Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 10:00

13 Μαρτίου 1918 - Συγκροτείται η 531 Μοίρα Διώξεως της Στρατιωτικής Αεροπορίας

Σαν σήμερα συγκροτήθηκε η 531 Μοίρα Διώξεως, μία από τις τρεις πρώτες Μοίρες του Αεροπορικού Σώματος κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σαν σήμερα συγκροτήθηκε η 531 Μοίρα Διώξεως, μία από τις τρεις πρώτες Μοίρες του Αεροπορικού Σώματος κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου 1918, συγκροτήθηκε η 531 Μοίρα Διώξεως, μία από τις τρεις πρώτες Μοίρες του Αεροπορικού Σώματος (Στρατιωτική Αεροπορία) κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εγκαταστάθηκε στη Γοργόπη και υπήχθη επιχειρησιακά στον Αεροπορικό τομέα Αξιού.
Η οργάνωση και η διοίκηση της Μοίρας ανατέθηκε στον Ανθυπίλαρχο Αλ. Ζάννα, που υπηρετούσε στο επιτελείο της Συμμαχικής Αεροπορίας. Το ιπτάμενο προσωπικό της ήταν Γάλλοι, ενώ το βοηθητικό και λίγοι τεχνικοί Έλληνες. Τα αεροπλάνα της ήταν τύπου Nieuport Ni 24 bis.

Το αεροσκάφος
Περίπου είκοσι 24bis παραχωρήθηκαν από τους Γάλλους στην Ελληνική Στρατιωτική Αεροπορία το Φεβρουάριο του 1919.

Ρόλος : Διώξεως

Διαστάσεις : Εκπέτασμα 8.20 m, μήκος 6.60 m, ύψος 2.40m, ολική επιφάνεια πτερώματος περίπου 14,70m2

Κινητήρας : 1 x LE RHONE των 130 ίππων

Πλήρωμα : 1

Οπλισμός : ένα πολυβόλο Vickers, ένα πολυβόλο Lewis ή και τα δύο μαζί

Χρησιμοποιήθηκαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα αεροσκάφη ήταν βαμμένα με την πεντάχρωμη Γαλλική παραλλαγή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή στο χρώμα του αλουμινίου. Εθνόσημα υπήρχαν στο πηδάλιο διεύθυνσης και στις άνω και κάτω επιφάνειες των πτερύγων. Οι εξωτερικές διαφορές με τα 24 ήταν οι διαφορετικές πτέρυγες και το ουραίο πτέρωμα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter