Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 14:08

Η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει στις 5 κοινότητες

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Στη Κύπρο υπάρχουν πέντε κοινότητες: η αρμενική, η ελληνοκυπριακή, η λατινική, η μαρωνίτικη και η τουρκοκυπριακή. Κατά συνέπεια, η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει σε αυτές τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο σε δύο, όπως θα ήθελαν μερικοί, για να υπάρχει μια αντιπαράθεση. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η λανθασμένη βάση, αφού λειτουργούμε μόνο και μόνο με ένα κράτος που αντιπροσωπεύει ελεύθερα τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο μία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας. Οι έποικοι είναι πολίτες της Τουρκίας και κατά συνέπεια έχουν δικαιώματα στην τουρκική ΑΟΖ.

Και βέβαια η Τουρκία σίγουρα τους τα παρέχει, άρα δεν υπάρχει λόγος να μιλούμε με παράνομο τρόπο για τα δικαιώματα των κατεχομένων που δεν υπάρχουν ως αναγνωρισμένη κρατική οντότητα από τον Ο.Η.Ε. Έτσι οι συζητήσεις για το φυσικό αέριο έχουν ένα πλαίσιο απολύτως ξεκάθαρο.

Όσον αφορά στη διαδρομή του αγωγού του φυσικού αερίου δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για ένα πέρασμα από την Τουρκία, διότι ξέρουμε ότι μόνο ασφάλεια δεν παρέχει. Ο αγωγός πρέπει να έχει έναν οριζόντιο άξονα που ενώνει ουσιαστικά τα κοιτάσματα με τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω Κρήτης και Κύπρου. Ακολουθεί, λοιπόν, έναν διαχρονικό οριζόντιο άξονα που λειτουργεί εδώ και αιώνες για να ενώσει τη Χριστιανική Ευρώπη με τους Αγίους Τόπους.

Έτσι το θέμα το ενεργειακό έρχεται να ενισχύσει το συμμαχικό πλαίσιο που αξιοποιείται αιώνες μέσα στην ιστορία μας.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 02:10