Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 12:50

Υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας οι Ελβετοί

Ο Ελβετικός Στρατός βασίζεται σε συντριπτικό βαθμό στην Εφεδρεία του. Οι στρατεύσιμοι καλούνται να ολοκληρώσουν βασική εκπαίδευση 18 ή 21 εβδομάδων καθώς και ετήσια επανεκπαίδευση τριών εβδομάδων, μέχρι να καλυφθεί η περίοδος της θητείας (300 ημέρες για τους οπλίτες και περισσότερες για βαθμοφόρους), διατηρώντας τον οπλισμό-ιματισμό στις οικίες τους. Ο Ελβετικός Στρατός βασίζεται σε συντριπτικό βαθμό στην Εφεδρεία του. Οι στρατεύσιμοι καλούνται να ολοκληρώσουν βασική εκπαίδευση 18 ή 21 εβδομάδων καθώς και ετήσια επανεκπαίδευση τριών εβδομάδων, μέχρι να καλυφθεί η περίοδος της θητείας (300 ημέρες για τους οπλίτες και περισσότερες για βαθμοφόρους), διατηρώντας τον οπλισμό-ιματισμό στις οικίες τους.

Οι Ελβετοί πολίτες ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στο δημοψήφισμα, το τρίτο που διενεργείται την τελευταία 25ετία με θέμα την στράτευση. Σύμφωνα με προβολή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος από το ινστιτούτο GFS της Βέρνης για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTS, το 73,2% των ψηφισάντων απέρριψαν την πρόταση της Ομάδας για μια Ελβετία Χωρίς Στρατό (GSsA), η οποία σχηματίσθηκε κυρίως από σοσιαλιστές, πρασίνους και φεμινίστριες.

Η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θα σήμαινε τη διάλυση του συνδετικού κρίκου μεταξύ των πολιτών και των Ενόπλων Δυνάμεων, επεσήμανε εύστοχα ο υπουργός Άμυνας, Ueli Maurer. Ο Ελβετικός Στρατός βασίζεται σε συντριπτικό βαθμό στην Εφεδρεία του. Οι στρατεύσιμοι καλούνται να ολοκληρώσουν βασική εκπαίδευση 18 ή 21 εβδομάδων καθώς και ετήσια επανεκπαίδευση τριών εβδομάδων, μέχρι να καλυφθεί η περίοδος της θητείας (300 ημέρες για τους οπλίτες και περισσότερες για βαθμοφόρους), διατηρώντας τον οπλισμό-ιματισμό στις οικίες τους.

Η θητεία των γυναικών είναι προαιρετική αλλά ισότιμη. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να επιλέξουν την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας για 340 ημέρες ενώ όσοι επιθυμούν να αποφύγουν εντελώς τη στράτευση φορολογούνται με πρόσθετο 4% επί των εισοδημάτων τους ετησίως.

ΠΗΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 05:10