Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 10:15

14 Μαρτίου 1941 - Αναχαίτιση ιταλικών βομβαρδιστικών από ελληνικό Avro Anson!

Τι έγινε όταν ένα αεροπλάνο Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας, συναντήθηκε με τρία ιταλικά βομβαρδιστικά, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας νηοπομπής στην περιοχή της Κρήτης; Τι έγινε όταν ένα αεροπλάνο Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας, συναντήθηκε με τρία ιταλικά βομβαρδιστικά, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας νηοπομπής στην περιοχή της Κρήτης;

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1941, ένα αεροπλάνο Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας, με πλήρωμα τον Επισμηναγό Δακόπουλο Σπυρίδωνα ως χειριστή, το Σμηνία Μακρή ως ασυμαρτιστή και το Σμηνία Σπέντζο Χρ. ως παρατηρητή συναντήθηκε με τρία ιταλικά βομβαρδιστικά, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας νηοπομπής στην περιοχή της Κρήτης.
Το πλήρωμα του ελληνικού αεροπλάνου, διαβλέποντας τον κίνδυνο, αποφάσισε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα ο ιταλικός σχηματισμός να αλλάξει πορεία και να τραπεί σε φυγή. Δια την παράτολμη αυτή ενέργεια των Ελλήνων αεροπόρων ο Αρχηγός του Στόλου Υποναύαρχος Επαμ. Καββαδίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του και πρότεινε την απονομή ηθικών αμοιβών.

Το αεροσκάφος

Το Avro Anson Mk1 επελέγη το 1938 για να εξοπλίσει την 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας. Από τα δώδεκα Ansons, τα εννέα ήταν σε υπηρεσία την 28η Οκτωβρίου του 1940. Ήταν βαμμένα με Dark Green/Dark Earth/Night Black και έφεραν λευκά διακριτικά στην άτρακτο και στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων. Μετά τη Μάχη της Κρήτης, πέντε Ansons διέφυγαν στην Αίγυπτο, από όπου και συνέχισαν με τη 13η Μοίρα και υπό βρετανική διοίκηση να πετούν, φέροντας βρετανικούς αριθμούς σειράς. Αντικαταστάθηκαν από τα Bristol Blenheim Mk IV το 1942.

Ρόλος : Εκπαιδευτικό/Ναυτικής Συνεργασίας

Διαστάσεις : Εκπέτασμα 17.22 m, μήκος 12.88 m

Κινητήρας : 2 x ARMSTRONG SIDDELEY CHEETAH IX των 350 ίππων

Οπλισμός : 1 σταθερό πολυβόλο 0.303 in και 1 κινητό πολυβόλο του ίδιου διαμετρήματος στον πυργίσκο του πολυβολητή

Πλήρωμα : 3

Αριθμός : 12

Χώρα Κατασκευής : Μεγάλη Βρετανία

Περίοδος χρήσης : 1938 – 1942

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 10:40