Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:46

29 Δεκεμβρίου 1940 – Η θυσία τριών αεροπόρων της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού

Η μοναχική αποστολή και ο ηρωικός θάνατος τριών Ελλήνων Αεροπόρων κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η μοναχική αποστολή και ο ηρωικός θάνατος τριών Ελλήνων Αεροπόρων κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου 1940, ένα Blenheim Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, κατά τη διάρκεια αποστολής στον τομέα δράσης του Β' Σώματος Στρατού, εντοπίστηκε από ιταλικά αεροπλάνα διώξεως Fiat CR.42 (363ης Μοίρας).

Ακολούθησε σφοδρή αερομαχία, κατά την οποία το ελληνικό βομβαρδιστικό δέχθηκε καταιγιστικά διασταυρούμενα πυρά. Διάτρητο κατέπεσε στην περιοχή της Αυλώνας, παρασύροντας στο θάνατο όλο το πλήρωμα, τον Υποσμηναγό Χατζηιωάννου Κλεάνθη και τους Αρχισμηνίες Σωτηριάδη Κωνσταντίνο και Αραμπατζή Νικόλαο.

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗΣ του Κλήμεντος
Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας απ' όπου αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Φωτίου
Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου. Αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1940 και ακολούθως εκπαιδεύτηκε ως Πολυβολητής-Βομβαρδιστής. Παίρνοντας το πτυχίο του τον Ιούλιο μετατάχθηκε στην Αεροπορία ως Έφεδρος Αρχισμηνίας.

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου
Γεννήθηκε το 1914 στο Σουφλί Έβρου.
Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε ως μαθητής στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πυροβολικού Θεσσαλονίκης, απ' όπου αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1940. Ακολούθως εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Γενικής Εκπαιδεύσεως και Ειδικοτήτων ως Βομβαρδιστής-Πυροβολητής. Παίρνοντας το πτυχίο του τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου μετατάχθηκε στην Αεροπορία ως Έφεδρος Αρχισμηνίας.

Επίσης, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, η Αεροπορία Στρατιωτικής Συνεργασίας (Παρατηρήσεως) πραγματοποίησε τέσσερις αποστολές αναγνώρισης, με παράλληλη προσβολή στόχων στο πεδίο της μάχης, στους τομείς Πόγραδετς, Κλεισούρας και Μοσχόπολης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:53