Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 14:31

Ασφάλεια συνόρων και Συνοριοφυλακή

Με τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας, επιβάλλεται η εκ νέου και η μετά από σε βάθος προεργασία διοικητική αυτονόμηση της συνοριοφυλακής και το "χτίσιμο" της σε νέα πρότυπα. Με τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας, επιβάλλεται η εκ νέου και η μετά από σε βάθος προεργασία διοικητική αυτονόμηση της συνοριοφυλακής και το "χτίσιμο" της σε νέα πρότυπα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας - Δημοσιογράφος

Η πατρίδα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση λόγω της αλόγιστης εισόδου και παραμονής λαθρομεταναστών στη χώρα. Το μείζον αυτό πρόβλημα με προεκτάσεις που φθάνουν να αφορούν την εθνική ασφάλεια δεν έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με ημίμετρα των οποίων η όποια δραστικότητα εκφυλίστηκε σε βάθος χρόνου.

Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η δημιουργία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, της συνοριακής αστυνομίας ή συνοριοφυλακής μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών. Κατά τα συνήθη ελληνικά ειωθότα, το όλο εγχείρημα έγινε πρόχειρα, χωρίς σοβαρή προεργασία και με ασαφές το ακριβές καθεστώς λειτουργίας της νέας υπηρεσίας. Αν και επέφερε κάποιους καρπούς καθώς βελτιώθηκε (προσωρινά όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια) η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές, τα στοιχεία της προχειρότητας και της πίεσης χρόνου υπό τα οποία δημιουργήθηκε η συνοριοφυλακή αποτέλεσαν και την γεννεσιουργό αιτία της παύσης της λειτουργίας της ως αυτόνομης υπηρεσίας και της σταδιακής απορρόφησης της από την ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία προβλήθηκε ως κίνηση εξορθολογισμού της λειτουργίας του συστήματος η οποία υποτίθεται θα οδηγούσε στην καλύτερη απόδοση του.

Για όποιον βέβαια εξωτερικό παρατηρητή η "αναδιοργάνωση" δεν πέτυχε τους στόχους της. Τα τμήματα συνοριακής φύλαξης και δίωξης της λαθρομετανάστευσης (που σημειωτέων επεκτάθηκαν σταδιακά στο σύνολο της χώρας καθώς η παρουσία λαθρομεταναστών έπαψε να αποτελεί χαρακτηριστικό αποκλειστικά των παραμεθόριων περιοχών) σήμερα σε πολλές περιοχές υπολειτουργούν καθώς το προσωπικό τους απορροφήθηκε από άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, αλλού απαιτείται η απόσπαση αστυνομικών από άλλες περιοχές προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο φόρτο εργασίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις η παρουσία τους είναι τυπική καθώς απλά αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση στους τομείς ευθύνης τους.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Καταρχήν επιβάλλεται η εκ νέου και η μετά από σε βάθος προεργασία διοικητική αυτονόμηση της συνοριοφυλακής και το "χτίσιμο" της σε νέα πρότυπα. Ως πρότυπο για την επανασύσταση της συνοριοφυλακής θα μπορούσε να να αποτελεί η πάλαι ποτέ Γερμανική Συνοριοφυλακή (Bundesgrenzschutz) με έμφαση στους ακριτικούς νομούς καθώς είναι απείρως ευκολότερο να "σφραγίζεις" την πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στα σύνορα από το να προσπαθείς να τους μαζέψεις από κάθε γωνιά της χώρας. Η διοικητική της δομή θα είναι ανεξάρτητη και θα στηρίζεται στον κάθετο διαχωρισμό Διοίκηση Συνοριοφυλακής (στην έδρα κάθε περιφέρειας) -Υποδιοίκηση Συνοριοφυλακής (στην έδρα κάθε παλιού νομού) -Τμήμα Συνοριοφυλακής(στην έδρα κάθε Καλλικρατικού δήμου). Ειδικά για επιμεθόρια και παραμεθόρια χωριά και κωμοπόλεις θα προβλέπονται Σταθμοί και Κινητά Αποσπάσματα Συνοριοφυλακής, τα τελευταία εξοπλισμένα με οχήματα παντοδαπούς εδάφους μέρος εκ των οποίων θωρακισμένα. Σε επίπεδο Διοίκησης Συνοριοφυλακής θα υπάρχουν Κινητά Τμήματα Συνοριοφυλακής εφοδιασμένα με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα με βαρύ οπλισμό καθώς η Συνοριοφυλακή θα είναι μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος άμυνας και ασφάλειας το οποίο έχουμε προτείνει κατά καιρούς.

Επίσης στην υπηρεσία του σώματος θα βρίσκονται πλωτά (παράκτια περιπολικά και καταδιωκτικές άκατοι) και εναέρια (ελικόπτερα και αεροσκάφη με ικανότητα ελαφράς κρούσης) μέσα ενώ σε επίπεδο ατομικού οπλισμού προβλέπεται ο εφοδιασμός με σύγχρονο φορητό οπλισμό όπως πιστόλια, λειόκαννα, τυφέκια, αραβίδες, υποαραβίδες, υποπολυβόλα καθώς και πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, ελαφρείς όλμους και ελαφρά αντιαρματικά για τα Κινητά Τμήματα Συνοριοφυλακής, σύγχρονος εξοπλισμός όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, ραντάρ επιτήρησης εδάφους,σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνιών, αστυνομικούς σκύλους για έρευνα και αποτροπή, ενώ το σύνολο του προσωπικού θα είναι εφοδιασμένο με τελευταίου τύπου αστυνομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα εξοπλισμό(στολές, κράνη από kevlar, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξαρτήσεις, φορητό ασύρματο κ.α).

Στις αποστολές του σώματος θα συμπεριλαμβάνονται εκτός της δίωξης της λαθρομετανάστευσης και της αποτροπής εισόδου μη εξουσιοδοτημένου προσωπικού στη χώρα, η επιτήρηση και ο μερικός έλεγχος της μεθορίου (το τελευταίο σε συνεργασία με τις Ε.Δ) και η γενικότερη συμβολή στην εθνική άμυνα κυρίως με την συμμετοχή των Κινητών μονάδων του σώματος.

Γνωρίζουμε πως η πρόταση μας δεν είναι ούτε της μόδας ούτε διεκδικεί φυσικά το αλάθητο. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα ασφαλείας συνόρων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι οξύ και δεν υπάρχει πλέον χώρος για ολέθριους πειραματισμούς και επιδείξεις «πολιτικής ορθότητας». Η πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία και η επαναδημιουργία της Συνοριοφυλακής κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Ας τολμήσουν οι πολιτικοί μας ταγοί να κάνουν μια φορά αυτό που οι απαιτούν οι περιστάσεις και όχι η στείρα προσκόλληση σε μια ψευδή αντίληψη περί "προοδευτισμού".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter