Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 13:09

31 Οκτωβρίου 1918 - Τα θωρηκτά Αβέρωφ και Κιλκίς στην Κωνσταντινούπολη!

Τα ελληνικά θωρηκτά ""Κιλκίς"" και ""Αβέρωφ"", περνούν τα Στενά και αγκυροβολούν στις 31 Οκτωβρίου 1918 μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ.. Τα ελληνικά θωρηκτά ""Κιλκίς"" και ""Αβέρωφ"", περνούν τα Στενά και αγκυροβολούν στις 31 Οκτωβρίου 1918 μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ..

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, ναυτική συμμαχική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν και τα ελληνικά θωρηκτά "Κιλκίς" και "Αβέρωφ", περνά τα Στενά και αγκυροβολεί στις 31 Οκτωβρίου 1918 μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ. Η ελληνική σημαία είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία.

Όταν η ελληνική σημαία ήταν ορατή από την Αγία Σοφία...

Ταυτόχρονα, τμήμα της Κρητικής Χωροφυλακής εγκαθίσταται στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου. Τα περιστατικά αυτά γίνονται αφορμή για συγκινητικές εκδηλώσεις ενθουσιασμού από όλο τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.

Τμήμα της Κρητικής Χωροφυλακής εγκαθίσταται στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου.

Την ίδια ημέρα, ο Άγγλος Στρατηγός Milne ορίζει ως διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής της Ευρωπαϊκής Τουρκίας το Στρατηγό Ουίλσον, Διοικητή του XII Βρετανικού Σώματος Στρατού. Έτσι στο ακρωτήριο Έλλη και στο Κουμ Καλέ αρχίζει η αποβίβαση της 28ης Βρετανικής Μεραρχίας και επιτυγχάνεται η είσοδος των συμμαχικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 09:20