Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 08:49

Η επιστροφή του Καταδρομέα 42 χρόνια μετά...

Ο Καταδρομέας επέβαινε στο Νοράτλας με την κωδική ονομασία "Νίκη-4" το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ο Καταδρομέας επέβαινε στο Νοράτλας με την κωδική ονομασία "Νίκη-4" το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Έτοιμη να υποδεχθεί τα λείψανα του Καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού είναι η Κρήτη, 42 χρόνια μετά την θυσία του στη Κύπρο! Ο Καταδρομέας επέβαινε στο Νοράτλας με την κωδική ονομασία "Νίκη-4" το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. 

Χθες στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των λειψάνων των έξι στρατιωτικών που έπεσαν στη Κύπρο και κατάγονται από την Μητροπολιτική Ελλάδα, μετά την ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA. Τα έξι παλικάρια σκοτώθηκαν στην Κύπρο την περίοδο 1963-64 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

6 leips parad

Τα ονόματα των πεσόντων:

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)

Σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.

Με την άφιξη, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας». Θα ακολουθήσει στις 14.30 χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Τα λείψανα των θανόντων στρατιωτικών, στην επίσημη τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

Στην Κρήτη

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 έχει προγραμματιστεί η άφιξη του οστεοκιβωτίου με τα λείψανα του Νίκου Καβροχωριανού στο Ηράκλειο, συνοδευόµενου από αντιπροσωπεία και µεταφορά στη ΣΕΑΠ µέχρι την ηµέρα τελετής του ενταφιασµού.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η τέλεση της εξόδιου ακολουθίας και του ενταφιασµού των
λειψάνων στον οικισµό Μονή του ∆ήµου Μαλεβιζίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Ανώτερος ∆ιοικητής Φρουράς Ηρακλείου Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μπουζάκης, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 09:36