Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 11:58

Ανισότητες και αδικίες στην εισαγωγή υποψηφίων σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών

Σε μία περίοδο που όλοι όσοι ασχολούνται με την Άμυνα, ανησυχούν πώς θα βελτιωθούν και αναβαθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δόκιμων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, αυτή η λύση διαφαίνεται η πλέον ενδεδειγμένη. Σε μία περίοδο που όλοι όσοι ασχολούνται με την Άμυνα, ανησυχούν πώς θα βελτιωθούν και αναβαθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δόκιμων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, αυτή η λύση διαφαίνεται η πλέον ενδεδειγμένη.
Γράφει ο Μανόλης Παπαδάκης*

Όπως γνωρίζεται υπάρχει και εφαρμόζεται ένας νόμος που επιτρέπει την εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών γραπτών εξετάσεων του λυκείου, με όφελος ποσοστού αναλόγως της επιτυχούσας διάκρισης (π.χ πρωταθλητής Ελλάδας 10% - Ευρώπης 20% κ.α.). Ο ευεργετικός και δίκαιος αυτός νόμος ισχύει για την εισαγωγή σε ολα τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι), εκτός από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι). Τα Α.Σ.Ε.Ι, δηλαδή τις στρατιωτικές σχολές, τα εξαιρεί εντελώς από την ευεργετική αυτή διάταξη.

Παρόλο που τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι), είναι καθόλα ισότιμα και ισόνομα με τα λοιπά Α.Ε.Ι (πλήθος νόμων το υποστηρίζουν), το Υπουργείο Παιδείας στις καθ' έτος σχετικές εγκυκλίους του δεν τα συμπεριλαμβάνει.
Παρουσιάζεται δηλαδή άνιση, άδικη και αντιδημοκρατική μεταχείριση στην εισαγωγή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους διακριθέντες αθλητές που κατέχουν ποσοστά μπόνους διάκρισης. Στον πιο αδιάβλητο θεσμό της χώρας μας, αυτόν των πανελληνίων εξετάσεων, συντηρείται ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, με θύματα τους υποψήφιους σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Α.Σ.Ε.Ι.

Όλη αυτή η αρνητική συγκυρία απασχολεί μία σημαντική πληθυσμιακή ομάδα της χώρας μας (νέοι και μαθητές) που ασχολούνται με το αθλητισμό, κατέχουν κάποια διάκριση και επιθυμούν να εισαχθούν μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων στις Στρατιωτικές Σχολές ( Α.Σ.Ε.Ι).
Τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία - Παιδείας και Άμυνας - παρουσιάζονται έκθετα και θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιήσουν τους σχετικούς νόμους, που επιτρέπουν με ξακάθαρο τρόπο την επίλυση του ζητήματος, προλαμβάνοντας μαζικές δικαστικές προσφυγές των πολιτών.

Μήπως θα πρέπει το Υπουργείο Άμυνας, με αφορμή το προς κατάθεση σχέδιο νόμου, να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να θεραπεύσει μονομερώς αυτό το πρόβλημα; Θα μπορούσε απλά να ορίσει ένα άρθρο που να συμπεριλάβει και αυτή την διάταξη.
Σε μία περίοδο που όλοι όσοι ασχολούνται με την Άμυνα, ανησυχούν πώς θα βελτιωθούν και αναβαθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δόκιμων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, αυτή η λύση διαφαίνεται η πλέον ενδεδειγμένη.

Και αυτό διότι, εκτός του ότι είναι νόμιμο, είναι κοινά αποδεκτό ότι οι αθλητές διαθέτουν ποιοτικότερα αδρά – στρατιωτικά προσόντα αφού είναι από την φύση τους πιο πειθαρχημένοι πιο δυναμικοί και ως εκ τούτου δηλώνουν πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων τις Στρατιωτικές Σχολές.

*Ο Μανόλης Παπαδάκης είναι γονέας δύο παιδιών με πανελλήνιες αθλητικές διακρίσεις και επιθυμούν να περάσουν σε στρατιωτική σχολή, μετά το λύκειο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter