Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 09:52

Αβραμόπουλος: Με την κρίση στην Ουκρανία διακυβεύεται η παγκόσμια σταθερότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη, Δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία. Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη, Δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε ως βασικός ομιλητής σε διεθνές Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν στη Βοστώνη το Πανεπιστήμιο Harvard και η Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic, η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου και ο πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νυν κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, James Stavridis.

Στην ομιλία του, ενώ αναφέρθηκε στην ιδεολογική βάση που οδήγησε στη σύλληψη του οράματος για μια Ενωμένη Ευρώπη, την «εξάλειψη των θεμελιωδών αιτιών του πολέμου», ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μια νέα μορφή διάκρισης που διαχωρίζει την Ευρώπη σε μία ζώνη προόδου από τη μία και μια ζώνη χρέους από την άλλη, μια διάκριση που δεν ακυρώνει μόνο την ιδέα μιας κοινής Ευρωπαϊκής εστίας και υποδαυλίζει την αρχή της κοινωνικής συνοχής, αλλά πολύ περισσότερο απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες, του φασισμού αποτελεί ενσάρκωση αυτής της απειλής, προσέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρωτίστως υπογράμμισε ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι αμιγώς πολιτική και χαρακτήρισε αυτήν την πρόκληση κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πρόκληση σήμερα είναι να χτίσουμε ένα πολιτικό οικοδόμημα που θα αποτελεί απότοκο της ιστορικής αναγκαιότητας, η οποία προκύπτει από την παραδοχή ότι τα έθνη-κράτη δεν μπορούν πια από μόνα τους να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες. Μια Ευρώπη απόγονο ενός νέου πολιτικού ρεαλισμού που απαιτεί λύσεις 21ου αιώνα και όχι δόγματα του 20ου.

Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε ζητούμενο ένα νέο Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη που να οδηγεί στο ιστορικά αναπόφευκτο, την ίδρυση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Κράτους, με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης και της επιρροής της στον κόσμο. Δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος. Η Ευρώπη δεν απέτυχε. Τα έθνη κράτη και οι πολιτικές ελίτ απέτυχαν, κατέληξε.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη, Δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία. Μια Ουκρανία που θα ενώσει στην πράξη τον ευρωατλαντικό κόσμο με τη Ρωσία. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η διπλωματία πρέπει να κυριαρχήσει. Εχθροί μας είναι ο εξτρεμισμός και οι μονομερείς συμπεριφορές που υπονομεύουν τις κατακτήσεις της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Η σοφία της Ιστορίας πρέπει να μας καθοδηγεί, κατέληξε.

Προσερχόμενος στο Πανεπιστήμιο Harvard όπου συμμετείχε ως βασικός ομιλητής σε Συνέδριο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση. Δε διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα. Μπροστά μας έχουμε δυο εχθρούς: τον εθνικιστικό εξτρεμισμό και την αυταρχικότητα. Ο εξτρεμισμός σαν πολιτική πρακτική θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης Ιστορίας και η αυταρχικότητα ως συμπεριφορά και μεθοδολογία, υπονομεύει ό,τι έχει κατακτήσει ο πολιτισμένος κόσμος στη μεταπολεμική περίοδο.

Αυτή η περίοδος απέδειξε ότι οι σχέσεις μας, ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο και τη Ρωσία δεν ήταν ένα παιχνίδι με καθολική επικράτηση της μιας μόνο μεριάς (zero sum game). Αντίθετα βρέθηκε ένα modus operandi που έφερε την επιθυμητή σταθερότητα, συνάμα δε υπήρξε κοινή μετωπική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού. Μαζί συνεργαζόμενοι δημιουργήσαμε την παγκόσμια κοινή αρχιτεκτονική. Τώρα είναι πάλι η ώρα να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην αξία της αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης.

Η αμοιβαία κατανόηση είναι η ψυχή του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορείς να έχεις έναν κόσμο που να διέπεται από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εάν την ίδια ώρα δε νοιάζεσαι πραγματικά για ρεαλιστικές λύσεις για θέματα ασφάλειας. Δεν μπορείς να έχεις ένα σταθερό κόσμο χωρίς να σέβεσαι τους νόμους και την πρακτική του Διεθνούς Δικαίου. Η πολιτική σύνεση πρέπει να είναι ο οδηγός μας, όπως επίσης και η ιστορική εμπειρία. Να μην επαναλάβουμε τους κακούς μας εαυτούς που πάντοτε ελλοχεύουν.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανατρέχουμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, να δαιμονοποιούμε κράτη, λαούς και ηγέτες και να υποκαθιστούμε τη διπλωματία με τον εφησυχασμό και την αδράνεια. Με αποφασιστικότητα και υπεύθυνη ηγεσία πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον απαιτεί να συνεργαζόμαστε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και όλους τους παράγοντες της διεθνούς εννόμου τάξεως για ένα σταθερό και ειρηνικό κόσμο.

Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία, που θα ενώνει στην πράξη τον Ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία. Σε αυτό ας συνδράμουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, η οποία απειλεί ευθέως και την περιοχή, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter