Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 09:27

Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Συμφωνά με πληροφορίες το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται 40 μίλια νοτίως της Κύπρου και δεν πρόκειται να καταπλεύσει στην Σούδα πριν τις 20 Ιουνίου καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχουν δεσμευτεί σχετικές περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Συμφωνά με πληροφορίες το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται 40 μίλια νοτίως της Κύπρου και δεν πρόκειται να καταπλεύσει στην Σούδα πριν τις 20 Ιουνίου καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχουν δεσμευτεί σχετικές περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις.
Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνάκης - Φωτογραφίες: US Navy

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN-75) του αμερικανικού ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσει την επόμενη εβδομάδα στο Ναύσταθμο της Σούδας μετά από μια μακρά περίοδο δραστηριοποίησης στην Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εβδομάδες και στην Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκε χθες τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, ο Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, Captain Michael R. Moore.

3 truman

 

5 truman

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Διοικητής εξήγησε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει αγκυροβολημένο για 4 ημέρες στη Σούδα, έπειτα από εισήγηση του ιδίου, με σκοπό την αναψυχή και την ξεκούραση του πληρώματος, το οποίο θα έχει και την ευκαιρία να απολαύσει τις ομορφιές του τόπου μας.

10 truman

7 truman

Στις 3 Ιουνίου αφού πέρασε την διώρυγα του Σουέζ, κατέπλευσε στην Μεσόγειο και ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Harry Truman στη Μεσόγειο θάλασσα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα αεροπλανοφόρο διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις από την περιοχή ευθύνης του 6ου στόλου (AOR) από το 2003. Μέχρι τότε και για τα τελευταία 13 χρόνια, οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράκ ή στη Συρία ανέκαθεν γινόντουσαν από αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο ή στον Ινδικό Ωκεανό με την Μεσόγειο να χρησιμοποιείται μόνο ως "διάδρομος" για το Σουέζ. Οι επιδρομές από τη Μεσόγειο Θάλασσα δίνουν μια νέα κατεύθυνση στις επίθεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους κάτι που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως μια απάντηση στην στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

4 truman

2 truman

Συμφωνά με πληροφορίες το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται 40 μίλια νοτίως της Κύπρου και δεν πρόκειται να καταπλεύσει στην Σούδα πριν τις 20 Ιουνίου καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχουν δεσμευτεί σχετικές περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μοίρες αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου επιχειρούν με ενεργά όπλα κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Βόρειο Ιράκ.

8 truman

1 truman

Aπο το USS Truman επιχειρούν δυο μοίρες F/A-18E και F Super Hornets καθώς και μια μοίρα με F/A-18C και D Hornets. Πρόκειται για τις VFA-103 Jolly Rogers, VFA-25 Fist of the Fleet και την VFA-83 Rampagers. Παράλληλα από το αεροπλανοφόρο επιχειρούν αποσπάσματα μοιρών με E-2 Hawkeye , C-2 Greyhound, E/A-18G Growler καθώς και ελικόπτερα.

6 truman

Παράλληλα ένα ακόμα επίσης αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού προσεγγίζει την περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου με σκοπό την αντικατάσταση του USS Truman. Πρόκειται για το USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) το οποίο αφού απέπλευσε από την βάση του στον ναύσταθμο του Norfolk της Virginia των ΗΠΑ διέσχισε ταχύτατα τον Ατλαντικό και στις 13 Ιουνίου πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ πλέοντας προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τρεις μοίρες αεροσκαφών F/A-18F και Ε Super Hornets. Πρόκειται για τις VFA-31 Tomcatters, VFA-131 Wildcats και VFA-86 Sidewinders.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter