Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 12:58

Φυλώντας το ακόμη και στο θάνατο - Εννέα Γενναίοι Αυστραλοί στη μάχη του Ρεθύμνου

Πολλά είναι τα περιστατικά ηρωισμού που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης. Κάποια είναι ευρέως γνωστά και κάποια άλλα όχι. Αρκετές φορές αυτά τα περιστατικά είναι συνδεδεμένα με αιματηρές ιστορίες.... Πολλά είναι τα περιστατικά ηρωισμού που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης. Κάποια είναι ευρέως γνωστά και κάποια άλλα όχι. Αρκετές φορές αυτά τα περιστατικά είναι συνδεδεμένα με αιματηρές ιστορίες....
Έρευνα - κείμενο: Δημήτρης Σκαρτσιλάκης

Πολλά είναι τα περιστατικά ηρωισμού που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης. Κάποια είναι ευρέως γνωστά και κάποια άλλα όχι. Αρκετές φορές αυτά τα περιστατικά είναι συνδεδεμένα με αιματηρές ιστορίες...

Τέλη Μαΐου 1941, οι αλεξιπτωτιστές της ομάδας μάχης Wiedemann έχουν οχυρωθεί στην περιοχή των Μισιρίων - Περιβολίων και διεξάγουν αμυντικό αγώνα. Δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τον αντικειμενικό σκοπό τους, ο οποίος είναι η κατάληψη του Ρεθύμνου και έχουν περιοριστεί σε ένα θύλακα που περιλαμβάνει τα Περιβόλια - Μισίρια με τον Άγιο Γεώργιο σαν Κύριο σημείο στήριξης. Οι προμήθειες τους είναι περιορισμένες και το ηθικό όχι και τόσο καλό.

1 skartilakis australoi
Χάρτης από το ημερολόγιο του 2/11 Αυστραλιανού τάγματος, που δείχνει τις επιθέσεις των Αυστραλών και τις Γερμανικές γραμμές. Australian War Memorial

Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των διοικητών Wiedemann και Schulz για το ποιος θα διοικήσει. Στην Ανατολική πλευρά των Περιβολίων η άμυνα βασίζονταν στην δεύτερη πυροβολαρχία αλεξιπτωτιστών και στον πρώτο λόχο πολυβόλων, οι οποίοι είχαν ανοίξει ορύγματα. Οι αμυντικές τους θέσεις εκτείνονταν από την παραλία των Μισιρίων έως τον σημερινό παλιό Εθνικό, που υπήρχε και τότε, στο ίδιο ύψος με την εκκλησία Πέτρου και Παύλου.

Τα άρματα εφορμούν
Η μάχη στα Περιβόλια μαίνονταν ενώ οι Αυστραλοί του 2/11 τάγματος όπου είχαν προωθηθεί από το λόφο Β (1), στα Μισίρια προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να διασπάσουν τη Γερμανική άμυνα σε εκείνο το σημείο. Εφορμώντας από το ρυάκι ανατολικά των Γερμανικών θέσεων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το camping Elizabeth, αποκρούονταν έχοντας απώλειες. Το πεδίο ήταν ανοιχτό και παρείχε εξαιρετική ορατότητα στα πολυβόλα των αλεξιπτωτιστών οι οποίοι γάζωναν οτιδήποτε ξεπρόβαλε στον ορίζοντα. Επιπλέον οι Γερμανοί είχαν στη διάθεση τους δυο πυροβόλα τελευταίας τεχνολογίας (ΠΑΟ) και ένα αντιαεροπορικό (2). Άλλη μια επίθεση αποφασίστηκε από την Αυστραλιανή διοίκηση, αυτή τη φορά με την υποστήριξη δυο αρμάτων μάχης, όπου μεταφέρθηκαν μετά από πολλές περιπέτειες από τον Σταυρωμένο.

2 skartilakis australoi
Οι Θέσεις της 2ης πυροβολαρχίας αλεξιπτωτιστών, ακριβώς απέναντι από το σημείο που εξόρμησαν οι εννιά Αυστραλοί. Διακρίνονται τα χαρακώματα κάτω από τις συκιές και οι αλεξιπτωτιστές σε μια ανάπαυλα της μάχης.

3 skartilakis australoi

Θέσεις των αλεξιπτωτιστών στα Μισίρια, κοντά στον παλιά Εθνικό στο ίδιο ύψος με την εκκλησία Πέτρου και Παύλου.

Την αυγή της 27ης Μαΐου το άρμα τύπου Matilda (3) με το όνομα GNOME ξεπρόβαλε από τη δεξιά πλευρά των Αυστραλιανών γραμμών, στην παραλία με κατεύθυνση δυτικά, ενώ την αριστερή πλευρά θα την κάλυπτε το δεύτερο άρμα matilda με την ονομασία GNAT. Θα ακολουθούσε το πεζικό. Το άρμα GNOME κινήθηκε νωχελικά πάνω στην άμμο ενώ ο πυργίσκος του άρχισε να στρέφεται και να σημαδεύει τους Γερμανούς. Στη νεκρή ζώνη και 30 περίπου μέτρα από το ρυάκι το άρμα χτυπήθηκε στη δεξιά πλευρά από μια άμεση βολή του πυροβόλου LG40 (4) που βρίσκονταν μερικές δεκάδες μέτρα πίσω από τις Γερμανικές γραμμές.

4 skartilakis australoi
Το άρμα μάχης GNOME χτυπημένο στην παραλία των Μισιρίων μερικά μέτρα από τις Γερμανικές θέσεις, που βρίσκονται κάτω από τις συκιές. Λίγο πιο μπροστά από το άρμα διακρίνεται το πηγάδι που προσπάθησαν να προωθηθούν οι Αυστραλοί.

5 skartilakis australoi
Το πηγάδι και το άρμα GNOME όπως φαίνονταν από τα Γερμανικά χαρακώματα κατά τη διάρκεια της μάχης. Από αυτή τη φωτογραφία μπορούμε να αντιληφθούμε το πεδίο και το πόσο κοντά στις αντίπαλες θέσεις, επιχείρησε να φτάσει η ομάδα των Αυστραλών…   

Η επίθεση έμοιαζε να αποτυγχάνει. Ο Αυστραλός λοχαγός Honner βλέποντας ότι το τανκ είχε τεθεί εκτός μάχης και το πεζικό θα έμενε ακάλυπτο αποφάσισε γρήγορα να μετακινήσει μια ομάδα στρατιωτών που θα έστηνε ένα πολυβόλο Bren σε μια οχυρή θέση μέσα στη νεκρή ζώνη και μόλις λίγα μέτρα από τις γραμμές των αλεξιπτωτιστών.

Στο σημείο αυτό ήταν ένα πηγάδι, μια στέρνα και ένα χαμηλό τοιχίο, πολύ συνηθισμένα εκείνη την εποχή στην περιοχή. Εκεί έπρεπε να φτάσει η εννιαμελής ομάδα των Αυστραλών, να στήσει το πολυβόλο και με τα πυρά του να υποστηρίξει τους υπόλοιπους άντρες που θα έκαναν επίθεση... φυσικά επρόκειτο για μια αποστολή αυτοκτονίας.

Οι εννιά γενναίοι Αυστραλοί
Η ομάδα των Αυστραλών του 2/11 τάγματος αποτελούνταν από τους: δεκανέα T. Willoughby, υποδεκανέα Dowset, στρατιώτες: Brown, Elvy, Fraser, Green, McDermid, White και Proud. Μόλις δόθηκε το σύνθημα οι άνδρες αυτοί σηκώθηκαν από το ρυάκι που τους παρείχε κάλυψη και άρχισαν να τρέχουν προς το πηγάδι, τα πόδια τους βυθίζονταν στην άμμο της νεκρής ζώνης, κάτι που σε συνδυασμό με τη ζέστη της ημέρας, σίγουρα θα δυσκόλευε την κίνηση τους.

Ο στρατιώτης Proud χτυπήθηκε πρώτος στο πλατύ ατσάλινο κράνος με το που ξεπρόβαλε από το χαντάκι και ξαναέπεσε μέσα ζαλισμένος, οι υπόλοιποι συνέχισαν. Οι αλεξιπτωτιστές σίγουρα θα έμειναν έκπληκτοι από τη γενναιότητα των οκτώ ανδρών που έτρεχαν καταπάνω τους. Η ομάδα προσπέρασε το αχρηστευμένο άρμα GNOME και κόντευε να φτάσει στο πηγάδι όμως ο αρχηγός, δεκανέας T. Willoughby χτυπήθηκε και έπεσε νεκρός.

Ο επόμενος στρατιώτης σήκωσε το πολυβόλο έτρεξε μερικά μέτρα όμως χτυπήθηκε και αυτός...ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το πολυβόλο από τα χέρια του νεκρού συντρόφου τους και κατευθύνονταν προς το πηγάδι σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ολοκληρώσουν την αποστολή τους... Ο τελευταίος από αυτούς έφτασε στο πηγάδι και έπεσε νεκρός έχοντας στην αγκαλιά του το πολυβόλο Bren, φυλώντας το ακόμη και στο θάνατο... μόλις 20 μέτρα από τις Γερμανικές γραμμές. Τόσο κοντά...

Κατόπιν ένας Αυστραλός τραυματιοφορέας έκανε την εμφάνιση του κρατώντας μια σημαία με ένα σταυρό, πλησίασε τους άνδρες που κείτονταν και διαπίστωσε το θάνατό τους. Οι αλεξιπτωτιστές κρατώντας τα όπλα τους με τις κάνες προς τα πάνω, του έκαναν νόημα να απομακρυνθεί γρήγορα από το σημείο. Αργότερα οι αλεξιπτωτιστές τους έθαψαν ανάμεσα στους δικούς τους νεκρούς σε ένα προσωρινό νεκροταφείο στα Μισίρια.

6 skartilakis australoi
Οι τάφοι των Αυστραλών ανάμεσα στους Γερμανούς.

7 skartilakis australoi
Το ίδιο ακριβώς σημείο όπως είναι σήμερα. Το τοπίο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα.

Οι μάχες συνεχίστηκαν για δύο ακόμη ημέρες. Και οι δυο πλευρές πάλευαν απεγνωσμένα χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Το βράδυ της 28ης Μαΐου, μια ομάδα Αυστραλών διείσδυσε στις γραμμές των αλεξιπτωτιστών που ήταν πλέον πολύ αραιά επανδρωμένες και κατέλαβε για λίγες ώρες κάποια κτίρια εντός των Περιβολίων. Στις 29 του μηνός κατέφθασαν οι Γερμανικές ενισχύσεις και η μάχη του Ρεθύμνου έλαβε τέλος.

Το πεδίο της μάχης σήμερα
Σήμερα Ρεθυμνιώτες και τουρίστες, έχουν άγνοια για τα χώματα που πατάνε και για το πόσο αίμα έχει χυθεί εκεί που κάνουν το μπάνιο τους. Το χαντάκι στο camping Elizabeth υπάρχει ακόμα καθώς και η νεκρή ζώνη μεταξύ του camping και των σπιτιών δυτικά. Το τοπίο δεν έχει αλιωθεί ιδιαίτερα, ενώ αν κάποιος είναι παρατηρητικός μπορεί ακόμη και σήμερα να εντοπίσει κάλυκες .303 των Βρετανικών όπλων στο σημείο εκκίνησης των Αυστραλών καθώς και διάσπαρτους Γερμανικούς κάλυκες των 7,92 στη νεκρή ζώνη, αδιάψευστα στοιχεία της σκληρής μάχης.

8 skartilakis australoi
Το πεδίο της μάχης, μέσα από το χαντάκι που ξεκίνησαν την επίθεση τους οι εννέα Αυστραλοί, όπως είναι σήμερα.

9 skartilakis australoi
Ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει κάλυκες από τη μάχη σε όλο το πεδίο.

Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα η κατασκευή μιας πινακίδας που θα εξηγούσε μερικά πράγματα για τα συμβάντα εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα αυτής της λυπητερής ηρωικής ιστορίας οκτώ ανδρών που έπεσαν τόσο μακριά από την πατρίδα τους...

Παραπομπές:
1. Λόφος Β. Πρόκειται για το λόφο που βρίσκεται νότια του Αδελιανού κάμπου. Εκεί βρίσκονταν αρχικά οι θέσεις του 2/11 Αυστραλιανού τάγματος, που θα λειτουργούσαν ως εφεδρεία.
2. Αντιαεροπορικό Flak 30 των 20χιλ. που ρίπτονταν με αλεξίπτωτο.
3. Matilda tank. Ηταν το βασικό άρμα μάχης του Βρετανικού στρατού, βάρους 25 τόνων και με 4 άτομα πλήρωμα. Με οπλισμό ένα πυροβόλο των 40 χιλ. και ένα πολυβόλο των 7,92. Η ταχύτητα του έφτανε τα 26 χλμ. την ώρα σε δρόμο και τα 14 χλμ. εκτός δρόμου.
4. LG40. Πρόκειται για το πρώτο πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως διαμετρήματος 105 χιλ. Στον τομέα του Ρεθύμνου έπεσαν 4 τέτοια όπλα με αλεξίπτωτο. Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διατρητικά η υψηλής εκρηκτικότητας πυρομαχικά. Στο Ρέθυμνο τα συγκεκριμένα πυροβόλα είχαν έλλειψη πυρομαχικών. Με το τελευταίο διατρητικό βλήμα καταστράφηκε το άρμα GNAT. Στις 27 Μαΐου.

Βιβλιογραφία-Πηγές:
-Πολεμικό ημερολόγιο 2/11 τάγματος. AWM
-Επίσημη Αυστραλιανή ιστορία της μάχης της Κρήτης κεφ.12
-Πολεμικό ημερολόγιο ομάδας Wiedemann. Freiburg
-Ερωτήσεις στον αλεξιπτωτιστή Hans Bender, μέσω Mike Smithe.
-Αρχείο Δ. Σκαρτσιλάκη

Για την ολοκλήρωση του άρθρου χρειαστήκαν πολλές ώρες έρευνας στο πεδίο της μάχης για ταυτοποίηση των φωτογραφιών και εύρεση στοιχείων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 13:08