Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 12:41

Πάρκο «Μανώλης Μπικάκης» - Τιμούν στην Κύπρο τον Κρητικό Καταδρομέα

Το όνομα του Ήρωα θα δοθεί στο πάρκο επί της οδού Τερζάκη, στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Το όνομα του Ήρωα θα δοθεί στο πάρκο επί της οδού Τερζάκη, στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.

Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Εγκωμης, έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής Πρασίνου Δημήτρη Σιεηταννη για να δοθεί η ονομασία "Μανόλης Μπικάκης" στο πάρκο επί της οδού Τερζάκη, στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.

Θυμίζουμε πως πρίν από λίγες εμέρες, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του Ήρωα Καραδρομέα, το πρώτο που έγινε στη Κύπρο! (Δείτε ΕΔΩ)

Ο Μανώλης Μπικάκης είναι Έλληνας ήρωας πολέμου. Έλαβε μέρος στον πόλεμο ενάντια στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (Αττίλας Ι), υπηρετώντας στην Α' Μοίρα Καταδρομών. Η Α' Μοίρα Καταδρομών συμμετείχε στην Επιχείρηση ΝΙΚΗ, που είχε σκοπό την ενίσχυση της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας. Ο Μπικάκης έμεινε στην ιστορία για την ηρωική προσπάθεια που έκανε πολεμώντας τους Τούρκους επί τέσσερεις ημέρες μόνος του κι ενώ θεωρείτο νεκρός από τους συμπολεμιστές του, αφού αποσπάστηκε από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Κατέστρεψε ολομόναχος τουρκικά τεθωρακισμένα άρματα Μ48 με αντιαρματικά βλήματα ΠΑΟ. (Δείτε ΕΔΩ)

Μετά την ηρωική του πράξη ("υπερβαίνουσα κατά πολύ την εκτέλεσιν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος και επισύρουσαν ανεπιφυλάκτως τον θαυμασμόν και την εκτίμησιν των προϊσταμένων του, εκθέσας την ζωήν του εις προφανή και άμεσον κίνδυνο"), ο Διοικητής της Α' Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου πρότεινε τον Μπικάκη για Αριστείο Ανδραγαθίας, το οποίο όμως ουδέποτε του απονεμήθηκε. Το 1994, σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών.

Τιμήθηκε τελικώς επισήμως από την πολιτική ηγεσία και τον Ελληνικό Στρατό το 2015, μετά θάνατον και πάνω από 40 χρόνια μετά τις πράξεις του, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών ΓΕΑ και ΓΕΝ στον τόπο καταγωγής του, τον Αμύγδαλο Ηρακλείου (Δείτε ΕΔΩ).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter