Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 19:17

Αποκαταστάθηκε το μνημείο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Αυτό άλλωστε ήταν και μια δέσμευση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό την ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων των Καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Αυτό άλλωστε ήταν και μια δέσμευση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό την ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων των Καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροσκάφος.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του Τύμβου της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, στον ιερό αυτό χώρο τιμής και προσκυνήματος ολόκληρου του Ελληνισμού. Μετά τις εργασίες ανεύρεσης των λειψάνων των Καταδρομέων που είχαν θαφτεί μαζί με τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους Νοράτλας (ΝΙΚΗ – 4) της Πολεμικής Αεροπορίας όταν αυτό κατέπεσε στο σημείο από φίλια πυρά, το μνημείο αποκαταστάθηκε πλήρως, λίγες εβδομάδες πριν από την επέτειο της Κυπριακής Τραγωδίας.

Αυτό άλλωστε ήταν και μια δέσμευση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό την ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων των Καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

3 tymvos apokatastasi

Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και οι μπουλντόζες ξήλωσαν τις μαρμάρινες πλάκες στο σημείο, υπήρξε μια έντονη συζήτηση για την τύχη του μνημείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών. Αν δηλαδή ο χώρος αποκατασταθεί και το μνημείο επανέλθει στην αρχική του μορφή, ή αν επιλεγεί άλλη λύση, κάτι που όμως θα αλλοίωνε δραματικά έναν χώρο ιερό, στο οποίο τιμάται η μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Το defenceline.gr είχε ρωτήσει στις 10 Αυγούστου 2015 τον Επίτροπο Προεδρία για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου ο οποίος - τότε - ήταν κατηγορηματικός: "Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας θα γίνει όπως ήταν και πριν από την ανασκαφή. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκατασταθεί ο χώρος και το μνημείο, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών". (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ)

2 tymvos apokatastasi

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Επιτρόπου Προεδρίας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Φωτίου, "στις αρχές Σεπτεμβρίου παραδίδονται τα λείψανα των 15 ηρώων του Νοράτλας για να ταφούν μετά από 42 χρόνια με τις δέουσες τιμές, με τιμές ηρώων. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής. Όπως υποσχεθήκαμε πριν ένα χρόνο, ο ιερός αυτός χώρος έχει αποκατασταθεί πλήρως".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter