Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 10:31

Oι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα - Αφήστε το σύντροφοι... Δεν...

Αόριστες, γενικόλογες και χωρίς να πείσουν πως αντιλαμβάνονται πλήρως τον ρόλο και την κρισιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων - ειδικά σε αυτή την περίοδο ρευστότητας που διανύουμε - είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα της χώρας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Αόριστες, γενικόλογες και χωρίς να πείσουν πως αντιλαμβάνονται πλήρως τον ρόλο και την κρισιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων - ειδικά σε αυτή την περίοδο ρευστότητας που διανύουμε - είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα της χώρας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Αόριστες, γενικόλογες και χωρίς να πείσουν πως αντιλαμβάνονται πλήρως τον ρόλο και την κρισιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων - ειδικά σε αυτή την περίοδο ρευστότητας που διανύουμε - είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα της χώρας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Με αναφορές που επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα και να χαϊδέψουν αυτιά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στο επίπεδο διαβίωσης των στελεχών των ΕΔ, χωρίς ωστόσο να παραθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των στελεχών των ΕΔ. Διατήρηση σε υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας κρίσιμων ικανοτήτων του στρατεύματος με αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όπως ανέφεραν τα στελέχη του, μια Άμυνα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Που σημαίνει (σύμφωνα με την Κουμουνδούρου) αξιοκρατία, επαγγελματισμό, αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των στελεχών στα πρότυπα προηγμένων στρατιωτικά ευρωπαϊκών χωρών.

Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές των στελεχών της Αριστερά στο θέμα της Θητείας αλλά και της εφαρμογής .... συνηγόρου και γενικού επιθεωρητή στον χώρο των ΕΔ. Συγκεκριμένα, η Θητεία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαμορφωθεί με επιχειρησιακό προσανατολισμό, ενώ μιλά για "Ανάπτυξη ελληνικής στρατηγικής αποτροπής". Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων αρχών στο χώρο των ΕΔ, όπως "ο Συνήγορος του Στρατιωτικού" και ο "Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών της Άμυνας".

Για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνει από, ενώ τα στελέχη του κάνουν λόγο για Ένοπλες Δυνάμεις μικρότερες, ευέλικτες και πιο οικονομικές... Για το ζήτημα των προμηθειών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια νέα στρατηγική επανασχεδιασμό των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που εκκρεμούν, με ταυτόχρονη εστίαση σε προγράμματα διακρατικών συνεργασιών, οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση. Παράλληλα, τα στελέχη του τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα τέλος πάντα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΕΔ στην κοινωνία όχι μόνο στις φυσικές καταστροφές και στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 11:13