Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 09:34

5 Φεβρουαρίου 1930: Ψηφίζεται το διάταγμα για την οργάνωση του Υπουργείου Αεροπορίας

Το 1930 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και η ενοποιημένη πλέον ΠΑ καθιερώθηκε ως αυτοτελής Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1930 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και η ενοποιημένη πλέον ΠΑ καθιερώθηκε ως αυτοτελής Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1930, ψηφίστηκε το Διάταγμα ''Περί οργανώσεως διοικήσεως των δυνάμεων Αεροπορίας Στρατού'', με το οποίο ορίζετο ως έδρα της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού η Θεσσαλονίκη και υπήγοντο σ'αυτή τα Β΄ και Γ΄ Συντάγματα Αεροπλάνων (Λάρισα και Σέδες αντίστοιχα), ενώ το Α΄ Σύνταγμα Αεροπλάνων (Τατόι) υπήγετο απευθείας στο Υπουργείο Αεροπορίας.

Επίσης ψηφίστηκε το Διάταγμα ''Περί οργανώσεως του Υπουργείου Αεροπορίας'', βάσει του οποίου προβλέπονταν οι εξής διευθύνσεις ή τμήματα:
- Διεύθυνση Πολεμικής Αεροπορίας
- Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας
- Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
- Τμήμα Δημοσίων Έργων
- Τμήμα Μετεωρολογικό

Το 1930 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και η ενοποιημένη πλέον ΠΑ καθιερώθηκε ως αυτοτελής Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτος Υπουργός Αεροπορίας ορκίσθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιφορτίζοντας τον παλιό έμπειρο αεροπόρο Αλέξανδρο Ζάννα με το έργο της συνολικής συγκρότησης του Όπλου. Σε συνεργασία με το γλωσσολόγο Μανώλη Τριανταφυλλίδη καθιερώθηκαν οι ονομασίες βαθμών που χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

Επιπλέον με το Διάταγμα αυτό καθορίστηκε γνωμοδοτικό όργανο με την ονομασία ''Μόνιμον Συμβούλιον Αέρος'', το οποίο εξέταζε θέματα που αφορούσαν το αεροπορικό πρόγραμμα, την οργάνωση και εκπαίδευση, τα κονδύλια και τις παραγγελίες υλικού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 09:49