό ενός ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος. Την Γενέθλια Ημέρα του 575 Τάγματος Πεζοναυτών. Η εκδήλωση περιελάμβανε, την επίσημη Δοξολογία, την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής καθώς και την τελετή απονομής του Πράσινου μπερέ.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών παραβρέθηκε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χρ. Αθανασούλης.
Ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς τον Αντισυνταγματάρχη κ. Χρήστο Αλεξόπουλο, Διοικητή του 575 Τάγματος Πεζοναυτών για την τιμή που μας έκανε να μας αποστείλει πρόσκληση να παραστούμε σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για το Τάγμα αλλά και για τους Νέους Συναδέλφους μας.

-Σύντομη Καταγραφή της Ιστορίας του 575 Τάγματος Πεζοναυτών
(Από την έκδοση της Ιστορίας της 32 ΤΑΞΠ/Ν)
Το 575 Τάγμα Πεζοναυτών συγκροτήθηκε πριν 68 χρόνια, στις 3 Αυγούστου του 1945, στην Χρυσοπηγή Χανίων Κρήτης, ως 575 Τάγμα Πεζικού. Το 1946 μεταφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα, υπαγόμενο στην 41η Ταξιαρχία και μέχρι το Μάιου του ιδίου έτους, πετυχαίνει να εξασφαλίσει τον τομέα ευθύνης του αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού.
Στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 1949 θα συμμετάσχει σε αρκετές μάχες κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού όπως στο Βίτσι, στο Νεστόριο, στη Φλατσάτα στο Καρπενήσι και άλλες.
Μετά τον Αύγουστο του 1949 και έως τα μέσα Ιουνίου του 1964, το Τάγμα θα εγκατασταθεί στο Άργος Ορεστικό, με μια μετεγκατάσταση στην Εράτειρα Κοζάνης για 3 χρόνια και επιστροφή στο Αργος Ορεστικό. Το Τάγμα θα υπαχθεί στο 90ο Σύνταγμα Πεζικού και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μακεδονίας.
Στα μέσα Ιουνίου του 1964 και με διαταγή του ΓΕΣ το Τάγμα χαρακτηρίζεται γενική εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ και μετακινείται στη Χαλκίδα, με ετοιμότητα επέμβασης στα Ελληνικά Νησιά λόγω του Κυπριακού. Τον Ιανουάριο του 1967 θα υπαχθεί επιχειρησιακά στο 32 Σύνταγμα Πεζικού ενώ ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1968, όταν τον 32ο Σύνταγμα θα μετονομαστεί σε 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών, το 575 θα μετονομαστεί και αυτό σε 575 Τάγμα Πεζοναυτών.
Η σημερινή έδρα του Τάγματος είναι ο Αυλώνας Αττικής.

ΠΗΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 18:12