Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 10:25

Στο Οχυρό Ιστίμπεη η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940

Η Μάχη των Οχυρών της 6ης Απριλίου 1941 αναβιώνει στο οχυρό Ιστίμπεη του Ν. Σερρών. Η Μάχη των Οχυρών της 6ης Απριλίου 1941 αναβιώνει στο οχυρό Ιστίμπεη του Ν. Σερρών.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και υπό την αιγίδα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ η Μάχη των Οχυρών της 6ης Απριλίου 1941 αναβιώνει στο οχυρό Ιστίμπεη του Ν. Σερρών την Κυριακή 10 Απριλίου, με τη σφραγίδα των εθελοντών του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΕΣ 1940 αλλά και μιας εκ των κορυφαίων αναβιωτικών ομάδων στην Ευρώπη, της GRH Edelweiss με έδρα την Πολωνία και μέλη σε αρκετές χώρες.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940:

Αποτελείται από 15 μέλη με εδρα την Αθήνα. Κύριος σκοπός της Ομάδας που αναπαριστά τον στρατιώτη του '40 είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει:

- στην πανευρωπαϊκή συγκέντρωση αναβιωτών "Waltham Abbey Royal Gunpowder Mills" το 2014 στην Αγγλία,

- στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2013 στο Δήμο Π. Φαλήρου,

- σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για την επική μάχη στο ύψωμα 731,

- στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μέρμηγκα για την δράση των αεροπόρων της 33ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού της ΕΒΑ το 1940-41,

- στις εκδήλωσεις μνήμης για τη Μάχη των Οχυρών στο Οχυρό Ιστίμπεη το 2014 και το 2015,

- στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2014 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ,

- σε εκδηλώσεις για το χρέος στους άταφους νεκρούς του '40,

- στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του ΟΧΙ στο Καλπάκι,

- στην παρέλαση στην πόλη των Ιωαννίνων το 2015,

- σε διημερίδα υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με τίτλο «3000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»,

- σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών όπου μετά από 74 χρόνια τιμήθηκε ως «Μάνα των πεσόντων» η Βορειοηπειρώτισσα ηρωΐδα Ερμιόνη Πρίγκου,

- σε τρία ντοκιμαντέρ: για το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τη δημόσια τηλεόραση (εκπομπή "Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ") και ένα ιδιωτικής παραγωγής,

- σε θεατρική παράσταση στο μαρτυρικό χωριό Βουνιχώρα στη Φωκίδα,

- στην έκθεση του Πανευβοϊκου Συλλόγου Μοντελιστών στη Χαλκίδα το 2016.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει τιμηθεί για το έργο της από την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων, ενώ η προσπάθειά της τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης δεκάδων αναβιωτικών ομάδων του εξωτερικού.

Μέσω της σελίδας της στο Facebook η Ελληνική Ιστορία, το έπος του '40 και η συμβολή του Ελληνικού Στρατού στα πρώτα χρόνια του 2ου Παγκοσμιου Πολέμου φτάνει σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η GRH Edelweiss:

Η GRH Edelweiss έχει συμμετάσχει σε δεκάδες events του εξωτερικού και διακρίνεται για την ιστορική της ακρίβεια, του σεμνού τρόπου παρουσίασης της και την υψηλού επιπέδου συλλογή εξοπλισμού του γερμανού στρατιώτη του Β'ΠΠ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter