Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 11:22

Νέο σημαντικό βήμα για τον αγωγό East Med

Με τον αγωγό East – Μed ενισχύεται όλη η έρευνα επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον αγωγό East – Μed ενισχύεται όλη η έρευνα επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Ο αγωγός East Med που θα διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο έχει ενταχθεί στο Project of Common Interest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα σημαντικό από μόνο του, καθώς είναι το ανάλογο που έγινε και με Interconnector EuroAsia την προηγούμενη χρονιά, αλλά επίσης θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του μ' ένα ποσό της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το σχέδιο που αφορά την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Κύπρο, περνάει στο επόμενο στάδιο, αφού τώρα δεν είναι μόνο ένα όραμα τοπικό και θα ενταχθεί ως μελέτη σ' ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πιο ισχυρό που αποδεικνύει και το ενδιαφέρον του στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός ότι αυτός ο αγωγός θα περάσει από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, δείχνει το στρατηγικό του ενδιαφέρον.

Το μήκος του αγωγού είναι της τάξης των 1.700 χιλιομέτρων. Πιο συγκεκριμένα 150 χλμ Λεκάνη Λεβαντίνης – Κύπρος, 650 χλμ Κύπρος – Κρήτη, 400 χλμ Κρήτη – Πελοπόννησο, 500 χλμ Πελοπόννησο – Θεσπρωτία (ξηράς). Με αυτόν τον τρόπο θα φτάσει στο σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών. Αυτός ο αγωγός αυξάνει βέβαια τη διαφοροποίηση της πρόσβασης στην ενέργεια που είναι σημαντικός παράγοντας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει να αποφύγει την ολική εξάρτηση από παραδοσιακές πηγές.

Με τον αγωγό East – Μed ενισχύεται όλη η έρευνα επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 23:26