Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 09:14

Σμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς - Ο ... καμικάζι της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας

Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων. Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων.

18 Νοεμβρίου 1940... Πέντε αεροσκάφη ΡΖL-24 των 22 και 23 Μοιρών Διώξεως ενεπλάκησαν με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Ένας από τους Έλληνες χειριστές, ο Σμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς, βρέθηκε αντιμέτωπος με εχθρικά καταδιωκτικά πάνω από τη Μόροβα.
Αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας πάνω σε ιταλικό καταδιωκτικό. Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων.

Κατά την ίδια αερομαχία ο Υποσμηναγός Ιωάννης Κυριαζής, αν και τραυματισμένος σοβαρά στο πόδι, έστρεψε τα όπλα του εναντίον δύο εχθρικών καταδιωκτικών που κατέπεσαν διάτρητα.

Αργότερα τρία Blenheim της 32 Μοίρας Βομβαρδισμού 5 απογειώθηκαν με αποστολή το βομβαρδισμό του Αργυροκάστρου. Επειδή όμως υπήρχε πυκνή νέφωση στην περιοχή, ένα από τα αεροπλάνα έριξε τις βόμβες του στην Πρεμετή, όπου ο εχθρός είχε αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, καυσίμων και άλλων εφοδίων.

Επί τρία μερόνυχτα τα πυρομαχικά καίγονταν και ανατινάσσονταν....

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 09:23