Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 13:06

Η απόρρητη ιστορία των Ελληνοαμερικανών Εθελοντών του Β’ Παγκοσμίου στην Εθνική Αντίσταση

Η δράση των Ελληνοαμερικανών Εθελοντών κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, η οποία παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 1988 λόγω του απορρήτου της αποστολής και της φύσης του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services/OSS), ωστόσο ακόμη διερευνάται σε βάθος όλη η ιστορία, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχουν αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων. Η δράση των Ελληνοαμερικανών Εθελοντών κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, η οποία παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 1988 λόγω του απορρήτου της αποστολής και της φύσης του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services/OSS), ωστόσο ακόμη διερευνάται σε βάθος όλη η ιστορία, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχουν αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων.

Εκδήλωση με αφορμή τα 75 χρόνια από τη δημιουργία του 122 Ελληνοαμερικανικού Ανεξάρτητου Τάγματος πραγματοποίησαν τα τμήματα «Θησεύς» Υιοί του Περικλέους SHJ-02 και HJ-03 Θεσσαλονίκης «Αλέξανδρος ο Μέγας» της Amerian Hellenic Educational Progressive Association - ΑΗΕΡΑ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Σημείο αναφοράς της εκδήλωσης, το βιβλίο «Ελληνοαμερικανοί Εθελοντές στην Εθνική Αντίσταση», εκδόσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού/ Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού το 2005, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν σχετικές βραβεύσεις και ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα, βραβείο για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την επίμονη, επίπονη και επιτυχή προσπάθεια έκδοσης του βιβλίου και παρουσίασης στο ευρύ κοινό πληροφοριών και ντοκουμέντων της απόρρητης ιστορίας των Ελληνοαμερικανων Εθελοντών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέλαβε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας ο οποίος συγκίνησε το κοινό με ομιλία του ιστορικής αξίας αναφερόμενος σε γεγονότα της εποχής. Το βραβείο παρέλαβε από τον Συγγραφέα, Ανδρέα Ζαπουνίδη, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Επίσης, για την πολύτιμη προσφορά τους στην έκδοση του βιβλίου και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι: Στρατηγός εν αποστρατεία Κακουδάκης, ο Στρατηγός Δελατόλας, ο Στρατηγός εν αποστρατεία Δημόπουλος, η κυρία Δήμα-Δημητρίου, η κυρία Δέμου και η κυρία Κοπανιτσάνου. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης AHEPA κ. Φάνος Πίτηρης, Πρόεδρος τμήματος 02 «Θησευς» Υιοί του Περικλέους AHEPA κ. Ευάγγελος Σπανός, ο Πρόεδρος του τμήματος 03 Θεσσαλονίκης HJ-03 AHEPA Θεσσαλονίκης «Αλέξανδρος ο Μέγας», κ. Κωνσταντίνος Φεζούδης, Πρώην Πρόεδρος τμήματος HJ-03 AHEPA Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Κοττάς και ο δημοσιογράφος Πάνος Μπουλιώνης, Διευθυντής Ειδήσεων στον Τηλεοπτικό σταθμό Βορείου Ελλάδος ΕΓΝΑΤΙΑ TV.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος της Υφ. Εθνικής Άμυνας, Εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ Υπτγος κ. Κακαβάς, Εκπρόσωπος του Α/Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί και των τριών Κλάδων, Εκπρόσωποι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Διευθύνσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Πρόεδροι Τμημάτων της ΑΗΕΡΑ και δεκάδες μέλη της ΑΗΕΡΑ από όλη την Ελλάδα, Εκπρόσωποι ΕλληνοΑμερικάνικων και Αμερικάνικων Οργανώσεων, Ο Γενικός Γραμματέας Association of US ARMY in Greece Τμήμα 122 Mr.Tom Mcquire (retired Lt. Col USARMY), πλήθους δημοσιογράφων και κόσμου.

Η δράση των Ελληνοαμερικανών Εθελοντών κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, η οποία παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 1988 λόγω του απορρήτου της αποστολής και της φύσης του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services/OSS), ωστόσο ακόμη διερευνάται σε βάθος όλη η ιστορία, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχουν αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων.

44108524 339418536815824 647033717881044992 n 1

Χαρακτηριστικό αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Ανδρεά Ζαπουνίδη:
’’Πρώτοι οι Έλληνες ο Περικλής σε αυτή την Αττική γη που μας φιλοξενεί συνέλαβε την αξία της θάλασσας και είπε το περίφημο ‘’ Μέγα της θαλάσσης κράτος’’ σήμερα οι ΗΠΑ εχουν τον ισχυρότερο στρατιωτικό στόλο του κόσμου και η Ελλάδα τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο του κόσμου ενώ ΚΡΗΤΗ και ΚΥΠΡΟΣ εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην καρδία του πλανήτη, στη μέση της γης τη θάλασσα του Ηροδότου. βρισκόμαστε σήμερα εδώ να κάνουμε μια χειραψία με την ιστορία, μια άγνωστη ιστορία που οι καιροί επιτάσσουν να αναδείξουμε περισσότερο και να φωτίζουμε συνεχώς, μια ιστορία φάρος που μαζί με άλλες κοινές ιστορίες θυσίας και καθήκοντος έναντι του πεπρωμένου, οδηγεί τα πελώρια καράβια του Ελληνικού και του Αμερικάνικου λαού σε ασφαλείς λιμάνια.
Ένα τέτοιο φάρο ορκίστηκαν να στήσουν και πόντισαν με το αίμα τους στον ωκεανό της ιστορίας, οι ΕλληνοΑμερικάνοι Εθελοντές, έτσι ώστε οι νεότερες γενιές στις δύο πλευρές αυτού του ωκεανού να μην ξεχάσουν ποτέ τους κοινούς αγώνες που μας ενώνουν και την αγάπη για την πατρίδα και το Έθνος’’.

Μετά την παρουσίαση του μοναδικά σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού που είχαν την τύχη να γίνουν μάρτυρες και να παρακολουθήσουν σε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά συγκινημένη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων οι παρευρισκόμενοι, υλικό που σύντομα θα κυκλοφορήσει ελεύθερο στο διαδίκτυο, ο κ. Ζαπουνίδης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως “Σήμερα που το κουρνιαχτό των εχθρών ακούγεται από μέσα και όχι μόνο απο έξω, σήμερα που σκοτεινές δυνάμεις με καλυμμένα πρόσωπα και μάσκες δήθεν ανθρωπιστικές προσπαθούν να αντιγράψουν στα κρυφά άσχημες σελίδες του βιβλίου της ιστορίας, πνίγοντας αθώους στην ίδια θάλασσα που τιμησαν οι ήρωες Ελληνοαμερικάνοι εθελοντές πρόγονοι μας, πρέπει να θυμηθούμε οτι μόνο ενωμένοι οι δύο λαοί Μαζί όπως και πριν απο 75 χρόνια αλλάξαμε τον ρου της ιστορίας, και μέσα από συμπληγάδες και κύκλωπες, μέσα από την κόκκινη αιματοβαμμένη θάλασσα, τα μεγάλα καράβια των λαών μας άντεξαν, με τη γαλανόλευκη και την αστερόεσα πλάι πλάι, παιδιά της θυσίας και του καθήκοντος επιλέξαμε την δημιουργία και την αδελφοσύνη, επιλέξαμε ένα μέλλον του πατριωτισμού, της ευημερίας και της υπερηφάνειας και νικήσαμε ξανά και μετά τον μεγάλο πόλεμο... Σήμερα, ας επιλέξουμε ειρήνη και ελευθερία αντί της ήττας και του θανάτου. Έλληνες και Αμερικάνοι, Αμερικάνοι και Έλληνες ας συναντιόμαστε στα ιστορικά μονοπάτια της μνήμης και της θυσίας στα μέρη που πάτησαν οι ήρωες Εθελοντές του Β΄ΠΠ στην Ηπειρο την Μακεδονία την Θεσσαλία στη Θράκη μας, να σταθούν οι λαοί μας μαζί ξανά, παντοτινά ισχυροί, παντοτινά κυρίαρχοι, πάντα με δικαιοσύνη και πάντα ευγνώμονες για τη χάρη την καλοσύνη και τη δόξα του Θεού.

44075892 412718962461080 8689036212121370624 n

Η εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά με τον Στρατηγό ε.α. Κόρκα Κωνσταντίνο να αποσπά θερμό χειροκρότημα μετά από μια σύντομη αλλά ουσιαστική αναφορά του στην άγνωστη πολεμική ιστορία της Ελλάδας και τις προσωπικές του εμπειρίες με “το δάχτυλο στη σκανδάλη’’ πλάι πλάι με τους συμμάχους και αργότερα με την καθιερωμένη σε τόσο ιστορικές και αποκαλυπτικές εκδηλώσεις <<οικογενειακή>> φωτογραφία. Η προβολή μιας τόσο σημαντικής πτυχής της σύγχρονης ιστορίας των δύο χωρών Ελλάδας και Η.Π.Α. δεν πρέπει να ξεχαστεί σε ένδειξη τιμής όσων έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία.