Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 17:29

Πιστοποιημένο Σεμινάριο Τραύματος TFR στη μνήμη του Δημήτρη Βουρβαχάκη

ο Σεμινάριο «Πρώτης Αντίδρασης στο Τραύμα», Trauma First Response (TFR) είναι ένα μονοήμερο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, που διδάσκει τις βασικές αρχές της Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS) και απευθύνεται και σε μη επαγγελματίες της υγείας. ο Σεμινάριο «Πρώτης Αντίδρασης στο Τραύμα», Trauma First Response (TFR) είναι ένα μονοήμερο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, που διδάσκει τις βασικές αρχές της Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS) και απευθύνεται και σε μη επαγγελματίες της υγείας.

Φέτος η επιστημονική εταιρεία Προνοσοκομειακή Φροντίδα, εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗ με σκοπό την διενέργεια Σεμιναρίων εκπαίδευσης, Υγειονομικών και μη, στην αντιμετώπιση του τραύματος Προνοσοκομειακά (PHTLS-TFR) και την καρδιακή ανακοπή (BLS-AED), αποφάσισε αντί μνημοσύνου, να πραγματοποιήσει Πιστοποιημένο Σεμινάριο TFR (Trauma First Response-Πρώτη Ανταπόκριση στο Τραύμα)) προσφορά σε όλους τους Εθελοντές-Ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και σε Υπηρεσίες απομακρυσμένες από πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΑΗΣ Αθερινόλακκος), «αγκάθι» για το ΕΚΑΒ.

Όνειρό του ήταν να έχει δίπλα σε κάθε τραυματία ένα εκπαιδευμένο «πρώτο ανταποκριτή» αστυνομικό, πυροσβέστη, εθελοντή διασώστη» που θα τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, που εκπαίδευε ΣΥΝΕΧΩΣ. Πέρυσι, 14/12/2015, εκπαιδεύτηκαν 20 άτομα (αστυνομικοί-πυροσβέστες-ΕΜΑΚ-Ομάδα Δίας). Την Κυριακή 13/12/2015, το Εθνικό Κέντρο PHTLS Ελλάδας (Προνοσοκομειακή Φροντίδα) και ο Διευθυντής, ιατρός κ. Πλεξουσάκης Μανώλης, θα πραγματοποιήσουν στο κτίριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Πιστοποιημένο Σεμινάριο Πρώτης Ανταπόκρισης στο Τραύμα, TFR-PHTLS.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των:
-ACS (American College of Surgeons)
-ΝΑΕΜΤ (National Association of Emergency Technicians)

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος PHTLS άρχισαν να γίνονται στις ΗΠΑ το 1982. Εκπαιδεύουν όλους όσους συμμετάσχουν στην προνοσοκομειακή φροντίδα του τραυματία, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβέστες, αστυνομικούς, ΕΜΑΚ, ακόμα και πολίτες ευαισθητοποιημένους στον τομέα της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το TFR (Trauma First Response) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τον τότε Δ/ντή της επιστημονικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή Φροντίδα», Δημήτρη Βουρβαχάκη τον Απρίλιο του 2012 (1ο Πανευρωπαϊκο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας). Ο ίδιος ανέλαβε και την μετάφραση του βιβλίου που εκδόθηκε λίγο μετά τον θάνατό του. Το Σεμινάριο «Πρώτης Αντίδρασης στο Τραύμα», Trauma First Response (TFR) είναι ένα μονοήμερο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, που διδάσκει τις βασικές αρχές της Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS) και απευθύνεται και σε μη επαγγελματίες της υγείας.

Συγκεκριμένα απευθύνεται στους «πρώτους ανταποκριτές» σε σκηνή τραύματος όπως αστυνομικούς, πυροσβέστες, ομάδες διάσωσης, εθελοντές διασώστες, πολίτες ευαισθητοποιημένους κ.α. Τους βοηθά να προετοιμαστούν στην αντιμετώπιση του τραυματία είτε λειτουργούν ως ομάδα διάσωσης είτε ως μεμονωμένοι "διασώστες" σε αναμονή της ομάδας διάσωσης.

Οι διαλέξεις και η πρακτική άσκηση στους σταθμούς είναι βασισμένες πάνω στον τρόπο περίθαλψης που οι πρώτοι "ανταποκριτές" μπορούν να παρέχουν, είτε εν αναμονή της μεταφοράς του τραυματία στον κατά τόπους υγειονομικό σχηματισμό, είτε στην συνδρομή βοήθειας στους Διασώστες και το Ιατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ σε μια σκηνή τραύματος.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter