Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 11:39

Στις ερπύστριες της τρόικας η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Από την Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της. Από την Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Με το εκβιαστικό δίλημμα δόση ή ... χάος, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση την ουσιαστική διάλυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Ανώνυμης Εταιρείας ΛΑΡΚΟ.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς και οι τρεις κρατικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι ζητούν να μπει λουκέτο στις συγκεκριμένες εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, ως απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα ώστε να καταβληθεί το υπόλοιπο της δόσης του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 361 εργαζόμενοι, στα ΕΑΣ 816 και στη ΛΑΡΚΟ περίπου 1000.
Από την Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν επανέλαβε λέξη προς λέξη το χωρίο της έκθεσης της τρόικας που αναφέρεται στο θέμα της εκκαθάρισης και προετοιμασίας για ιδιωτικοποίηση των τριών εταιριών, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των προθέσεων των δανειστών.
Το Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η επικοινωνιακή καταιγίδα του πρωθυπουργικού επιτελείου περί ... ανάπτυξης και success story κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί διέξοδος, την ώρα που οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές.
Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει μάχη για να μην περάσει η πρόταση των δανειστών ενώ σε αγώνα δρόμου ώστε να αποδείξει στην Τρόικα τη ζημιά που θα σημάνει για το ελληνικό δημόσιο το κλείσιμο των τριών εταιρειών, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Οικονομικών.

Δήλωση Καμμένου

Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας. Ντροπή, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ

Εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και κλείσιμό τους, πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των αμυντικών επιχειρήσεων ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και της ΛΑΡΚΟ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι η τρόικα, όσο δεν αντιμετωπίζεται με σθεναρή διαπραγμάτευση, θα προβάλλει νέες ανορθολογικές απαιτήσεις για οριζόντιες απολύσεις, κατάργηση ειδικοτήτων και κλείσιμο επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχόλιο ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι στις Αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, πρέπει να αντιπαλέψουν τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης όλου του προσωπικού τους, να μην παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία. Όλα αυτά μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου, τον οποίον υπηρετούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.