Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 09:18

21 Μαΐου 1941 - Οι φονικές μάχες της δεύτερης ημέρας της Μάχης της Κρήτης

Οι ενισχυμένες γερμανικές δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών εκμεταλλευόμενες τα τραγικά λάθη των Βρετανών κατέλαβαν ο αεροδρόμιο Μάλεμε. Οι ενισχυμένες γερμανικές δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών εκμεταλλευόμενες τα τραγικά λάθη των Βρετανών κατέλαβαν ο αεροδρόμιο Μάλεμε.

Η 21η Μαΐου 1941 ήταν μια κομβική ημέρα για την συνολική έκβαση της Μάχης της Κρήτης, καθώς οι ενισχυμένες γερμανικές δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών εκμεταλλευόμενες τα τραγικά λάθη των Βρετανών κατέλαβαν ο αεροδρόμιο Μάλεμε και παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας, κατόρθωσαν να μεταφέρουν, με κανονική προσγείωση των μεταγωγικών αεροσκαφών, ένα ακόμη τάγμα.

Στην περιοχή του αεροδρομίου του Ρεθύμνου, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτοξεύουν αντεπιθέσεις με επιτυχία και εκκαθαρίζουν τους αλεξιπτωτιστές, που το απειλούσαν. Στην περιοχή του Ρεθύμνου, το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Οι απώλειες των Γερμανών είναι σημαντικές, ενώ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και ο Διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Συνταγματάρχης Στουρμ.

Στον τομέα του Ηρακλείου η πόλη βομβαρδίζεται με σφοδρότητα. Οι Γερμανοί εισχωρούν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται με πολλές απώλειες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τη νύχτα 21/22 Μαΐου, μοίρα του βρετανικού στόλου βυθίζει ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα, που κατευθύνονται από την ηπειρωτική Ελλάδα για να επέμβουν στη μάχη της Κρήτης. Ανάλογη τύχη έχει και άλλη παρόμοια νηοπομπή, κατά τη νύχτα 22/23 Μαΐου. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 09:23