Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 20:03

Ο Νταβούτογλου, οι καταρρίψεις και το παράδειγμα του 1974

Η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν χωρά βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η Τουρκία, έδειξε τον δρόμο... Η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν χωρά βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η Τουρκία, έδειξε τον δρόμο...
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου Mi-17 από την τουρκική πολεμική αεροπορία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε (από το Παρίσι όπου τον ... πέτυχε το γεγονός) πως: Έγινε σε συριακό έδαφος, σε απόσταση 400 μέτρων από τα σύνορα και τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την παραβίαση των συνόρων της.

Δηλαδή η Τουρκία, κατέρριψε ένα εχθρικό ελικόπτερο, επειδή – λέει - παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Σας θυμίζει κάτι; Μα προφανώς τον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου που εδώ και δεκαετίες μαίνεται εξαιτίας των προκλητικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, η οποία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά της δικαιώματα στέλνοντας τα μαχητικά της για να το ... υπενθυμίζει.

Πέρα του ότι πρόκειται για μια ακόμα προκλητική δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, που προφανώς (όπως και ο πρωθυπουργός Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες αναφερόμενος στην Κύπρο) παίζει με τη νοημοσύνη μας. Μόνο που εμείς, θέλουμε να τον δικαιώσουμε! Ναι Αχμέτ... Η Τουρκία (όπως και κάθε άλλη χώρα) δεν πρέπει να επιτρέπει την παραβίαση των συνόρων της. Η Τουρκία (όπως και κάθε άλλη χώρα) πρέπει να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ακόμα κι αν για να το πετύχει θα πρέπει να καταφύγει στην (έσχατη) λύση των όπλων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν χωρά βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η Τουρκία, έδειξε τον δρόμο... Αν πάλι εμείς έχουμε αμφιβολίες δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στο παράδειγμα του Ιουλίου του 1974, όταν η Πολεμική Αεροπορία έδωσε την απάντηση πάνω από το Αιγαίο και οι Τούρκοι έκαναν ... χρόνια να ξαναδούν το Αρχιπέλαγος.

Έτσι απλά...