Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 09:31

10 Μαρτίου 1921: Πετυχημένες αποστολές των Breguet 14 πάνω από μέτωπο

Αναγνωριστικίες πτήσεις, βομβαρδισμοί και πολυβολισμοί τουρκικών στρατευμάτων από τα αεροσκάφη Breguet 14 της Στρατιωτικής Αεροπορίας. Αναγνωριστικίες πτήσεις, βομβαρδισμοί και πολυβολισμοί τουρκικών στρατευμάτων από τα αεροσκάφη Breguet 14 της Στρατιωτικής Αεροπορίας.

Σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου 1921, δύο αεροσκάφη Breguet 14 της Γ' Μοίρας (Στρατιωτική Αεροπορία) απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Προύσας και πραγματοποίησαν αναγνώριση του τομέα Γενή Σεχήρ - Κιοπρού Χισάρ - Γκεϊσέ - Σεϊγκούντ - Μποζ Εγιούκ - Αϊνεγκιόλ, σύνδεσμο μεταξύ Μεραρχιών και Ταξιαρχίας Ιππικού, καθώς και βομβαρδισμό και πολυβολισμό τουρκικών συγκεντρώσεων.
Στις αναφορές των παρατηρητών (Ανθυπολοχαγού Ξηρού και Λοχαγού Κολιαλέξη) δίδεται μια ζωντανή εικόνα του μετώπου, στην οποία διαφαίνεται η εσπευσμένη υποχώρηση του αντιπάλου και η νικηφόρα προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από την αναφορά του παρατηρητή του τρίτου αεροσκάφους που απογειώθηκε λίγο αργότερα (Υπολοχαγού Παπαναστασίου).

Το αεροσκάφος
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν από τις Ελληνογαλλικές Μοίρες Αναγνώρισης – Βομβαρδισμού 532 και 533, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσαν το βασικό αεροπλάνο της Στρατιωτικής Αεροπορίας για τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρασιατική εκστρατεία. Από το 1922 πετούσαν στο αεροδρόμιο του Σέδες, στη Σχολή Οδηγών Αεροπορίας, όπου αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και ως προχωρημένο εκπαιδευτικό από το 2ο Σμήνος Μετεκπαιδέυσεως για την εκπαίδευση παρατηρητών. Αποσύρθηκαν λίγο μετά τον Οκτώβριο του 1931.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 09:38